Anita Hegerland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anita Hegerland
Født3. mars 1961[1][2]Rediger på Wikidata (62 år)
SandefjordRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, plateartistRediger på Wikidata
Partner(e) Mike Oldfield (19871991)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Aktive år1969
Nettstedhttp://www.anitahegerland.de/
IMDbIMDb

Anita Hegerland (født 3. mars 1961) i Sandefjord er en norsk vokalist. Hun var en internasjonal barnestjerne og deltok også på flere av Mike Oldfields store hits.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Barnestjerne[rediger | rediger kilde]

Hun ble oppdaget av Fredrik Friis under et juleshow på torvet i Sandefjord i 1968 bare sju og et halvt år gammel. I Sandefjords Blad sto det i avisen neste dag; "En stjerne ble født på torvet igår". Bare få måneder senere kom hennes første singelplate ut med sangene Albertino og Hvis jeg var en fugl, som begge var skrevet av Fredrik Friis. Hun ble raskt et stort idol for landets småjenter og -gutter, og jentene ville kle seg og synge som Anita. Overalt opptrådte hun for rekordstore publikum, som på Tønsbergmessen i 1969 da 25 000 mennesker kom for å se henne opptre, en rekord som ennå står.

Hennes første LP-plate solgte over 120 000 eksemplarer. Hun hadde stor utstråling og en sjelden musikalitet som senere fikk stor oppmerksomhet ute i Europa. I Sverige ble hun på SVT1 i serien Vidunderbarn omtalt som et vidunderbarn sammen med storheter som Michael Jackson, Mozart og Beethoven.

I 1970 ga hun ut singlen Mitt Sommarlov. Hun var da ni år gammel. Den gikk til topps på VG-lista og lå der i to uker.

I 1971 ble hun Norges første millionselgende artist. Dette skjedde i 1971 da hun bare ti år gammel gjorde furore i Tyskland sammen med den tyske sangeren Roy Black og solgte historiske to millioner plater av singelen Schön ist es auf der Welt zu sein. Roy Black und Anita ble et begrep i Tyskland og de tysktalende landene, og sammen med Roy opptrådte Anita i alle de store tyske tv-showene sammen med Tysklands største stjerner og i alle de store hallene i Tyskland foran 12 000 -16 000 mennesker hver gang. Det tyske folket elsket lille Anita og trykket henne til sitt bryst, og hennes storslager har forlengst blitt en evergreen og regnes fremdeles som en av de største slagerhits i tysk musikkhistorie. Hun var verdens mestselgende kvinnelige barnestjerne i 1971. Tretten år gamle Michael Jackson solgte samme år to millioner plater i USA av sin solodebutsingel Gotta be there, og Roy Black og Anita solgte to millioner i Tyskland. Ingen annen norsk soloartist hadde vært i nærheten av slike salgstall på den tiden, så dette var både historisk og sensasjonelt, sett i norsk musikkhistorisk sammenheng. Singelen ble gitt ut på norsk året etter, i 1972, og på svensk, og den lå bl.a. på Svensktoppen i flere uker.[3][trenger bedre kilde]

I 1971 ble Anita Hegerland for øvrig også den første norske artisten som opptrådte i Tysklands største tv-show på 1970-tallet, et program som het Starparade og hadde 28 millioner ukentlige tv-seere. I 1971 opptrådte hun sammen med Roy Black i dette programmet, og i 1972 opptrådte hun der alene.

Da Anita Hegerland det samme året opptrådte på UNICEFs storgalla i Haag sammen med blant andre legendariske Danny Kaye, Lulu og Petula Clark, ble Danny Kaye så begeistret for Anitas store musikalitet og utstråling at han ville ha henne med til USA for å lansere henne der som den nye Shirley Temple. Hennes foreldre ble smigret over tilbudet, men valgte å takke nei fordi de ønsket at Anita skulle fortsette å vokse opp med en så naturlig barndom som mulig.

I 1972 mottok Anita Hegerland og Roy Black det prestisjetunge trofeet "Der Goldene Löwe" fra RTL da de ble kåret til årets mest populære og mestselgende artister i Tyskland. Anita Hegerland er den eneste norske artisten som har mottatt dette trofeet av gull i kategorien musikk og platesalg, og deler denne æren med den danske duoen Jan und Kjeld, som vant den i 1963, svenske ABBA som vant den i 1974 og danske Gitte Hænning som vant den i 1975 som Skandinavias siste. Blant de internasjonale artistene som har mottatt trofeet er Petula Clark, Bee Gees, Lobo, Bay City Rollers, Boney M, Modern Talking, Bryan Ferry, Percy Sledge og Status Quo.

I 1973 ble Anita Hegerland kåret til Årets Artist av ukebladet STERNs lesere i Tyskland.

Hun var en internasjonal barnestjerne i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Sveits, Nederlan, Belgia, Luxembourg og Bulgaria på 1960-tallet og 1970-tallet med adskillige store hits.

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Hun deltok i Melodi Grand Prix 1971 med sangen «Gi meg en zebra» og kom på fjerdeplass. Hanne Krogh vant med «Lykken er». I Melodi Grand Prix 1972 sang hun «Happy Hippie». Det var fem låter i finalen som alle ble fremført to ganger (med et stort og et lite orkester) og sangen oppnådde en tredjeplass. Grethe Kausland og Benny Borg vant med sangen «Småting». Hun deltok så i Melodi Grand Prix 1983 med sangen «Nå er jeg alene». Den kom på en syvendeplass. Vinner var Jahn Teigen med «Do re mi». I Melodi Grand Prix 2009 var hun tilbake, denne gangen sammen med KeSera på sangen «Party». Den ble slått ut i Sistesjansen i Ålesund.

