Hopp til innhold

Olsenbanden (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Olsenbanden»)
Handlingen i de populære filmkomediene om kjeltringtrioen «Olsenbanden», en serie spillefilmer etter danske forbilde, starter som regel med at bandelederen Egon Olsen blir løslatt fra «botsen», det tidligere Oslo botsfengsel.

Olsenbanden er en serie norske filmkomedier produsert av Teamfilm og regissert av Knut Bohwim i perioden 1968 til 1999, originalt skrevet av danskene Erik Balling og Henning Bahs.

Filmene handler om den ambisiøse og uheldige kriminelle trioen Olsenbanden, med Arve Opsahl i hovedrollen som Egon Olsen, Sverre Holm som Benny Fransen og Carsten Byhring som Kjell Jensen. Aud Schønemann spiller rollen som Kjells kone Valborg og Harald Heide-Steen jr. som Dynamitt-Harry.

Den norske serien bygger på den originale danske filmserien med samme navn, og er mer eller mindre filmet parallelt med hverandre. I 1981 ble en tilsvarende serie produsert i Sverige med tittelen Jönssonligan.

Filmene har i tillegg dannet utgangspunktet for Olsenbanden jr., med en julekalender og en serie frittstående kinofilmer for barn, hvor du møter rollefigurene fra Olsenbanden i barndommen.

August 2022 hadde Olsenbanden - Siste Skrik! premiere. Hovedrollene er besatt med Anders Baasmo Christiansen som Egon, John Carew som Benny og Elias Holmen Sørensen som Kjell. Regissør er Hallvard Bræin.[1]

Opprinnelse og produksjon[rediger | rediger kilde]

Fra 1968 til 1998 produserte Nordisk Film 14 populære danske kriminalkomedier om Olsen-banden. Foto fra Olsen-bandens sidste bedrifter (1974) viser hovedrolleinnehaverne Morten Grunwald som Benny Frandsen, Ove Sprogøe som Egon Olsen og Poul Bundgaard som Kjeld Jensen på Mallorca. Den danske originalserien kom i en norsk versjon produsert av Teamfilm – og i Sverige som Jönssonligan.

Olsenbanden er opprinnelig en dansk filmserie med samme navn. De danske skuespillerne Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard i de respektive rollene som Egon Olsen, Benny Fransen og Kjell Jensen.

Produksjonsselskapet Teamfilm delte kontorlokaler med distributør Norena Film ved Harry Ottersen, som på den tiden distribuerte filmer fra Nordisk film i fra Danmark til Norge. Harry Ottersen viste den første danske utgaven av Olsen-banden til regissør Knut Bohwim. Bohwim mente at den danske humoren ikke egnet seg for nordmenn og kom med en idé om å skaffe seg remake-rettigheter fra Nordisk film for å produsere en norsk versjon basert på det danske manuskriptet.

Teamfilm hadde allerede siden oppstarten i 1962 produsert en rekke filmkomedier med norske skuespillere som Arve Opsahl, Aud Schønemann og Carsten Byhring. I 1968 spilte Bohwim i samarbeid med sine Teamfilm-kolleger Mattis Mathiesen og Knut Andersen, inn en novellefilm basert på Egil Lians beretninger om småkjeltringer fra Oslos Østkant. Filmen het Sus og Dus på by´n, og regnes som forløperen til Olsenbanden. I en av filmens siste scener spiller Arve Opsahl, Carsten Byhring, Sverre Holm og Sverre Wilberg mot hverandre. Disse skulle bli filmserienes hovedrolleinnehavere, i tillegg til Aud Schønemann og Harald Heide Steen jr. Knut Bohwim hadde tiltenkt rollen som Egon for Byhring, mens Opsahl skulle være musklene. Da Opsahl fikk se den danske filmen insisterte han på at det var han som skulle være Egon.[2][3]

Første opptaksdag av Operasjon Egon var 28. April 1969. Filmen hadde premiere 11. august samme år. Produksjonen samarbeidet med Nordisk Film i Danmark, og hadde blant annet danske Sten Hasager som produksjonsleder. Samme år startet danskene opptakene til sin oppfølger Olsen-Banden på spanden. Fra da og frem til 1999, kom en norsk versjon året etter at danskene hadde hatt premiere. Manusene til de norske ble etter hvert mer og mer tilpasset norske forhold, og distanserte seg fra den danske originalen.

