Abelia (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abelia
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer983 489 060
Stiftet19. juni 2001[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedhttp://www.abelia.no (bokmål)

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter og ble grunnlagt i 2001. Foreningen ble etablert i NHO-familien med utgangspunkt i Kunnskapsbedriftenes landsforening og IT-næringens forening (ITF). Den har gått fra å ha 250-300 medlemsbedrifter i 2001, til 2.200 i 2018. Foreningen ledes av Øystein Eriksen Søreide etter at Håkon Haugli gikk av i 2019. Hugli overtok etter Paul Chaffey i 2014. Han var foreningens administrerende direktør fra etableringen i 2001.

Abelias styre ledes av Grete Aspelund som er adm. dir. i Sweco Norge. Nestleder er Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge. Styret består ellers av: Ove Fredhem (Telenor), Wenche Nilsen (Handelshøyskolen BI), Marianne Danielsen (Engasjert Byrå), Karin Monsen (DNV GL Group), Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft Norge), Hanne Rønneberg (SINTEF) og Wiljar Nesse (EVRY).

Abelia har tatt initiativ til organisasjonen Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) som tilsvarer UHR for frittstående forskningsinstitutter. Abelia har også egne bransjeforeninger for innovasjonsselskaper (FIN), fagskoler] (FFF) og friskoler (FRI). Tidligere har Abelia vært initiativtaker for bransjevise fellesarenaer for innovasjon innen mobiltjenester, offentlige tjenester, og miljø- og klimasystemer (Smart grønn vekst). I 2009 publiserte Abelia en evaluering av Innovasjon Norge som konkluderte med at primær- og sekundærnæringer ble prioritert høyere enn tjenestenæring, og at virkemidlene hadde begrenset innovativ effekt.[2]

Abelia er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon med en rolle innen tarifforhandlinger. Organisasjonen har et sekretariat på om lag 30 medarbeidere, herunder advokater og juridiske rådgivere som bistår medlemsbedriftene i arbeidsrettslige spørsmål. Videre arbeider Abelia med næringspolitiske spørsmål innen utdanning, forskning, innovasjon, IKT og verdiskapning med mer. Abelia tilbyr en rekke aktuelle seminarer og konferanser innen ulike temaer for sine medlemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dette har regjeringen ikke levert Nettavisen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]