Mercedes-Benz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For bilmerket etablert i 1902, se Mercedes.
Mercedes-Benz AG
Mercedes-Benz Logo 2010.svg
Stuttgart, Germany (3431696457).jpg
BransjeKjøretøyindustri
Etablert1926
Eier(e) Daimler AG, Daimler TrucksRediger på Wikidata
Morselskap Daimler AGRediger på Wikidata
Datterselskap Mercedes-AMGRediger på Wikidata
Hovedkontor StuttgartRediger på Wikidata
LandTyskland
Produkt(er) Personbil, lastebil, buss, motorRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Carl Benz, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach
Adm. dir. Ola Källenius (2019–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte158 000[1] (2021)
Salgsinntekter3 359 000 000 euro (2019)[2]
Omsetning93 877 000 000 euro (2019)[2]
Nettsted Offisielt nettsted (de)

Mercedes-Benz er et tysk bil-, lastebil-, motorsykkel- og bussmerke som produseres av Daimler AG. Merket ble til ved en sammenslutning av de to firmaene Daimler-Motoren-Gesellschaft og Benz & Cie under navnet Daimler Benz AG. Daimler solgte sine biler under navnet Mercedes. Mercedes var datter av Emil Jelinek som var racerkjører og forhandler av Gottlieb Daimlers biler i Frankrike. Jelinek hadde overtalt Daimlers sjefsdesigner Wilhelm Maybach til å fremstille en serie på seks racerbiler som han ville benytte i et veddeløp i Nice. Men da Daimler hadde solgt lisensrettighetene til sine biler i Frankrike til Panhard-Levassor, måtte de ha et annet navn. Jelinek foreslo så at man brukte hans datters navn. Bilene hadde uhyre suksess, så Daimler besluttet seg for å beholde navnet på sine fremtidige modeller.

Benz & Cie var grunnlagt av Carl Friedrich Benz – og merkelig nok (da det tross alt var ganske få bilprodusenter i Tyskland på det tidspunkt) kjente de to ikke hverandre personlig.

Daimler-Motoren-Gesellschaft leverte den første serieproduserte bil den 22. desember 1900.

I 1926 ble DMG og Benz & Cie sammenslått, og navnet ble til Daimler Benz AG.

Siden er det gått slag i slag, og fabrikkene i og omkring Stuttgart i Tyskland har produsert mange personbiler, lastbiler, busser og flymotorer.

Mercedes-Benz er idag fremdeles navnet på bilene, selv om selskapet siden 1998 heter DaimlerChrysler AG etter at de kjøpte opp det amerikanske Chrysler Corporation.

Firmaets varemerke har siden 1909 vært Mercedes-stjernen, som opprinnelig satt på kjølerproppen, men på moderne utgaver er ren pynt. Den kneiser også over Mercedes-fabrikkene i Stuttgart som et vartegn. Den tretakkede stjernen symboliserer at firmaet i sin tid leverte motorer «til lands, til vanns og til luften».

Mercedes-Benz sine bussmodeller produseres siden 1995 av Daimler-selskapet EvoBus, som også produserer bussmerket Setra. Produksjonen foregår i blant annet Dortmund, Mannheim og Neu-Ulm i Tyskland, og Hoşdere i Istanbul i Tyrkia.

I 2018 lanserte de EQ-serien med elektriske biler. Først ut er EQC, som er en elektrisk Mercedes GLC, mens EQA i 2020 blir den elektriske A-klasse.[3]

Personbilmodeller i Norge[rediger | rediger kilde]

Modeller så langt:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]