Det er produsert like mange filmer i Danmark som i Norge. I 1981 satte Sverige i gang med sin Jönssonligan, som også var basert på manuskriptene til Erik Balling og Henning Bass.

Bakgrunn og kjennetegn for filmene[rediger | rediger kilde]

Banden har sine røtter i Oslo og hvor det meste av handlingen i filmene foregår. Bandens «base» er Kjell sitt hjem i Ullensakergata 1 A på Kampen. Det er her mange av kuppene blir planlagt.

I nesten hver film slippes bandens sjef Egon ut av Botsfengselet, hvor Kjell og Benny venter, og Egon har ofte en genial plan. Kjells kone, Valborg, er sentral i hvordan økonomien i hjemmet styres, og er ofte en pådriver for bandens ønske om suksess og frustrasjon.

Karaktertrekk og uttrykk[rediger | rediger kilde]

Filmene kjennetegner ofte gjentagende bruk av sitater og replikker fra de enkelte rollene som forsterker karaterenes personlighet.

Når Egon har en «genial» plan sier han ofte at den er «Tima og tilrettelagt», hvorpå Benny utbryter begeistret: «Helmaks, Egon!». Kjell, som er forsiktig og konfliktsky uttrykker gjerne spørrende: «Er ikke dette farlig'a?».

Egon, med sine raserianfall, kommer gjerne med kraftuttrykk som «Amatører, pappskaller og hengerumper» til bandemedlemmene når noe går galt.

Valborg på sin side sier ofte at hun har: «....tusen ting å tenke på» og at hun «har ikke en tråd å ha på seg» når de skal ut og reise.

Geniale planer og bagatellmessige uhell[rediger | rediger kilde]

Banden begynner ofte med små kupp for å få kapital til det større hovedkuppene. Planene uttenkt av Egon er gjerne «geniale», snedige og intrikate, men de går som regel alltid i vasken på grunn av småting som at banden for eksempel går tom for drivstoff eller forveksler kofferter. Det ender ofte med at Egon blir arrestert eller noen andre (som i «Kongen») stikker av med pengene eller utbyttet.

Franz Jäger[rediger | rediger kilde]

Selskapet Franz Jäger er en fiktiv tysk produsent av pengeskap fra Berlin, som er et gjennomgående element i mange av filmene om Olsenbanden. Ideen til navnet kommer fra Henning Bahs og Erik Balling da de spilte inn filmen Forelsket i København fra 1960. Filmen, som var en tysk samproduksjon, hadde en stillfotograf som het Franz Jäger. Da Bahs og Balling spilte inn den første Olsen-banden-filmen i 1968 brukte de stillfotografens navn på pengeskapet.[4]

Bandens biler[rediger | rediger kilde]

Olsenbanden kjørte stort sett rundt i store «flak» fra USA, og disse bilene ble etter hvert like legendariske som banden selv. Bilen ble skiftet ut adskillige ganger, som tabellen under viser. Mot slutten av serien begynte man med produktplassering, og både banden og skurkene kjørte rundt i sponsede japanske biler.

Nr. Film Bil og modell Årgang Registreringsnummer
01 Olsen-Banden operasjon Egon Kaiser De Luxe[5] 1952 27-37-44
02 Olsenbanden og Dynamitt-Harry Mercury Monterey[6] 1961 35-25-05
03 Olsenbanden tar gull Chevrolet Bel Air[7] 1954 34-33-63
04 Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok Oldsmobile 98 De Luxe Holiday[8] 1955 DA 94757
05 Olsenbanden møter Kongen & Knekten Mercedes-Benz 190C[9] 1962 BC 17901
06 Olsenbandens siste bedrifter Chevrolet Bel Air Sport Sedan[10] 1956 DA 18317
07 Olsenbanden for full musikk Chevrolet Impala[11] 1959 RE 20846
08 Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet Chevrolet Impala[12] 1959 RE 20846
09 Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken Chevrolet 210[13] 1955 KT 24422
10 Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder Chevrolet 210[14] 1955 BL 14998
11 Olsenbanden gir seg aldri! Ford Fairlane 500[15] 1963 BC 25825
12 Olsenbandens aller siste kupp Chevrolet Bel Air Four-Door Sedan[16] 1956 C 28210
13 …men Olsenbanden var ikke død! Mercedes-Benz S-Klasse W126 (bilutleie i Monte Carlo)[17]
Toyota Corona Mark II MX28[18]
1984
1975
2903 QV 78
DB 63757
14 Olsenbandens siste stikk Chevrolet 210[19] 1955 BL 14998

