Tesla (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tesla Motors)
Hopp til: navigasjon, søk
Tesla, Inc.
Tesla, Inc.
Org.formAksjeselskap
Etablert2003
HovedkontorPalo Alto
Produkt(er)Elektriske biler
Grunnlegger(e)Elon Musk, Martin Eberhard, Jeffrey B. Straubel og Marc Tarpenning
NøkkelpersonerElon Musk
Antall ansatte12 000 (2015)
Nettsideteslamotors.com

Tesla, Inc. (tidligere Tesla Motors, Inc.[1]) er et amerikansk bilmerke og bilprodusent som fokuserer på elbiler med høy ytelse beregnet på forbrukermarkedet. Selskapet ble startet i 2003 av ingeniørene Martin Eberhard og Marc Tarpenning i San Carlos i California, USA. Bilen er oppkalt etter oppfinneren, vitenskapsmannen og elektroingeniøren Nikola Tesla.

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Martin Eberhard og Marc Tarpenning finansierte selskapet i oppstarten. Elon Musk kom inn året etter og ledet første runde av ekstern finansiering. Senere kom også VantagePoint Venture Partners med midler. I den tredje, og hittil siste, emisjonen kom kjente investorer som Sergey Brin og Larry Page (de to som sammen startet Google) og Jeff Skoll (tidligere adm. dir. i eBay).

Tesla Roadster ved ladestasjon i Oslo.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Tesla ladestasjon i Lier.

Tesla Roadster[rediger | rediger kilde]

Tesla Motors første modell, Tesla Roadster, er en sportsbil med høy ytelse. Ifølge selskapet vil bilene ha en rekkevidde på 356 km, akselerere fra 0-100 på under 3,9 sekunder og ha en topphastighet sperret på 200 km/t. En prototype ble offentliggjort i juli 2006. Etterspørselen var høy for de første hundre bilene ('Signature One Hundred'), som ble utsolgt på under tre uker høsten 2007 [2]. I mai 2008 var over 600 Tesla Roadster reservert, og ytterligere 400 stod på venteliste. Det er mulig å registrere seg for å stå på venteliste. Uten ekstrautstyr koster bilen US$ 92 000. Det er ikke kjent om søknader om typegodkjenning utenfor USA foreligger, og ifølge selskapet selv har de heller ingen planer om dette foreløpig. Byggingen av Tesla Roadster skjer hos Lotus i England. Den første Tesla Roadster i Europa ble importert av Ferdinand Motor i Bergen i februar 2009. 11. januar 2009 begynte Tesla å ta imot bestillinger på sin nye Tesla Roadster Sport.

Tesla Model S[rediger | rediger kilde]

Tesla Motors andre modell, Tesla Model S er en sedan som er designet for å være et alternativ til biler som BMW 5-serie, Audi A6 eller Mercedes-Benz E-klasse. Dette er en bil med fem seter, alternativt med 2 barneseter bak i tillegg, noe som gjør den mer familievennelig enn Tesla Roadster. Den fåes i to utgaver: Model S og Model S Signature. Model S har en pris fra 50 000 til 85 000 dollar, mens Model S Signature vil koste fra 88 000 til 98 000 dollar avhenging av batteriet man velger. Alle bilene har en minimum rekkevidde på 260 kilometer, mens de beste batteriene må ikke lades før nesten 500 kilometer er kjørt.

Tesla Model X[rediger | rediger kilde]

Tesla Motors tredje modell, Tesla Model X vil bli en SUV. Produksjonen vil mest sannsynlig starte tredje eller fjerde kvartal i 2014 og bilene vil bli leveringsklare i starten av 2016 ifølge Tesla Motors nettsider. Bilen har mulighet for tilhengerfeste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Tidslinje over Tesla-modeller (rediger)
Modellserier 2000-årene 2010-årene
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6
Tesla Roadster Roadster
Tesla Model S Model S
Tesla Model X Model X