Abelia (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abelia
Org.form Forening
Org.nummer 983 489 060
Etablert 19. juni 2001
Hovedkontor Majorstuen, Oslo
Bransje Interesseorganisasjon
Adm. dir. Håkon Haugli
Nettside Abelia.no

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter og ble grunnlagt i 2001. Foreningen ble etablert i NHO-familien med utgangspunkt i Kunnskapsbedriftenes landsforening og IT-næringens forening (ITF). Den har gått fra å ha 250-300 medlemsbedrifter i 2001, til mer enn 1400 i 2014. Abelia holder til på Majorstuen. Foreningen ledes av Håkon Haugli. Paul Chaffey var foreningens første administrerende direktør fra 2001-2013. Terje Wold som er adm. dir. i Invenia har vært styreleder siden 2010.

Abelia har tatt initiativ til organisasjonen Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) som tilsvarer UHR for frittstående forskningsinstitutter. Abelia har også egne bransjeforeninger for innovasjonsselskaper (FIN), fagskoler] (FFF), friskoler (FRI), mote] og kommunikasjonsbransjen]. Tidligere har Abelia vært initiativtaker for bransjevise fellesarenaer for innovasjon innen mobiltjenester, offentlige tjenester, og miljø- og klimasystemer (Smart grønn vekst). I 2009 publiserte[trenger referanse] Abelia en evaluering av Innovasjon Norge som konkluderte med at "virkemidlene øker jo lengre man beveger seg vekk fra råvarer over til industriproduksjon og til tjenesteyting" og at 70% av midlene ble kanalisert til primær- og sekundærnæringer

Abelia er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon med en rolle innen tarifforhandlinger. Organisasjonen har et sekretariat på om lag 24 medarbeidere, herunder seks advokater og juridiske rådgivere som bistår medlemsbedriftene i arbeidsrettslige spørsmål. Abelia har også en egen avdeling for kunnskapsledelse som tilbyr nettverk, møteplasser og rådgivning innen ledelse. Videre arbeider Abelia med næringspolitiske spørsmål innen utdanning, forskning, innovasjon, IKT og verdiskapning med mer. Abelia tilbyr en rekke aktuelle seminarer og konferanser innen ulike temaer for sine medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]