Eutropius (historiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ikke forveksles med Eutropius (bysantiner) (død 399). For helgenen, se Eutropius av Orange
Eutropius
Dødca. 400[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker, skribent, historiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Romersk senator Rediger på Wikidata
NasjonalitetRomerriket

Eutropius var en romersk, hedensk historiker som var virksom i siste halvdel av 300-tallet.

Svært lite kjennes til Eutropius’ liv. Han hadde posisjonen som sekretær (magister memoriæ) av Konstantinopel, fulgte keiser Julian den frafalne (361363) på hans hærtokt mot perserne (363), og var fortsatt virksom under regimet til keiser Valens (364378) som han dediserte sitt verk Breviarium historiæ Romanæ til. Deretter forsvinner Eutropius ut av historien. En annen historiker, Georgius Codinus, har en anmerkning i sitt verk De Originibus Constantinopolitanis at Eutropius hadde vært sekretær hos keiser Konstantin den store, men det er uklart og kanskje usannsynlig om han viser til den samme Eutropius.

Breviarium historiæ Romanæ er en fullstendig oversikt over romersk historie fra grunnleggelsen av byen og fram til tiltredelsen til keiser Valens. Den var satte sammen med betydelig omsorg fra de best tilgjengelige autoriteter, og er stort sett skrevet objektivt i en klar og enkel stil. Selv om hans latin avviker noen steder fra den reneste modell var verket i lang tid populær som en skolebok. Dens uavhengige kildeverdi er dog liten, men noen steder fyller den hulrom fra mer autoritative opptegnelser. Breviarium historiæ Romanæ ble utvidet og fortsatt fram til tiden under keiser Justinian I den store av Paulus Diaconus. Utvidelsen til den sistnevnte ble senere igjen utvidet av Landolfus Sagax (ca. 1000) og fortsatt fram til tiden under keiser Leo V armeneren (813820) i Historia Miscella.

Fra en gresk oversettelse ved Capito Lycius og Paeanius er versjonen fra sistnevnte blitt bevart bortimot fullstendig til ettertiden. Den beste moderne utgaven til Eutropius’ verk er ved Hans Droysen (1879) som fortsatte den greske utgaven og de utvidete utgavene til Paulus Diaconus og Landolfus. Det er tallrike engelske oversettelser i moderne tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prosopography of the Later Roman Empire[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]