Forskjeller fra de danske filmene[rediger | rediger kilde]

Handlingen i de norske Olsenbandenfilmene er ikke alltid identisk med de danske originalfilmene. De norske filmene kom ikke alltid ut i samme rekkefølge som de danske, og dette førte til noe forvirring i seriens kontinuitet.

Den danske ekvivalenten til «Olsenbanden Kongen og knekten» var film nummer 4. «Olsenbanden Går amok» nummer 5. «Olsenbandens Siste bedrifter» nummer 6. «Olsenbanden På sporet» nummer 7, og «Olsenbanden For full musikk» nummer 8.

I Norge kom disse filmene ut i rekkefølgen 5-4-6-8-7. Dette merkes best i åpningen av «Siste bedrifter», hvor banden er i Syden uten penger – en fortsettelse fra «Olsenbanden Går amok», hvor Benny og Kjell mister kofferten med penger rett før banden reiser til Mallorca. Tilsvarende avsluttes «Olsenbandens Siste bedrifter» med at banden for en gangs skyld lykkes med sitt store kupp, og reiser til Syden som millionærer, og i tråd med dette åpner «Olsebanden På sporet» med at Olsenbanden lever herrens glade dager i en villa i Syden. Siden de norske filmene ikke ble spilt inn i samme rekkefølge som de danske, var dette forvirrende for norsk publikum.

Det er også noen forskjeller i rollefigurene. Dynamitt-Harry var bare med i to av de danske filmene, mot sju av de norske. I «På sporet» overtar Harry i stor grad rollen til Børge (Basse) i den danske filmen, og i «Olsenbanden Sprenger verdensbanken» tar Data-Harry rollen til en figur ved navn Georg i den danske.

Kriminalbetjent Hermansen er satt sammen av to ulike figurer i de danske filmene. I de fire første filmene forfølges den danske Olsenbanden av den særdeles pliktoppfyllende kriminalbetjent Mortensen, som er besatt av tanken på å arrestere Olsenbanden. I de påfølgende filmene i Danmark ble Mortensen erstattet av den overlegne og noe forfengelige kriminalassistent Jensen, som bryr seg lite om Olsenbanden og mest av alt er opptatt av egen karriere.

I Norge ble begge disse figurene spilt av Sverre Wilberg som Hermansen. I Danmark kom Holm allerede i film nr. 5. Men i Norge kommer han ikke før i film nr. 8. Den danske film nr 5 er den norske nr 4. Der blir Holm erstatta av kriminalsjefen, som bestemmer. I den 6., 7., og 13. er han erstattet av en norsk figur som kalles konstabel Blom. Han er ikke så opptatt av å fange forbrytere, som også Hermansen hater å gjøre (hvis det da ikke er Olsenbanden). Blom er mer opptatt av å hjelpe Hermansen med karrieren.

Rollene[rediger | rediger kilde]

Egon Olsen: Egon er mesterhjernen i Olsenbanden som (nesten) alltid havner i fengsel. Planene er geniale og tilrettelagte. Første gangen Egon ble innsatt på Botsen, var fordi han dopet en travhest slik at den døde.

