Sven Nyhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sven Nyhus
Født21. mai 1932Rediger på Wikidata (90 år)
RørosRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musikkforsker, musikerRediger på Wikidata
Barn Åshild Breie Nyhus, Ingfrid Breie NyhusRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Hilmarprisen (1999), Spellemannprisen i folkemusikk/gammeldans (1974), Spellemannprisen i folkemusikk/gammeldans (1978), Juryens hederspris i Spellemannprisen (1999), St. Olavs Orden, kommandør av St. Olavs OrdenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentFiolin
PlateselskapHeilo

Sven Kristoffer Nyhus (født 21. mai 1932Røros) er en norsk folkemusiker (fele, hardingfele og bratsj), komponist og tidligere professor i folkemusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo.[1]

Han begynte å spille fele som ni-åring, og var fram til 1952 aktiv som spellemann i hjemtraktene. Han startet blant annet Glåmos Spellemannslag og transkriberte noter for lokal folkemusikk. Deretter flyttet han til Oslo og tok i 1956 eksamen som orkestermusiker ved musikkonservatoriet. Han var solobratsjist i Nationaltheatrets orkester, Den norske Operas orkester og Kringkastingsorkestret for å krone orkesterkarrièren i Oslo-Filharmonien fra 1961 til 1971. I Filharmonien var han i flere år alternerende solobratsjist.

I 1969 starta han folkemusikkorkesteret Sven Nyhus kvartett (senere også kvintett og sekstett) sammen med trekkspilleren Tore Løvgreen. De to er fortsatt med i orkesteret som ellers har hatt en rekke medlemmer innom. Svens datter, Åshild Breie Nyhus, spiller fele i dagens sekstett-utgave av orkesteret. Orkesteret har gitt ut 12 album, og vunnet to Spellemannpriser. I tillegg har Sven Nyhus gitt ut et soloablum i 1977.

Fra 1971 var han medredaktør av sjubindsverket Norsk folkemusikk (sammen med Jan Petter Blom og Reidar Sevåg), der han var med å transkribere noter for norske slåtter og folkemusikk. Verket ble avsluttet i 1981. Han har dessuten gitt ut en rekke større og mindre slåttesamlinger.

Fra 1978 og ti år framover var han sjef for Folkemusikkavdelinga i NRK og fra 1990 til 2002 var han professor i folkemusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har komponert rundt 75 slåtter.

Nyhus er far til aktuar Håkon Fremming Nyhus, felespiller Åshild Breie Nyhus og pianist Ingfrid Breie Nyhus.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

Glåmos Spelemannslag[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 90 års omtale i Aftenposten 21. mai 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]