Lotus (bilmerke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lotus er en britisk produsent av biler, hovedsakelig sportsbiler. Det ble stiftet som Lotus Engineering Ltd. av ingeniøren Colin Chapman i 1952. Lotus er kjent for sportsbiler og motorsport, og blant annet deltok de i Formel 1 fra 1958 til 1994. Formel 1 laget het Team Lotus.

I 1986 ble selskapet kjøpt av General Motors. 27. august 1993 solgte GM det til ABNC Holdings S.A. fra Luxembourg, et selskap eid av den italienske forretningsmannen Romano Artioli som også eide Bugatti Automobili SpA. I 1996 ble aksjemajoriteten i Lotus solgt til Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton), et statseid malaysisk selskap.

I 2005 organisert Proton Lotus som Group Lotus, delt inn i Lotus Cars og Lotus Engineering.

Eldre modeller[rediger | rediger kilde]

1966 Lotus Elan

Et utvalg:

  • Lotus Seven – kanskje den mest kjente Lotus-modellen. Dette er en åpen løpsbil, bare laget for å suse rundt på bane. Modellen ble produsert fra 1957, og det er fremdeles et antall britiske firmaer som bygger replikaer.

Nåværende modeller[rediger | rediger kilde]

Kommende modeller[rediger | rediger kilde]

I Norge[rediger | rediger kilde]

I 1964 ble merket tatt inn av Sportscar Import AS, som allerede i 1969 overlot agenturet til Tom C. Corneliussen, som også bare holdt på i kort tid. Etter det så varte det til 1987, hvor firmaet Autocaro tok tak i importen. Året etter sto Lars Tangen oppført som kontaktmann i Norge. Det var stille fram til 1998, da Pit Lane i Ski kunngjorde at de skulle satse på relansering, men to år etter var den virksomheten også opphørt.

Opel Speedster, tvillingen til Lotus Elise, importeres gjennom GM til Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]