Oslo fengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oslo fengsel
Oslo fengsel1.JPG
Inngangen til Oslo fengsel
Beliggenhet
Øst
FylkeOslo
KommuneOslo
AdresseÅkebergveien 11
0134 Oslo
Drift
Åpnet1851
DirektørØyvind Alnæs
Innsatte392
Ansatte326
Nettsidewww.oslofengsel.no

Oslo fengsel er Norges største fengsel med over 400 innsatte og 367 ansatte. Fengselet sorterer under Kriminalomsorgen Region Øst og ligger ved siden av PolitihusetGrønland i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1841 vedtok Stortinget, etter forslag fra Straffelovskommisjonen av 1837, å bevilge midler til oppføring av et botsfengsel i Christiania. Arbeidet startet i 1844, og fengselet ble tatt i bruk i 1851. Ved åpningen hadde anstalten en kapasitet på 240 fanger. Man fulgte da «Philadelphia-systemet» som medførte at fangene ble forvart strengt isolert i eneceller.

Bygningen ble tegnet av arkitekt Heinrich Ernst Schirmer, og bestod av et hovedbygg med tre fløyer. I 1886 fikk fengselskirken en egen fløy tegnet av Jacob Wilhelm Nordan.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Avdeling A, «Botsen»[rediger | rediger kilde]

Inngangen er kjent fra spillefilmer der Egon Olsen til stadighet løslates derifra

Avdelingen som består av det gamle botsfengselet åpnet i 1851, og ble fra 1975 en del av Oslo Kretsfengsel. Avdelingen består av en stor hovedbygning med fløyer i vifteform, samt noen mindre forbygninger, alt oppført i teglstein. Bygget, og ikke minst inngangspartiet, er gjort kjent blant annet gjennom filmene om Olsenbanden og Egon Olsens løslatelse og marsj ut gjennom porten og ned alleen. Den gamle hovedinngangen er delvis erstattet av inngangen gjennom «Bayeren», i Åkebergveien, som i dag fungerer som hovedinngang. Direkteinngangen til avdeling A benyttes likevel fortsatt av både ansatte og besøkende. Gitterporten i den indre enden av tunnelen er også et yndet motiv til mange reportasjer som omhandler fengselet og kriminalomsorgen generelt. På hver side av den gamle hovedinngangen ligger hus som i sin tid fungerte som bolig for hhv fengselslegen (venstre side) og fengselsdirektøren (høyre side). På baksiden av hver av disse bygningene ligger en langstrakt, lav bygning, som en gang bl.a fungerte som stall. I dag finner finner vi "Benny Butikk"[1], med utsalg av produkter produsert av fanger, på venstre side og "Egon Barnehave", for ansatte ved fengsel og Politihuset like ved, på høyre side.

Avdeling B, «Bayeren»[rediger | rediger kilde]

Oslo fengsel avd.B har inngang fra Åkebergveien

Avdelingen ble inkludert i fengselet i 1934 og ligger i de gamle lokalene til Aktiebryggeriet. Avdelingen inneholder 10 avdelinger. 1. til 10. avdeling. Disse avdelingene har forskjellige profiler, men baserer seg i hovedsak på varetektsinnsatte. Avdeling B er delt i to blokker. A- og D-blokk.

Avdeling C, «Stifinner'n»[rediger | rediger kilde]

Avdelingen ligger i de gamle lokalene til fengselssykehuset. Stifinner’n er et tilbud til innsatte med rusproblemer som ønsker å bruke soningstiden til å starte en endringsprosess. Formålet er å skape et rusfritt miljø som gir rom for læring, vekst og utvikling. Stifinner’n drives av Oslo Fengsel i samarbeid med Tyrilistiftelsen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Oslo fengsel ble 3. februar 2005 tildelt kriminalomsorgens første arbeidsmiljøpris.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oslos fengslende shoppingsensasjon
  2. ^ «Arbeidsmiljøprisen til Oslo fengsel». Kriminalomsorgen. Besøkt 1. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]