Abelia (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abelia (forening)
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer983489060
Stiftet19. juni 2001[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
MedlemskapNæringslivets Hovedorganisasjon
Nettstedwww.abelia.no (nb)

Abelia er NHOs forening for teknologi- og kunnskapsbedrifter og ble grunnlagt i 2001. Foreningen ble etablert i NHO-familien med utgangspunkt i Kunnskapsbedriftenes landsforening og IT-næringens forening (ITF). Foreningen ledes av Øystein Eriksen Søreide etter at Håkon Haugli gikk av i 2019. Haugli overtok etter Paul Chaffey i 2014. Han var foreningens administrerende direktør ved etableringen i 2001.

Abelia har tatt initiativ til organisasjonen Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) som tilsvarer UHR for frittstående forskningsinstitutter. Abelia har også egne bransjeforeninger for innovasjonsselskaper (FIN), fagskoler (FFF)] og friskoler (FRI).[2][3][4]

Abelia er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon med en rolle innen tarifforhandlinger. Organisasjonen har et sekretariat på i overkant av 30 medarbeidere, herunder advokater og juridiske rådgivere som bistår medlemsbedriftene i arbeidsrettslige spørsmål. Videre arbeider Abelia med næringspolitiske spørsmål innen utdanning, forskning, innovasjon, IT/teknologi og verdiskapning med mer. Abelia tilbyr en rekke aktuelle seminarer og konferanser innen ulike temaer for sine medlemmer der målet er å skape nettverk og samarbeidsfora for kompetanseutvikling og fornyelse. Abelia har også som formål å synliggjøre næringens betydning overfor myndigheter og samfunn.

Abelia har som formål å arbeide for å oppnå gode og forutsigbare betingelser for lønnsomhet, vekst og utvikling hos medlemmene, styrke innovasjonstakten i Norge gjennom et effektivt samspill mellom forskning, undervisning og næringsliv og posisjonere norsk næringsvirksomhet i det internasjonale kunnskapssamfunnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]