Sven Nyhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sven Nyhus
Født21. mai 1932 (86 år)
Beskjeftigelse Musikkforsker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser
6 oppføringer
Hilmarprisen (1999), Spellemannprisen i folkemusikk (1974), Spellemannprisen i folkemusikk (1978), Juryens hederspris i Spellemannprisen (1999), St. Olavs Orden, kommandør av St. Olavs Orden

Sven Kristoffer Nyhus (født 21. mai 1932Røros) er en norsk folkemusiker (fele, hardingfele og bratsj), komponist og tidligere professor i folkemusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Han begynte å spille fele som ni-åring, og var fram til 1952 aktiv som spellemann i hjemtraktene. Han startet blant annet Glåmos Spellemannslag og transkriberte noter for lokal folkemusikk. Deretter flyttet han til Oslo og tok i 1956 eksamen som orkestermusiker ved musikkonservatoriet. Han var solobratsjist i Nationaltheatrets orkester, Den norske Operas orkester og Kringkastingsorkestret for å krone orkesterkarrièren i Oslo-Filharmonien fra 1961 til 1971. I Filharmonien var han i flere år alternerende solobratsjist.

I 1969 starta han folkemusikkorkesteret Sven Nyhus kvartett (senere også kvintett og sekstett) sammen med trekkspilleren Tore Løvgreen. De to er fortsatt med i orkesteret som ellers har hatt en rekke medlemmer innom. Svens datter, Åshild Breie Nyhus, spiller fele i dagens sekstett-utgave av orkesteret. Orkesteret har gitt ut 12 album, og vunnet to Spellemannpriser. I tillegg har Sven Nyhus gitt ut et soloablum i 1977.

Fra 1971 var han medredaktør av sjubindsverket Norsk folkemusikk (sammen med Jan Petter Blom og Reidar Sevåg), der han var med å transkribere noter for norske slåtter og folkemusikk. Verket ble avsluttet i 1981. Han har dessuten gitt ut en rekke større og mindre slåttesamlinger.

Fra 1978 og ti år framover var han sjef for Folkemusikkavdelinga i NRK og fra 1990 til 2002 var han professor i folkemusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har komponert rundt 75 slåtter.

Nyhus er far til felespiller Åshild Breie Nyhus og pianist Ingfrid Breie Nyhus.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

Glåmos Spelemannslag[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]