I de 14 originale filmene spilles han av Arve Opsahl. I en nyprodusert film av Olsenbanden, som hadde premiere i 2022, spilles Egon av Anders Baasmo.[20]

Benny Fransen: Benny var forlovet med toppmodellen Ulla i 1969, som han også fikk et barn sammen med. Ulla ble spilt av Solfrid Heier. I 1970 var han ungkar igjen og levde livet med Banden og sin bror Dynamitt-Harry. Benny vokste opp sammen med sin yngre bror Harry. Foreldrene deres døde tidlig, og den eneste som tok ansvaret for dem var en ste-tante på østkanten av Oslo.

Benny er med i alle de 14 første filmene, spilt av Sverre Holm. I film nr. 15, som hadde premiere i 2022, spilles Benny av John Carew.[20]

Kjell Jensen: Kjell er en god og real mann. Kjell giftet seg med Valborg i 1957 og fikk barna Birger, Basse og Lillebror. Kjell prøvde så godt han kunne å tjene penger til familiens opphold. I 1962 hadde han en liten bod der han solgte kulepenner. Men salget gikk fort over… Kjell er alltid skeptisk til Egons planer - med god grunn.

Kjell er med i de første 13 filmene, spilt av Carsten Byhring. I film nr. 15, som hadde premiere i 2022, spilles Kjell av Elias Holmen Sørensen.[20]


Valborg Jensen: Valborg er Kjells kone og er den eneste som tør å si i fra til Egon, når det noe hun ikke liker. Som oftest pleide hun å bruke opp pengene før hun hadde fått dem, men sydenturen var den store drømmen. Valborg ble enke i 1990, etter at Kjell døde. Hun flyttet ned til Spania sammen med Egon, Benny, Harry og Basse i 1999.

Valborg er med i alle de første 14 filmene, spilt av Aud Schønemann. I film nr. 15, som hadde premiere i 2022, spilles Valborg av Charlotte Frogner.[20]

Basse/Bassa Jensen:

 • Basse: I de fleste filmene har Valborg og Kjell en sønn som kalles Basse. Han ble født i 1959 og ble oppkalt etter Kjells far. Basse var med i de første sju filmene, samt Olsenbanden Jr. i 2010. I originalfilmene spilles Basse av Pål Johannessen.[21]
 • Bassa: I filmen Olsenbanden – Siste skrik!, som hadde premiere i 2022, var Valborg og Kjell foreldre til ei jente kalt Bassa, spilt av Stella Werdenhoff.[20][22] Pål Johannessen, som spilte Basse i åtte tidligere filmer, hadde for øvrig en mindre rolle i filmen fra 2022 som «Mannen i gata».[23]

Dynamitt-Harry: Harry Fransen er Bennys bror og er alkoholiker. På 1960-tallet drev Harry sitt eget lille sprengningsfirma, men det tok slutt i 1970 da ett av oppdragene bokstavelig talt gikk rett i hodet på ham.

Dynamitt-Harry var med i film nr. 2, 4, 8, 9, 10 og 14, spilt av Harald Heide-Steen jr.

Kriminalbetjent Hermansen: Viggo Hermansen (Også referert til som Karl Leopold eller Viggo Hermansen) begynte sin karriere som kriminalbetjent. Da Hermansen kom seg litt høyere opp på rangstigen, begynte han å tenke på andre ting enn å fakke tyver og røvere. Han nærmest hedret Olsenbanden for det de gjorde.

Kriminalbetjent Hermansen var med i film nr. 1–2 og 4–13, spilt av Sverre Wilberg. I film nr. 15, som hadde premiere i 2022, spilles Hermansen av Vidar Magnussen.[20]

Kriminalassistent Holm: Kriminalassistent Holm dukker først opp i film nummer åtte, Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet, som Hermansens assistent. Han ble fast ansatt der hans første sak var å finne tilbake pengene som Biffen hadde stjålet fra Olsenbanden.

Kriminalassistent Holm var med i film nr. 8–12 samt i den fjortende filmen, og spilles av henholdsvis Øivind Blunck og Anders Hatlo.

Biffen: Biffen, eller «Råtassen» som Benny kaller ham, kom til Norge i 1977, på oppdrag for Multi Scan. Biffen er kjent for å ødelegge for Olsenbanden, og for å prøve å likvidere Egon.

Biffen er med i film nr. 4–6 og 8–9 og 11–13, og spilles av Torgils Moe og Ove Verner Hansen.

