Osijek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Osijek
Osijek
Broen over elven Drava

Flagg

Land Kroatia Kroatia
Fylke Osijek-Baranja
Tidssone CET
Areal 169 km²
Befolkning 107 784 (2013)
Bef.tetthet 637,78 innb./km²
Nettside Nettside

Osijek er en by i Kroatia, 282 km fra Zagreb, og den største byen i Slavonia. Den er hovedstad i Osijek-Baranja fylke. Byen ligger på høyre side av elva Drava, 22 km før elva munner ut i Donau. Den høyre siden av elva ligger litt høyere enn venstresiden og er mer sikret mot flom. Området rundt Osijek har vært bosatt i flere tusen år og ble først bosatt av romerne.

Transport[rediger | rediger kilde]

Trikken i Osijek

Transport til og fra Osijek inkluderer jernbane, motorveier, en elvehavn og Osijek lufthavn. Flyplassen har en internasjonale rute til Köln/Bonn lufthavn i Tyskland, som ble startet opp i mars 2008.[1] Osijek er også koblet til motorveinettverket i Kroatia og Pan-Europeiske transportkorridor 5c vil gå i igjennom byen når den er ferdig i 2008. Fra Osijek er det mulig å reise med tog til Zagreb, Rijeka, Požega, Virovitica, Našice, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Erdut, Vrpolje, Dalj, Đakovo og Beli Manastir. I tillegg stopper toget mellom Budapest og Sarajevo i Osijek.

Byen har et lite trikkenettverk. Det ble bygget i 1884 og er det eneste som fremdeles er i drift i Kroatia utenfor Zagreb. Trikkenettet er under modernisering, og når denne er ferdig, vil trikkenettet være dobbelt så langt. I tillegg byttes de gamle trikkevognene ut med nye.

Sport[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Skilt som viser Osijeks vennskapsbyer

Osijek er vennskapsby med:[2]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «First international flight departs from Osijek International Airport». Osijek Airport. 14. mars 2008. Besøkt 23. mars 2008. 
  2. ^ Twin towns, Osijek bykommune, besøkt 16. januar 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]