Hopp til innhold

Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsats med portrett av forfatteren

Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (BLKÖ) er et biografisk oppslagsverk på 60 bind som Constantin von Wurzbach gav ut mellom 1856 og 1891.

Oppslagsverket, som anses for å være Wurzbachs livsverk, inneholder 24 254 biografiske artikler om kjente personer som enten ble født eller virket i Østerrike-Ungarn mellom 1750 og 1850. Opprinnelig hadde oppslagsverket seks bind, men vokste til tolv og senere til 60 bind. Hvert bind har flere personregistre som vedlegg. Til tross for verkets mangler finnes det på flere bibliotek i Østerrike og det tyskspråklige området.

Utslitt og merket av sykdom og andre vansker avsluttet Wurzbach arbeidet 3. juli 1891. Under avsnittet «Schlußwort» i bind 60 la han ved følgende strofer:[1][2]

Gottlob, das große Werk ist nun zu Ende,
Es war daran, dass ich es nicht vollende –
Ich ganz allein schrieb diese sechzig Bände!
Lexikonmüde ruhen aus die Hände.

Videreutviklinger

[rediger | rediger kilde]
 • I 1916 påbegynte man en utvidet utgave av Wurzbachs leksikon, som i begynnelsen het Neue Österreichische Biographie. Planen var en Bibliographisches Grundbuch med korte biografiske oppføringer, en Textbände med mer utdypende livsbeskrivelser og en Bibliographie. Oppslagsverket Neue Österreichische Biographie gikk fra bind 10 under tittelen Große Österreicher. I 1982 utkom bind 21.
 • Österreichische Akademie der Wissenschaften overtok redigeringen av Wurzbachs basisverk i 1945, og gir løpende ut Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL).

Referanser og noter

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Schlußwort
 2. ^ Uten å ta hensyn til rim og versefot kan diktet oversettes omtrentlig slik:
  Takk Gud for at det store verk er endt
  Grunnen er at jeg ikke fikk det fullført –
  Helt alene skrev jeg de seksti bind!
  Leksikontrette hviler mine hender.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wikisource (de) Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich – originaltekster fra den tyskspråklige Wikikilden