Anita Hegerland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anita Hegerland
FødtAnita Hegerland
3. mars 1961 (58 år)
Sandefjord
Ektefelle Mike Oldfield (19871991)
Barn Greta Marie Hegerland Oldfield
Noah Daniel Hegerland Oldfield
Kaja Hegerland Loveband
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
SjangerPop, Rock, Folkemusikk/viser
InstrumentVokalist
Aktive år1969 - idag
PlateselskapDeutsche Grammophon, NorDisc, Polydor, Karusell, Addy Records, CBS, Virgin Records, Starfish Records
NettstedOffisiell hjemmeside
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anita Hegerland (født 3. mars 1961) i Sandefjord var en internasjonal barnestjerne i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Sveits, Holland, Belgia, Luxembourg og Bulgaria på 1960-tallet og 1970-tallet med adskillige, store hits. Hun er også kjent for sitt samarbeide med engelske Mike Oldfield på 1980-tallet da hun sang to av Oldfields største millionselgende hits, og var en av hans viktigste vokalister sammen med bl.a Maggie Reilly, Bonnie Tyler, Barry Palmer, Roger Chapman, Chris Thompson, Adrian Belew, Kevin Ayers og Nikki Lamborn.

Hun er Norges første millionselgende artist. Dette skjedde i 1971 da hun bare ti år gammel gjorde furore i Tyskland sammen med den populære, tyske sangeren Roy Black, og solgte historiske to millioner plater av singelen "Schön ist es auf der Welt zu sein". Roy Black und Anita ble et begrep i Tyskland og de tysktalende landene, og sammen med Roy opptrådte Anita i alle de store tyske tv-showene sammen med Tysklands største stjerner, og i alle de store hallene i Tyskland foran 12 000 -16 000 mennesker hver gang. Det tyske folket elsket lille Anita og trykket henne til sitt bryst, og hennes storslager har forlengst blitt en evergreen og regnes fremdeles som en av de største slagerhits i tysk musikkhistorie.

I 1971 var tiårige Anita Hegerland fra Norge verdens mestselgende, kvinnelige barnestjerne i meget eksklusivt selskap med superstjernen Michael Jackson. Trettenårige Jackson solgte to millioner av sin solodebutsingel "Gotta be there" i USA det året, og Roy Black og Anita solgte to millioner i Tyskland. Ingen annen norsk soloartist hadde vært i nærheten av slike salgstall på den tiden, så dette var både historisk og sensasjonelt, sett i norsk musikkhistorisk sammenheng.

Samme året ble Anita Hegerland også den første norske artisten som opptrådte i Tysklands største tv-show på 1970-tallet, kalt STARPARADE. Dette svært populære programmet hadde 28 millioner ukentlige tv-seere. I 1971 opptrådte hun sammen med Roy Black i dette programmet, og i 1972 opptrådte hun der alene.

Da Anita opptrådte det samme året på UNICEF´s stor galla i Haag, sammen med bl.a legendariske Danny Kaye, Lulu og Petula Clark, ble Danny Kaye så begeistret for Anitas store musikalitet og utstråling, at han ville ha henne med til USA for å lansere henne der som den nye Shirley Temple. Hennes foreldre ble smigret over tilbudet, men valgte å takke nei da de ønsket at Anita skulle fortsette å vokse opp med en så naturlig barndom som mulig.

I 1972 mottok Anita sammen med Roy Black det prestisjetunge trofeet "Der Goldene Löwe" fra RTL, da de ble kåret til årets mest populære og mestselgende artister i Tyskland. Anita Hegerland er den eneste norske artisten som har mottatt dette trofeet av gull i kategorien musikk og platesalg, og deler denne æren med Jan und Kjeld (DK) som vant den i 1963, ABBA som vant den i 1974 og Gitte Hænning (DK) som vant den i 1975 som Skandinavias siste. Internasjonale artister som har mottatt dette trofeet av gull, er bl.a. Petula Clark, Bee Gees, Lobo, Bay City Rollers, Boney M, Modern Talking, Bryan Ferry, Percy Sledge og Status Quo.

I 1973 ble Anita Hegerland kåret til Årets Artist av ukebladet STERN´s lesere i Tyskland.

Anita er den yngste artisten i svensk musikkhistorie som har ligget som nr. 1 på "Svensktoppen" i Sverige. Dette skjedde i 1970 da Anita tok svenskene med storm med melodien "Mitt Sommarlov", bare 9 år gammel. Denne melodien har forlengst blitt en av Sveriges store kultslagere og spilles jevnlig gjennom snart fem tiår på svenske radiostasjoner. Anita Hegerland ble hedret og innlemmet i The International Rockabilly Hall Of Fame i Jackson, Tennessee, USA som første norske kvinne i 2015 for bl.a sin suksess med "Mitt Sommarlov" i Skandinavia og for å gjøre denne melodien til en udødelig hit. Både Roy Orbison og Elvis Presley har spilt inn denne melodien i USA på 1960-tallet og 1970-tallet med tittelen "She Wears My Ring".