Samarbeid med Mike Oldfield[rediger | rediger kilde]

Hegerland ble presentert for Mike Oldfield under en av hans konserter. Hun gav ham en kassett der hun synger, og Oldfield lovet å ta kontakt. Ett år senere ringte han og ville ha henne som vokalist på den spesialkomponerte "Pictures in the Dark", som ble en hit. Hun sang på to av Oldfields hits og var en av hans viktigste vokalister sammen med blant andre Maggie Reilly, Bonnie Tyler, Roger Chapman, Chris Thompson, Luke Spiller og Sally Oldfield.

Litt etter litt ble Anita og Mike et par og flyttet sammen. Sammen fikk de to barn, Greta og Noah.

Hun medvirket også på flere av Mike Oldfields album i siste delen av 1980-tallet, blant annet Islands og Earth Moving.

Filmmusikk og aksjon for Afrika[rediger | rediger kilde]

Som voksen deltok hun på to spor på lydsporalbumet til filmen 1958 (Polydor 2672 056) i 1980. Sporene var «Born Too Late» og «Tammy». I 1982 utgav hun singlen «What about Me»/«One Night Standman» på sitt eget plateselskap Addy Records, og katalognummeret var WSL 1. I 1985 var hun med i Forente Artister på sangen «Sammen for livet» til inntekt for de sultrammede i Afrika. I 2008 gjorde Hegerland comeback på Ose Countryfestival.

Starfish[rediger | rediger kilde]

I 2011 gjorde Anita Hegerland et comeback med CD-en Starfish, produsert av Ronnie Le Tekrø. Dette var hennes første utgivelse med nytt materiale siden Voices fra 1994. Starfish har fått en blandet mottakelse fra terningkast 6 til 2.

45 år i musikken[rediger | rediger kilde]

I 2016 spilte Anita Hegerland inn noen av sine hits fra 70-tallet i nye voksne versjoner som en markering av sitt 45-årsjubileum som artist i 2014. Hun spilte inn "Hvis jeg var en fugl" på norsk og tysk, "Mitt Sommarlov" på svensk og "Schön ist es auf der Welt zu sein" på tysk, denne gang i duett sammen med sin yngste datter Kaja Hegerland Loveband. Hun samarbeidet også med svært gode låtskrivere, norske Hanne Sørvaag og amerikanske Billy Burnette, gitaristen i Fleetwood Mac i åtte år og gitarist i John Fogerty band. Hanne Sørvaag ga henne låtene "Tell it like it is" og "The Riddle", og av Billy Burnette fikk hun låtene "Slow Motion Replay" og "Beautiful Catastrophe". Sistnevnte er tittelsporet på albumet, og denne melodien fremførte hun live i en Unplugged versjon i Berlin i Tyskland sammen med sin gitarist Espen Rogne på byens to største radiostasjoner Antenne Brandenburg og Radio Berlin 88.8. Dette skjedde i september 2016.[3]

Oppsumering[rediger | rediger kilde]

Anita er den yngste artisten i svensk musikkhistorie som har ligget som nr. 1 på "Svensktoppen" i Sverige. Dette skjedde i 1970 da Anita tok svenskene med storm med melodien "Mitt Sommarlov", bare ni år gammel. Denne melodien har forlengst blitt en av Sveriges store kultslagere og spilles jevnlig gjennom snart fem tiår på svenske radiostasjoner. Anita Hegerland ble hedret og innlemmet i The International Rockabilly Hall Of Fame i Jackson, Tennessee, USA som første norske kvinne i 2015 for bl.a sin suksess med "Mitt Sommarlov" i Skandinavia og for å gjøre denne melodien til en udødelig hit. Både Roy Orbison og Elvis Presley har spilt inn denne melodien i USA på 1960-tallet og 1970-tallet med tittelen "She Wears My Ring".

Da fornøyelsesparken Liseberg i Sverige feiret sitt 80-årsjubileum i 2003 lagde de en tv-reklame der de brukte Anitas "Mitt Sommarlov" i filmen. Det sier noe om hvor mye denne melodien og Anita har betydd for det svenske folket gjennom snart fem tiår.

Hennes samarbeid med Mike Oldfield ga henne flere hit, og en ny oppsving i karrieren først og fremst i Tyskland og Norge, men også i de andre Europeiske landene hun var barnestjerne.

Anita Hegerlands karriere er både historisk og unik. Hun har solgt over syv millioner musikkalbum og har deltatt på internasjonale samlealbum som til sammen har solgt mer enn 23 millioner eksemplarer. Hun er Norges mestselgende kvinnelige soloartist gjennom tidene på plate. Sammen med Edvard Grieg, A-ha, Sissel Kyrkjebø, Madcon, Nico & Vinz, Secret Garden, Lene Marlin, Maria Mena, Ylvis og Kygo er hun en av Norges-historiens mestselgende internasjonale artister.[3]

I 2016 markerte Anita Hegerland sine 45 år som artist med stort jubileumsshow i Drammens Teater med regi av Ole Christian Øen.

I 2020 var hun med i NRKs underholdningsprogram serie Stjernekamp.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Også en lang rekke tyske, belgiske, nederlandske og østerrikske samleplater både med og uten Anitas innspillinger med Roy Black & Chris Boltendahl

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som komponist[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 1b64201b108a41cca6bed9dc5b5caa7a, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c «Anita Hegerland Official». www.facebook.com. Anita Hegerland. Besøkt 23. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]