Buddy (elbil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler en elbil; 'Buddy' er også brukt om andre ting.
Buddy Electric (Pure Mobility)
Pure Mobility Buddy Gen6 000 2010-0000 frontleft 2011-04-09 A.jpg
Org.formAksjeselskap
BransjeBilindustri
Etablert2005
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted

Buddy er et norsk bilmerke som ble produsert av Elbil NorgeØkern i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Buddy er 6.generasjon av det elektriske kjøretøyet Kewet. Opprinnelig ble Kewet utviklet i Danmark, den første modellen kom i 1991. Produksjonen ble flyttet mellom Danmark og Tyskland. Da i overkant av 1 000 elbiler var produsert, fordelt på fem utviklingstrinn og solgt i 18 land, ble i 1998 alle rettigheter overtatt av ElBil Norge AS (het da Kollega Bil AS). I noen år utviklet ElBil Norge elbilen videre og høsten 2005 kom den nye modellen som først het Kewet Buddy Citi-Jet 6, nå kalles den bare Buddy.

Teknologi og produksjon[rediger | rediger kilde]

Buddy er en enkel, funksjonell, elektrisk bybil, med en kjørelengde på 40-80 km avhengig av årstid, topografi og kjørestil. Toppfarten er nær 80 km/t. Lengden er 244 cm, den kan derfor lovlig parkeres på tvers. Buddy er en 3-seter som dekker manges krav og behov til bil nr 2.

Buddyen består av en kraftig, varmforsinket stålrørsramme inkludert et sikkerhetsbur. Karosseriet er i lakkert glassfiber. Øvrige metalldeler er også behandlet slik at ytterligere rustbehandling ikke er nødvendig. Elektromotoren er 72V SepEx 13kW, en likestrømsmotor med børster. Komponentene er hentet fra gaffeltruckindustrien, og reservedeler er forholdsvis rimelige.

I dag leveres Buddyen med ventilregulerte blybatterier. Helt tomme batterier fullades på 6-8 timer. Batteriene kan gjerne klattlades, da gir 1 time lading ca. 10 km kjørelengde. Alt som skal til er en vanlig, jordet stikkontakt og minimum 16A-kurs, grunnet lav effektfaktor på batteriladeren. Levetida for batteriene forventes å være 2-5 år, eller ca. 20 000 km, avhengig av kjøre- og lademønster. Fullt batteribytte koster idag rundt 29.000 kroner pluss arbeid. Buddy har en gammeldags lade- og batteriovervåking som gjør at kapasitetsmåler ikke er til å stole på, spesielt i kaldt vær.

ElBil Norge har lagd en utviklingsflåte med Buddyer utstyrt med ulik Li-Ion-teknologi. Når denne teknologien blir ferdigstilt kommersielt, vil eksisterende Buddyer kunne oppgraderes.

Buddyen er EU-godkjent av Vehicle Certification Agency som en elektrisk firehjulsmotorsykkel. Den kan brukes som en vanlig bil, ingen begrensninger på veier den kan kjøres på, og ingen spesielle krav til bruker utover vanlig bilførerkort.

I produksjon er det nå to typer av Buddyen, den vanlige varianten og en BuddyCab med et foldetak. I 2007 er produksjonstakten på Økern i Oslo 5-6 biler i uka, det er en teoretisk produksjonskapasitet på 500 biler årlig. For internasjonal satsing arbeider ElBil Norge med etablering av nye produksjonssteder. Til tross for stor interesse internasjonalt, selges Buddy foreløpig kun i Norge mens selskapet forbereder seg på eksport.

I 2010 kom en ny modell av Buddy, kalt MetroBuddy. Mye av utseendet er endret, både utvendig og innvendig, men har fortsatt den samme likheten med de tidligere modeller. MetroBuddy kan leveres med nikkel-metallhydrid batterier med 10 års garanti. Ellers har den nye modellen lite med tekniske nyvinninger. Både batterilevetid i den vanlige modellen, samt energiforbruk er uforandret.

Basisinformasjon[rediger | rediger kilde]

Norske elbiler drevet på fornybar energi bidrar ikke med utslipp av drivhusgasser, forurenser ikke lokalt og støyer langt mindre enn annen biltrafikk. En liten elbil som Buddy er særdeles energi- og arealeffektiv. Den utnytter energien 3-5 ganger mer effektivt enn bensin/dieselbiler og kan parkere på tvers. Norske myndigheter har gitt Buddyen adgang til å kjøre i kollektivfeltet, passere bomringer gratis, parkere gratis på kommunale P-plasser (også motorsykkelplassene) og redusert årsavgift på 370 kr (pr 2007).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]