Dissimilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dissimilis er en kulturorganisasjon for mennesker med utviklinghemming. Dissimilis har i over 30 år jobbet aktivt for at mennesker med utviklingshemming skal ha en plass i det kulturelle landskap og i samfunnet som likestilte utøvere og mennesker. Organisasjonen er delt inn i Dissimilis Kompetansesenter og Dissimilis Norge . I Norge har forbundet om lag 700 medlemmer fordelt på 85 grupper. I tillegg har forbundet grupper i andre land som Sverige, Spania, Cuba, Den dominikanske republikk og Russland.

Dissimilis ble startet som et musikalsk ensemble på 1980-tallet etter initiativ fra Kai Zahl. Arne Furuseth utviklet et fargekodesystem som erstatning for noter i 1978. For at utviklingshemmede skulle få mulighet til å spille i band, overførte i 1982 Kai Zahl fargekodesystemet fra lerret til lyspærer. Dette resulterte i det som fikk navnet Blostoppbandet. I 1985 ble Dissimilis stiftet.

I 1987 skrev Kai Zahl og Arne Furseth musikalen Dissimilis – en annerledes musikal som ensemblet satte opp i Oslo Konserthus. Oppsetningen ble en suksess med ni utsolgte forestillinger og førte til mye medieomtale. Ensemblet fikk dessuten juryens hederspris under Spellemannprisen i 1987 og Kai Zahl fikk Teskjekjerringprisen for 1987.

Etterhvert ble det opprettet tilsvarende grupper over hele landet, og i 1992 ble Landsforbundet Dissimilis dannet som en paraplyorganisasjon for disse. I dag bærer paraplyorganisasjonen navnet Dissimilis Norge. Året etter ble Dissimilis Kompetansesenter opprettet, som i dag har over 100 elever med stort spenn, både alders og funksjonsmessig. Prinsesse Astrid, fru Ferner er landsforbundets høyeste beskytter. Forbundet gir ut medlemsbladet Dissimilis.

I 2009 viste TV 2-serien Uten hemninger, en serie i seks episoder om Dissimilis' oppsetning av «Jenny – en annerledes opera». I TV-serien følger en ensemblet i jobben frem mot premieren i Den Norske Opera & Ballett 6. november 2008. Stortingsrepresentantene kåret Dissimilis som Årets Peer Gynt 2010. Prisen ble delt ut under Peer Gynt-stemnet den 28. juli 2010.

2009 var en turbulent tid hvor fem personer i administrasjonen sa opp i protest mot lederstilen til styreleder.[1]

I desember 2010 satte Dissimilis Kompetansesenter opp forestillingen "Lykkelandet Limbo", som har blitt spilt 10 ganger, i operaen, i Bærum Kulturhus og i Sandefjord. Venstre-leder Trine Skei Grande skrev etter å ha sett denne "Det er en annerledes forestilling, men kanskje mer imponerende og mer tankevekkende enn mye annet jeg har sett på scenen." [2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dissimilis lever videre», Aftenposten 16. oktober 2011
  2. ^ «Trine Skei Grandes blogg, 6. desember 2012». Arkivert fra originalen 12. februar 2015. Besøkt 12. februar 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]