Kafévert Hansen: Hansen var nesten som bandens far. Han drev kafeteriaen Lefsa på 1960-tallet og Krita på begynnelsen av 1970-tallet. Krita ble nedlagt i 1972, uten informasjon om hvorfor. I andre etasje på Lefsa var det også bordell, der blant annet Connie og Bennys forlovede Ulla holdt til. Et sted Valborg mislikte sterkt at Kjell var.

Hansen var med i de to første filmene, og spilles av Willie Hoel.

Kongen og Knekten: Victor Emanuel «Kongen» Hansen og Emil «Knekten» von Klem, bedre kjent som Kongen og Knekten, er to grådige lommetyver og Olsenbandens rivaler.

Kongen er med i film nr. 5, 9, 10, 12 og 14, og Knekten var med i nr. 5, 12 og 14. Kongen spilles av Henki Kolstad og Knekten av Frank Robert.


Bang-Johansen og Hallandsen: To ikke helt ærlige forretningsmenn som ofte arbeider sammen, blant annet som direktører for forsikringsselskapet «Høye Nord» i 1982. Olsenbanden forsøker ofte å lure dem. Hallandsen er den mer nervøse og usikre av de to, og kan lett besvime eller få et nervesammenbrudd når alt ikke går som planlagt. Bang-Johansen er derimot smartere, utspekulert og hensynsløs, fast bestemt på å oppnå sitt mål, koste hva det koste vil.

Bang-Johansen var med i film nr. 11, 12 og 14. Hallandsen var med i film nr. 4, 6, 9, 11, 12 og 14. Bang Johansen spilles av Ole-Jørgen Nilsen, Per Lillo-Stenberg, Alf Nordvang og Hallvard Flatland. Hallandsen spilles av Alf Malland, Ivar Nørve og Nils Ole Oftebro.

Kriminalsjefen: Han er den som bestemmer over politiet i Oslo. I de første filmene har han stor tillit til kriminalbetjent Hermansen. Men etter hvert skjønner han at han gjør en dårlig jobb. Men han ble ganske stolt over det han gjorde på en fest for politiet.

Kriminalsjefen er med i film nr. 1, 2, 4, 5, 8 og 10. Rollen spilles av Georg Richter, Per Hagerup, Wilfred Breistrand og Jørn Ording.

Konstabel Blom: Det er assistenten til Kriminalbetjent Hermansen i noen filmer. Han er ganske opptatt av at forbrytelser ikke lønner seg. Men han prøver også å hjelpe Hermansen med ulike problemer, uten å lykkes i disse forsøkene.

Konstabel Blom er med i film nr. 6, 7 og 13. Rollen spilles av Oddbjørn Hesjevoll og Ulf Wengård.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Valget av skuespillere reflekterer at filmene er komedier.

Flere av de involverte var allerede etablerte navn innenfor revyscenen og fra underholdningsprogrammer på NRK. Eksempelvis var Arve Opsahl, Carsten Byhring og Aud Schønemann kjente revyartister og skuespillere før de fikk rollene i første film.

Harald Heide-Steen Jr., Sverre Wilberg, Willie Hoel, Kari Diesen, Andreas Diesen, Elsa Lystad, Øyvind Blunck, Rolv Wesenlund, Ivar Medaas, Jon Skolmen, Knut Lystad og Anne Marit Jacobsen hadde karrierer som komikere og roller i løpet av serien.

Sitater[rediger | rediger kilde]

Se også wikiqoute

Egon[rediger | rediger kilde]

 • Jeg har en plan!
 • Alt er tima og tilrettelagt
 • Suverent
 • Amatører, pappskaller og hengerumper
 • Denne gangen kan det ikke slå feil

Kjell[rediger | rediger kilde]

 • Det er vel ikke farlig?
 • Men hva med 'a Valborg?

Benny[rediger | rediger kilde]

 • Helmax, Egon
 • Men fanken, det er jo ikke mere bensin
 • Jeg fylte tanken for en femmer, i forgårs jo
 • Gi deg, Kjell, klart vi kan regne med Egon
 • Dem har tatt rotta på han igjen
 • Tre pils, med rim på

Dynamitt-Harry[rediger | rediger kilde]

 • Varsko her!