Da fornøyelsesparken Liseberg i Sverige feiret sitt 80-årsjubileum i 2003 lagde de en tv-reklame der de brukte Anita´s "Mitt Sommarlov" i filmen. Det sier noe om hvor mye denne melodien og Anita har betydd for det svenske folket gjennom snart fem tiår.

Anita Hegerland´s karriere er både historisk og unik. Hun har solgt over syv millioner musikkalbum, og har deltatt på internasjonale samlealbum som til sammen har solgt mer enn 23 millioner eksemplarer. Hun er Norges mestselgende kvinnelige soloartist gjennom tidene på plate. Sammen med Edvard Grieg, A-HA, Sissel Kyrkjebø, Madcon, Nico & Vinz, Secret Garden, Lene Marlin, Maria Mena, Ylvis og Kygo, er hun en av Norgeshistoriens mestselgende, internasjonale artister.[1] I 2016 markerte Anita Hegerland sine 45 år som artist med stort jubileumsshow i Drammens Teater med regi av Ole Christian Øen.

Suksess[rediger | rediger kilde]

Hun ble oppdaget av Fredrik Friis under et juleshow på torvet i Sandefjord i 1968 bare 7 1/2 år gammel. I Sandefjords Blad sto det i avisen neste dag "En stjerne ble født på torvet igår". Bare få måneder senere kom hennes første singelplate ut med titlene "Albertino"/ "Hvis jeg var en fugl" skrevet av Fredrik Friis. Den lille jordnære jenta tok Norge med storm og sang seg raskt inn i folks hjerter. Hun ble et stort idol for landets småjenter og gutter, og jentene ville kle seg og synge som Anita. Overalt opptrådte hun for rekordstore publikum, som på Tønsbergmessen i 1969, da 25 000 mennesker kom for å se henne opptre, en rekord som ennå står.

Hennes første LP-plate solgte over 120 000 eksemplarer. Hun hadde stor utstråling og en sjelden musikalitet som senere fikk stor oppmerksomhet ute i Europa. I Sverige ble hun på SVT1 i serien "Vidunderbarn", omtalt som et vidunderbarn sammen med storheter som Michael Jackson, Mozart og Beethoven.

I 1970 ga hun ut singlen «Mitt Sommarlov», som niåring. Den gikk til topps på VG-lista, og lå der i to uker. Året etter (1971) ga hun ut singlen «Schön ist es auf der Welt zu sein» (Da er det skjønt å være til) i Tyskland, sammen med tyskeren Roy Black. Singelen ble solgt i to millioner eksemplarer, og er én av Tysklands største slagere gjennom tidene. På Radio Luxemburg vant hun og Roy Black den prestisjetunge prisen «Goldener Løwe.» som årets mest populære og mestselgende artister i Tyskland. Singelen ble gitt ut på norsk året etter, i 1972 og på svensk og lå bl.a. på Svensktoppen i flere uker.[1]

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Hun deltok i Melodi Grand Prix 1971 med sangen «Gi meg en zebra», og kom på fjerdeplass. Hanne Krogh vant med «Lykken er». I Melodi Grand Prix 1972 sang «Happy Hippie», og oppnådde en tredjeplass (av fem deltakere). Grethe Kausland og Benny Borg vant med sangen «Småting». Hun deltok så i Melodi Grand Prix 1983 med sangen «Nå er jeg alene». Den kom på en syvendeplass, vinner var Jahn Teigen med «Do re mi». I Melodi Grand Prix 2009 var hun tilbake, denne gangen sammen med KeSera på sangen «Party». Den ble slått ut i Sistesjansen i Ålesund.

Samarbeid med Mike Oldfield[rediger | rediger kilde]

Hegerland ble presentert for rockartisten Mike Oldfield under en av hans konserter. Hun gav ham en kassett der hun synger, og Oldfield lovet å ta kontakt. Ett år senere ringte han og ville ha henne som vokalist på den spesialkomponerte Pictures in the Dark, som ble et hit. Litt etter litt ble de et par og flyttet sammen, men ble aldri gift. Sammen fikk de to barn, Greta og Noah. Noah er også et musikalsk talent og er blant annet med i russemusikkgruppen The Snæss Project, sammen med Joakim Delebekk. Hun medvirket også på flere av Mike Oldfields album i siste delen av 1980-tallet, blant annet Islands og Earth Moving.

