Hispania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hispania var det romerske navnet på Den iberiske halvøy (hva som i dag er Portugal og Spania). Under den romerske republikk var Hispania inndelt i to provinser: Hispania Citerior og Hispania Ulterior. I løpet av principatet ble Hispania Ulterior delt inn i to nye provinser, Baetica og Lusitania, mens Hispania Citerior fikk nytt navn og ble kalt for Tarraconensis. Deretter ble den vestlige delen av Tarraconensis delt opp, først som Hispania Nova, senere omdøpt til Callaecia (eller Gallaecia), hvilket er dagens Galicia.

Fra keiser Diokletians tetrarkiet i tiden 284 e.Kr. og framover, ble den sørlige delen av det gjenværende Tarraconensis på nytt oppdelt som Carthaginensis, og antagelig deretter også øyene Balearene og alle de resulterende provinsene ble dannet til et sivilt bispedømme under vicarius for Hispaniæ. Navnet Hispania ble også benyttet for perioden med vestgotisk styre. Det moderne navnet Spania er avledet fra det romerske navnet Hispania.

Før 19 f.Kr.[rediger | rediger kilde]

Hispanias provinser ca. 200 f.Kr.

Augustus' reorganisering (19 f.Kr.)[rediger | rediger kilde]

Hispania etter Augustus' reorganisering

Diokletians reorganisering (298 e.Kr.)[rediger | rediger kilde]

Hispania etter Diokletian's reorganisering

Diokletian omgjorde Hispania til en av de fire bispedømmene som utgjorde prefekturet Gallia.

romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.