Forente Artister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forente Artister var en samling norske artister som i 1985 gikk sammen om å spille inn sangen «Sammen for livet» til inntekt for de sultrammede i Afrika. Opprinnelig ble det bestemt at «Syng for Afrika» (skrevet av Ketil Stokkan) skulle være hovedlåten, men den ble senere byttet ut (uten noe grunn).[1] Låten skulle så være med på albumet som ble gitt ut, men ble også forkastet der. Sangteksten ble skrevet av Halvdan Sivertsen og melodien av Åge Aleksandersen, og blant initiativtaker til prosjektet var Helge Gaarder. Det internasjonale Band Aid inspirerte til initiativet, og Forente Artister var således ledd i en større humanitæraksjon til fordel for de sulterammede i Afrika på denne tiden. Prosjektet resulterte i et album som i tillegg til «Sammen for livet» inneholdt en rekke nyinnspilte sanger fra enkelte av deltakerne. Sangen og prosjektet fikk spesialprisen juryens hederspris under Spellemannprisen 1985.

I januar 2005, etter jordskjelvet og tsunamien i Indiahavet 2004, gikk en samling norske artister på ny sammen om å spille inn sangen «Venn» som ble skrevet av Espen Lind og Lene Marlin. Iniativtaker var Spellemannprisen som samlet over 70 norske artister til dugnad for flomofrene i Sørøst-Asia. Sangen ble gitt ut på dobbeltalbumet Venn, og en rekke artister donerte sine sanger til dette albumprosjektet. Låten «Venn» ble produsert av Bjørn Nessjø og Stargate. Pengene etter salget av dette albumet var øremerket Røde Kors' arbeid i den hardt rammede Aceh-provinsen i Indonesia.

Deltagende artister på sangen «Sammen for livet»[rediger | rediger kilde]

Deltagende artister på sangen «Venn»[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ketil Stokkan: Sammen for livet – en ANNEN historie ballade.no, 01.04.2005». Arkivert fra originalen 28. oktober 2006. Besøkt 24. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]