Annet[rediger | rediger kilde]

Som voksen deltok hun på to spor på lydsporalbumet til filmen 1958 (Polydor 2672 056) i 1980. Sporene var «Born Too Late» og «Tammy». I 1982 utgav hun singlen «What about Me»/«One Night Standman» på sitt eget plateselskap Addy Records og katalognummeret var WSL 1. I 1985 var hun med i Forente Artister på sangen «Sammen for livet», til inntekt for de sultrammede i Afrika. I 2008 gjorde Hegerland comeback på Ose Countryfestival.

Starfish[rediger | rediger kilde]

I 2011 gjorde Anita Hegerland et comeback med CD-en Starfish, produsert av Ronnie Le Tekrø. Dette var hennes første utgivelse med nytt materiale siden Voices fra 1994. Starfish har fått en blandet mottakelse fra terningkast 6 til 2.

45 ÅR JAHRE YEARS IN MUSIC

I 2016 spilte Anita Hegerland inn noen av sine hits fra 70-tallet i nye og voksne versjoner som en markering av sitt 45-årsjubileum som artist i 2014. Hun spilte inn "Hvis jeg var en fugl" på norsk, "Mitt Sommarlov" på svensk og "Schön ist es auf der Welt zu sein" på tysk, denne gang i duett sammen med sin yngste datter Kaja Hegerland Loveband.Hun samarbeidet også med svært gode låtskrivere, norske Hanne Sørvaag og amerikanske Billy Burnette, gitaristen i Fleetwood Mac i 8 år og gitarist i John Fogerty band. Hanne Sørvaag ga henne låtene "Tell it like it is" og "The Riddle" og av Billy Burnette fikk hun låtene "Slow Motion Replay" og "Beautiful Catastrophe". Sistnevnte er tittelsporet på albumet, og denne melodien fremførte live i en unplugged versjon i Berlin i Tyskland sammen med sin gitarist Espen Rogne på byens to største radiostasjoner Antenne Brandenburg og Radio Berlin 88.8. Dette skjedde i september 2016.[1]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler/EP-er[rediger | rediger kilde]

 • Hvis jeg var en fugl/Albertino (1969)
 • Du skulle kjøpe deg en tyrolerhatt/Det er mammas dag i dag (1969)
 • Pappa'n min og jeg/Hesten min (1969)
 • Sjørøver-fabbe/Adjø, lille Pippi (1970)
 • En sån dag/Mitt sommarlov (1970)
 • Албертино/Albertino (1970)
 • Албертино/Птици От Синия Юг (1970)
 • На "Золотом Орфее" (1971), med Elaine Delmar
 • Gi meg en zebra/Jeg må få se på Festus (1971)
 • Schön ist es auf der Welt zu sein/Keine 10 Pferde (1971), med Roy Black
 • Det är musik som gör livet kul/Pappan min och jag (1971)
 • Papi und Mami/Cowboy-Susie (1971)
 • Da er det skjønt å være til (1972), med Roy Black
 • Glück in der Tasche/Der frechste Spatz vom Campingplatz (1972)
 • Kinderwunsch/Medley (1972)
 • Verliebt und froh und heiter/Zeig mir die Welt (1973), med Roy Black
 • Eine schwalbe macht noch keinen sommer/Wenn mein Daddy Kanzier Wär (1973)
 • Rosen, tulpen, nelken/Picknick im Grünen (1974)
 • Nein, ich will noch nicht nach Hause gehen/Was man träumt, soll man keinem erzählen (1974)
 • En ganske almindelig dag/Når jeg fyller 20 år (1975)
 • Lille julaftenvise/Et eventyr (1975), med Benny Borg
 • Sag mir/Motorrad (1976)
 • Santa Maria/Tammy (1980)
 • It's Too Late/Mucho mucho (1980)
 • Jag vill tro dig/Mucho mucho (1981)
 • What About Me/One Night Standman (1982)
 • Your Love, My Goodbye/Go Home (1983)
 • Kjærlighet/More Than Fascination (1985)
 • In the Heat of the Night/Pictures In the Dark (1985), med Sandra, Aled Jones & Barry Palmer
 • The Time Has Come (1987), med Mike Oldfield
 • All Kinds Of People (1994)
 • Voices (1994)
 • Han er meg kjær/I Won't Say (I'm In Love) (1997), med Belinda Carlisle
 • Jimmy der Bandit/Oh Sonneschein (2010)
 • Schön ist es, auf der Welt zu sein (2011), med Chris Boltendahl
 • Closer (2011)
 • Where Are You Now (2013)

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Også en lang rekke tyske, belgiske, nederlandske og østerrikske samleplater både med og uten Anitas innspillinger med Roy Black & Chris Boltendahl

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som komponist[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c «Anita Hegerland». www.facebook.com. Besøkt 23. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]