Evrysakes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Evrysakes
Evrysakes
Skjoldet til Ajax avbildet på mynt fra Salamis (høyre),
som Evrysakes var oppkalt etter.
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnἜρις
ForeldreAjax og Tekmessa
SøskenFilaios
BostedSalamis, Attika
TeksterHomer
Herodotos
Plutark

Eurysakes (gresk: Εὐρυσάκης; «bredt skjold») var i henhold til gresk mytologi sønn av helten Ajax fra Sparta, kjent fra Trojakrigen, og den tidligere trojanske prinsessen, siden krigsbyttet og slavepiken Tekmessa. Evrysakes var oppkalt etter sin fars berømte skjold. Hans bror var Filaios.[1]

Asteroiden 8317 Eurysaces er en jupitertrojaner som går i samme bane rundt solen som planeten Jupiter, og oppkalt etter Evrysakes.

Forvisning av Teukros[rediger | rediger kilde]

Eurysakes reiste tilbake til øya Salamis etter Trojakrigen. Det samme gjorde hans onkel, bueskytteren Teukros, halvbror av Ajax. Teukros havnet i unåde grunnet omstendighetene ved Ajaxs død (som Homer er noe uklar om). Hans far, og Eurysakes' bestefar, Telamon, konge av Salamis, var rasende og tok fra ham arven og forviste ham til Kypros hvor det ble sagt at han grunnla byen Salamis som fikk navn etter hans hjemland (og således ga den mytologiske forklaringen på hvorfor øya og byen har samme navn).[2][3] Etter at Telamon døde ble Eurysakes konge etter ham, og Teukros ba da om å komme tilbake, men fikk avslag fra Eurysakes.

Attika[rediger | rediger kilde]

Eurysakes' bror Filaios har av Herodotos blitt beskrevet som den siste kongen av øya Egina,[4] men Pausanias hevdet at han var den siste kongen av Salamis.[5] Tradisjonen vil at han bosatte seg i Attika, og hadde bosetning i nærheten av Brauron; familiens opprinnelig hjemland. Etter ham nedstammet familien filaidene (gresk: Φιλαΐδαι)[6] som flere kjente athenere tilhørte, blant annet Kimon som ledet krigen mot perserne.

En athensk tradisjon hevder at brødrene Filaios og Eurysakes ga fra seg øya Salamis, som var deres arv, til Athen, og isteden fikk rettigheter til eiendommer i Attika.[7] Således skal også Eurysakes ha bosatt seg i Attika ved Melite (i dag en demos i byen Athen) og fikk siden (som sin far) en privat helligdom eller et alter, Eurysakeion, for rituell dyrkelse som stamfar til folket på Salamis.[6] Eurysakes ble æret i Athen og nevnes i Sofokles' tragedie Ajax, hvor faren gir skjoldet til sønnen før han tar livet av seg.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Filaios ble tidvis referert som sønn av Eurysakes.
  2. ^ Det er en del bevis på at området for byen Samamis hadde vært bosatt lenge før de påståtte mykerne ankom ved havnebyen Enkomi rett ved og byen Salamis ble utviklet som erstatning da Enkomi ble isolert fra havet, men også grunnet kobbergruvene ved Salamis. Det er ellers lite direkte bevis til støtte for opphavsmyten med Teukros, jf. «The Foundation of Nea Paphos»
  3. ^ «Salamis», Rome Art Lover
  4. ^ Herodotos: Historier, 6, 35.
  5. ^ Pausanias: Beskrivelse av Hellas, 1, 35,2
  6. ^ a b Plutark: Solon, 10, 2
  7. ^ «Eurysaces», Greek Myth Index
  8. ^ Sofokles: Ajax. Engelsk oversettelse ved David Grene & Richmond Lattimore. The University of Chicago Press, 1969.