Hybridbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toyota Prius er en hybrid

En hybridbil er en bil som bruker både forbrenningsmotor og elektrisk motor som kraftkilde. Forbrenningsmotoren er som regel en bensin- eller dieselmotor. Normalt veksler bilen på å benytte motorene som kraftkilde, motorene kan også kjøre samtidig dersom bilen trenger mye kraft. Vekslingen mellom motorene skjer normalt automatisk. Den elektriske motoren henter energi fra batterier som lades når forbrenningsmotoren i bilen går, når bilen bremser ned eller fra en generator (i serie-parallellhybrider).

Når bilen kjører sakte framover benyttes den elektriske motoren til framdrift dersom elektrisk energi er tilgjengelig. Under slike forhold har forbrenningsmotoren lav virkningsgrad. Når bilen står stille stoppes forbrenningsmotoren helt dersom det ikke er behov for lading av batteriene.

Hybridbilens fordeler[rediger | rediger kilde]

  • Forbrenningsmotoren i en hybridbil kan normalt være mindre og lettere enn i en tilsvarende konvensjonell bil. Dette fordi begge motorene kan kjøres samtidig når det er behov for mye kraft. Forbrenningsmotoren kan da dimensjoneres etter bilens gjennomsnittlige kraftbehov, ikke etter bilens maksimale kraftbehov.
  • Når bilen motorbremses kan mye av energien omdannes til elektrisitet som lader batteriene, i konvensjonelle biler går denne energien til spille som varme.
  • Hybridbiler har som regel et lavere drivstofforbruk enn en tilsvarende konvensjonelle biler med forbrenningsmotor. Dette gjelder særlig når bilen brukes til bykjøring og småkjøring.
  • Bensinmotorer for hybridbiler kan konstrueres med Atkinsonsyklus (fremfor Ottosyklus) som prioriterer drivstoffeffektivitet fremfor effekt. Denne teknologien brukes av Toyota i HSD-teknologien (og er også implementert i Mazdas Skyactiv-teknologi i Mazda 3 og MX-5).

Hybridbiler kan deles inn i tre typer, avhengig av de teknologiske løsningen som er valgt:

  • Seriehybrid er utstyrt med en effektiv forbrenningsmotor som driver en generator som leverer strøm. Fremdrift besørges av en elektromotor. Det eksperimenteres med å sette en elektromotor i hvert hjul. Dette prinsippet er brukt i bl.a. hybridbusser (se Toyota Coaster Hybrid). Med denne løsningen kan kompleksiteten og vekten av drivkjeden reduseres.
  • Parallellhybrid er utstyrt med elektrisk motor og forbrenningsmotor som kan brukes samtidig eller hver for seg. Den elektriske fungerer også brukt som generator, noe som gjør at en parallellhybrid ikke kan lade batteriene dersom elektromotoren brukes til fremdrift. Denne løsningen markedsføres bl.a. i Honda Insight Hybrid.
  • Serie-parallellhybrid er den mest avanserte form for hybriddrift. Kalles også fullhybrid. Da fungerer hybridbilen som en parallellhybrid, men er utstyrt med en ekstra generator som gjør det mulig å lade batteriene selv om elektromotoren brukes til fremdrift. Det er denne typen hybridsystem som befinner seg i bl.a. Toyota Prius.

Også skip lages som hybrid.[1]

Plug-in hybrid[rediger | rediger kilde]

En Volkswagen Golf GTE ladbar hybridbil

Utdypende artikkel: Ladbar hybridbil

En plug-in hybrid skiller seg fra en andre hybridbiler ved at batteriene kan lades fra strømnettet i tillegg til at de lades av bilens generator. Lading fra strømnettet kan redusere utslippet fra bilen ytterligere, særlig ved kortere turer som kan kjøres uten at forbrenningsmotoren starter. Som for elektriske biler avhenger miljøeffekten imidlertid av hvordan strømmen produseres og at batteriene lades hyppig. Ellers vil plug-in-hybrider ha høyere forbruk av fossilt drivstoff enn hybridbiler på grunn av at vekten av batteripakken er langt høyere.

Salgsutvikling i Norge[rediger | rediger kilde]

I 2013 hadde hybridbilene en markedsandel på 6,9% av nyregistreringene i Norge. Det ble solgt 9 788 hybridbiler.[2]

I 2014 økte markedsandelen til 8% med 11 565 enheter. Økningen fra foregående år var 18,1%. 1 678 av hybridbilene var ladbare.[3]

I 2015 ble det registrert 18 711 hybridbiler, en økning på 60% fra året før. Markedsandelen var 12,4%. 7 964, tilsvarende 41%, var ladbare.[4]

I 2016 økte salget av hybridbiler til 37 922 en økning på 103% fra 2015. Av disse var 20 663, tilsvarende 54% ladbare. Hybridbilene totalt nådde en markedsandel på 24,5 %.[5]

Hybridbiler på det norske markedet[rediger | rediger kilde]

Seriehybrider[rediger | rediger kilde]

Parallellhybrider[rediger | rediger kilde]

=Serieparallellhybrider[rediger | rediger kilde]

[6] [7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]