Hybridbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toyota Prius er en hybrid

En hybridbil er en bil som bruker både en forbrenningsmotor og en elektrisk motor som kraftkilde. Forbrenningsmotoren er som regel en bensin- eller dieselmotor. Normalt veksler bilen på å benytte motorene som kraftkilde, motorene kan også kjøre samtidig dersom bilen trenger mye kraft. Vekslingen mellom motorene skjer normalt automatisk. Den elektriske motoren drives av batterier som lades når forbrenningsmotoren i bilen går, eller når bilen bremser ned.

Når bilen kjører sakte framover benyttes den elektriske motoren til framdrift. Under slike forhold har forbrenningsmotoren dårlig virkningsgrad. Når bilen står stille stoppes forbrenningsmotoren helt dersom det ikke er behov for lading av batteriene.

Hybridbilens fordeler[rediger | rediger kilde]

  • Forbrenningsmotoren i en hybridbil kan normalt være mindre og lettere enn i en tilsvarende normal bil. Dette fordi begge motorene kan kjøres samtidig når det er behov for mye kraft. Forbrenningsmotoren kan da dimensjoneres etter bilens gjennomsnittlige kraftbehov, ikke etter bilens maksimale kraftbehov.
  • Når bilen motorbremses kan mye av energien omdannes til elektrisitet som lader batteriene, i konvensjonelle biler går denne energien til spille som varme.
  • Hybridbiler har som regel et lavere drivstofforbruk enn en tilsvarende normal bil. Dette gjelder særlig når bilen brukes til bykjøring og småkjøring.

Hybridbiler kan deles inn i tre grupper, avhengig av hvordan motorene jobber:

Seriehybrid er utstyrt med en effektiv forbrenningsmotor som driver en generator som leverer strøm. Fremdrift besørges av en elektromotor. Det eksperimenteres med å sette en elektromotor i hvert hjul. Dette prinsippet er brukt i bl.a. hybridbusser (se Toyota Coaster Hybrid). Med denne løsningen kan kompleksiteten og vekten av drivkjeden reduseres.
Parallellhybrid er utstyrt med elektrisk motor og forbrenningsmotor som kan brukes samtidig eller hver for seg. Elektromotoren fungerer også brukt som generator, noe som gjør at en parallellhybrid ikke kan lade batteriene dersom elektromotoren brukes til fremdrift. Denne løsningen markedsføres bl.a. i Honda Insight Hybrid.
Serie-parallellhybrid er den mest avanserte form for hybriddrift. Kalles også fullhybrid. Da fungerer hybridbilen som en parallellhybrid, men er utstyrt med en ekstra generator som gjør det mulig å lade batteriene selv om elektromotoren brukes til fremdrift. Det er denne typen hybridsystem som befinner seg i bl.a. Toyota Prius.

Plug-in hybrid[rediger | rediger kilde]

En plug-in hybrid skiller seg fra en andre hybridbiler ved at batteriene kan lades fra strømnettet i tillegg til at de lades av bilens generator. Lading fra strømnettet kan redusere utslippet fra bilen ytterligere, særlig ved kortere turer som kan kjøres uten at forbrenningsmotoren starter. Som for elektriske biler avhenger miljøeffekten imidlertid av hvordan strømmen produseres.

Hybridbiler på det norske markedet 2013[rediger | rediger kilde]

[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hybrid-invasjon i 2013 - over 30 ulike modeller

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]