Osijek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Osijek
Osijek
Broen over elven Drava

Flagg

Våpen

Land Kroatia Kroatia
Fylke Osijek-Baranja
Tidssone CET
Areal 169 km²
Befolkning 107 784 (2013)
Høyde 94±1 meter
Nettside Nettside

Osijek er en by i Kroatia, 282 km fra Zagreb, og den største byen i Slavonia. Den er hovedstad i Osijek-Baranja fylke. Byen ligger på høyre side av elva Drava, 22 km før elva munner ut i Donau. Den høyre siden av elva ligger litt høyere enn venstresiden og er mer sikret mot flom. Området rundt Osijek har vært bosatt i flere tusen år og ble først bosatt av romerne.

Transport[rediger | rediger kilde]

Trikken i Osijek

Transport til og fra Osijek inkluderer jernbane, motorveier, en elvehavn og Osijek lufthavn. Flyplassen har en internasjonale rute til Köln/Bonn lufthavn i Tyskland, som ble startet opp i mars 2008.[1] Osijek er også koblet til motorveinettverket i Kroatia og Pan-Europeiske transportkorridor 5c vil gå i igjennom byen når den er ferdig i 2008. Fra Osijek er det mulig å reise med tog til Zagreb, Rijeka, Požega, Virovitica, Našice, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Erdut, Vrpolje, Dalj, Đakovo og Beli Manastir. Tidligere gikk det et tog mellom Budapest og Sarajevo som stoppet i Osijek.

Byen har et lite trikkenettverk. Det ble bygget i 1884 og er det eneste som fremdeles er i drift i Kroatia utenfor Zagreb. Trikkenettet er under modernisering, og når denne er ferdig, vil trikkenettet være dobbelt så langt. I tillegg byttes de gamle trikkevognene ut med nye.

Sport[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Skilt som viser Osijeks vennskapsbyer

Osijek er vennskapsby med:[2]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «First international flight departs from Osijek International Airport». Osijek Airport. 14. mars 2008. Besøkt 23. mars 2008. 
  2. ^ Twin towns, Osijek bykommune, besøkt 16. januar 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]