Basse[rediger | rediger kilde]

 • Er vi blitt millionærer igjen?
 • Det var på tide
 • Hva var'e jeg sa?

Valborg[rediger | rediger kilde]

 • Hvis det er farlig, så får ikke Kjell lov til å være med. Bare så du veit det!
 • Har ikke en tråd å ha på meg!
 • Hvor mye er det snakk om 'a? Bare så jeg veit hvor mye jeg har å rutte med

Filmene[rediger | rediger kilde]

Film Prod år Aldersgrense Lengde Bygger på
Olsenbanden – Operasjon Egon 1969 10 år 1 t. 19 min. 17 s. Olsen-banden (dansk film fra 1968)
Olsenbanden og Dynamitt-Harry 1970 10 år 1 t. 36 min. 27 s. Olsen-banden på spanden (dansk film fra 1969)
Olsenbanden tar gull 1972 7 år 1 t. 30 min. 29 s. Olsen-banden i Jylland (dansk film fra 1971)
Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok 1973 7 år 1 t. 39 min. 46 s. Olsen-banden går amok (dansk film fra 1973)
Olsenbanden møter Kongen & Knekten 1974 7 år 1 t. 29 min. 35 s. Norsk originalmanus, men inneholder detaljer fra
Olsen-bandens store kup (dansk film fra 1972)
Olsenbandens siste bedrifter 1975 7 år 1 t. 27 min. 31 s. Olsen-bandens sidste bedrifter (dansk film fra 1974)
Olsenbanden for full musikk 1976 7 år 1 t. 28 min. 18 s. Olsen-banden ser rødt (dansk film fra 1976)
Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet 1977 7 år 1 t. 34 min. 27 s. Olsen-banden på sporet (dansk film fra 1975)
Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken 1978 7 år 1 t. 38 min. 9 s. Olsen-banden deruda' (dansk film fra 1977)
Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder 1979 7 år 1 t. 36 min. 3 s. Norsk originalmanus, men inneholder detaljer fra
Olsen-banden går i krig (dansk film fra 1978)
Olsenbanden gir seg aldri! 1981 7 år 1 t. 37 min. 42 s. Olsen-banden overgiver sig aldrig (dansk film fra 1979)
Olsenbandens aller siste kupp! 1982 7 år 1 t. 38 min. 14 s. Olsen-bandens flugt over plankeværket (dansk film fra 1981) & Olsen-banden over alle bjerge (dansk film fra 1981)
Men Olsenbanden var ikke død! 1984 7 år 1 t. 26 min. 3 s. Norsk originalmanus
Olsenbandens siste stikk 1999 7 år 1 t. 26 min. 44 s. Norsk originalmanus, men inneholder detaljer fra
Olsen-bandens sidste stik (dansk film fra 1998)
Olsenbanden jr. – Første kupp
(Julekalender)
2001 Tilatt for alle 25 min. per episode Olsen-bandens første kup (dansk film fra 1999)
Olsenbanden jr. går under vann 2002 Tilatt for alle 1 t. 31 min. 27 s. Norsk originalmanus, men inneholder detaljer fra
Olsen-banden junior (dansk film fra 2001)
Olsenbanden jr. på rocker'n 2004 Tilatt for alle 1 t. 27 min. 33 s. Norsk originalmanus
Olsenbanden jr. på Cirkus 2006 Tilatt for alle 1 t. 27 min. 49 s.
Olsenbanden jr. Sølvgruvens hemmelighet 2006 Tilatt for alle 1 t. 30 min. 13 s.
Olsenbanden jr. Det sorte gullet 2009 Tilatt for alle 1 t. 24 min. 58 s.
Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt 2010 Tilatt for alle 1 t. 18 min. 44 s.
Olsenbanden – Siste skrik![24] 2022 7 år 1 t 26 min. 46 s.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Ideen om å utgi en tegneserie med utgangspunkt i filmserien kom i 1983. Heftene ble skrevet av Sverre Årnes og tegnet av Håkon Aasnes. Knut Bohwim omskrev den første serien, Olsenbanden raner Hurtigruten, til spillefilmmanus, men prosjektet var avhengig av en finansiell støtte som aldri kom.

