Grønland (strøk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønland
Midnight Oslo.JPG
Sett fra Oslo Plaza på Vaterland
Basisdata
BydelBydel Gamle Oslo
KommuneOslo
Grenser tilVaterland, Tøyen og Gamlebyen
Innbyggere8 321 (2009)
NavnebakgrunnGrønt land (det var gressletter her tidligere)
Beliggenhet

Grønland
59°54′45″N 10°45′43″Ø

Grønland er et strøk i indre by i Oslo, rett øst for sentrum, beliggende i bydel Gamle Oslo. Det er avgrenset av Vaterland med Akerselva i vest, Tøyen m/ Enerhaugen i nord, Gamlebyen i øst og sørøst, og sporområdet til Oslo S (men ikke selve stasjonen) i sør. Grønland er også navnet på hovedgaten i området.

Grønland har mye kulturell variasjon. Det er, sammen med nabostrøket Tøyen, et sentralt sted for Oslos innvandrerbefolkning, som i 2010 utgjorde rundt 35–40 prosent.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Grønland ses nede i høyre hjørne av bildet, avgrensningen av sporområdet er svært tydelig

Området var opprinnelig strandsonen øst for Akerselvas utløp, og navnet kan henspille på gressletter ved vannet. Gatene Grønland og Grønlandsleiret var den gamle strandlinjen og regnes som den historiske nordgrensa mot Bjørvika. Grunnen til at dette har endret seg er tildels landhevning, men hovedsakelig at nettopp Bjørvika er blitt massivt fylt ut gjennom flere århundrer.

De nåværende gatene Grønland og Grønlandsleiret (tidligere Leiret) var veien mellom forstaden Oslo og Christiania, via Vaterlands bru (første bro bygget 1654). Forstaden Grønland ble innlemmet i Christiania 1859. Grønland kirke (1869), skolen og Grønland brannstasjon (1866) ble bygget i nærheten av det nylig reiste Bodsfængslet på 1860-tallet. Grønland har en meget mangfoldig bebyggelse, og leiegårdene fra siste halvpart av 1800-tallet (murbyen) utgjør her en mindre del.

Grønlands torg ble anlagt som kvegtorg (Kvegtorvet, «Kutørjet») i 1860. Fra 1911 til 1974 lå Gartnerhallen, Kjøtthallen og Slaktehuset her. På 1970- og 80-tallet var torget bussterminal. Ny bussterminal ble åpnet 1989 (Galleri Oslo). Torgkomplekset med Smalgangen ble utbygd med boliger og butikksenter fra samme år ved arkitekt Anker & Hølaas AS.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Veier[rediger | rediger kilde]

Gaten Grønland er hovedåren i strøket, ved endepunktet fortsetter denne videre som Grønlandsleiret. Denne igjen slutter der den møter Schweigaards gate og fortsetter som Oslo gate.

Schweigaards gate er også en viktig gate i strøket med mye trafikk. Gjennom strøket går den fra Nylandsveien til Oslo gate. Gaten fortsetter videre inn i Gamlebyen sør for Grønlands park – Botsparken også, men er her miljøgate uten noe privatbiltrafikk.

Kollektiv[rediger | rediger kilde]

Oslo bussterminal ligger helt vest på Grønland. Denne har også en buss- og trikkeholdeplass like utenfor seg. På Grønland torg i gaten Grønland ligger Grønland stasjon – en T-banestasjon med alle nettets linjer.

Kjente bygninger[rediger | rediger kilde]

Serveringsstedet Dattera til Hagen, Grønland 10
Asylet, Grønland 28

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Moralkontroll i Oslos innvandrergater». Aftenposten.no. 9. januar 2010. Arkivert fra originalen 23. oktober 2013. Besøkt 18. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]