Album
 1. 1983: Olsenbanden raner hurtigruta
 2. 1984: Olsenbanden og Hodeskallekuppet
 3. 1985: Olsenbanden kupper smuglerskatten
 4. 1986: Olsenbanden Dobbeltgjengeren
 5. 1988: Olsenbanden kupper Quruks stjerne

Andre relaterte produksjoner[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Olsenbanden-innspillingen er i gang – taima og tilrettelagt!» (norsk). Nordisk Film. 3. mai 2021. Besøkt 22. november 2021. «Nå starter snart opptakene til «Olsenbanden – Siste skrik!». Regissør Hallvard Bræin (Børning-filmene) har fått med seg både velkjente skuespillere og nye stjerneskudd i de ikoniske rollene. Han er svært glad for å kunne sette i gang og lover at publikum vil få en ny Olsenbanden verdig sine forgjengere.» 
 2. ^ Den romslige giganten - VG
 3. ^ Olsenbanden - Intervju med Knut Bohwim og Pål Johannessen (2017)
 4. ^ «Krig om Franz Jäger pengeskabe». Berlingske.dk (dansk). 23. juni 2005. Besøkt 22. november 2021. 
 5. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_234283-Kaiser-De-Luxe-K5211-1952.html
 6. ^ http://www.imcdb.org/vehicles.php?make=Mercury&model=54B&l=de
 7. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_240550-Chevrolet-Bel-Air-2403-1954.html
 8. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_240583-Oldsmobile-98-1955.html
 9. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_241841-Mercedes-Benz-190-W110-1965.html
 10. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_243807-Chevrolet-Bel-Air-2413-1956.html
 11. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_246637-Chevrolet-Impala-1837-1959.html
 12. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_237530-Chevrolet-Bel-Air-1959.html
 13. ^ http://www.imcdb.org/vehicle.php?id=234104&l=de
 14. ^ http://www.imcdb.org/vehicle.php?id=247062&l=de
 15. ^ http://www.imcdb.org/vehicle.php?id=248662&l=de
 16. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_249170-Chevrolet-Bel-Air-2403-1956.html
 17. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_250788-Mercedes-Benz-S-Klasse-W126-1984.html
 18. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_250606-Toyota-Corona-Mark-II-MX28-1975.html
 19. ^ http://www.imcdb.org/vehicle_239923-Chevrolet-Two-Ten-2103-1955.html
 20. ^ a b c d e f «Filmanmeldelse «Olsenbanden – siste skrik»: Gi banden lillefingeren!». www.vg.no. 2. september 2022. Besøkt 9. september 2022. 
 21. ^ Grønneberg, Anders (4. januar 2021). «Brøt sammen etter suksessen». dagbladet.no (norsk). Besøkt 9. september 2022. 
 22. ^ «Olsenbanden – Siste skrik!». NRK P3 (norsk). 26. august 2022. Besøkt 9. september 2022. 
 23. ^ «Olsenbanden - Siste skrik! (2022)». Besøkt 9. september 2022 – via IMDb.com. 
 24. ^ «”Olsenbanden-innspillingen er i gang – taima og tilrettelagt!»». Nordisk Film, Egmont. 3. mai 2021. Besøkt 3. mai 2021. 
 25. ^ «Olsen-banden : Rusken-aksjonen 1976». Filmarkivet. Besøkt 17. mars 2024. 
 26. ^ «Olsen-banden : Rusken-aksjonen 1979». Filmarkivet. Besøkt 17. mars 2024. 
 27. ^ Kvitt eller dobbelt! (2008) Arkivert 9. januar 2009 hos Wayback Machine.
 28. ^ Redaksjonen. «Gjensidige gjenoppliver Olsenbanden». kampanje.com. Besøkt 16. juni 2021. 
 29. ^ Nyman, Hilde. «Olsenbanden blir animert i nye filmer fra Gjensidige». kampanje.com. Besøkt 16. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]