Fortum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fortum Oyj er en finsk energiselskap med virksomhet i Norden og Østersjø-regionen. Fortum produserer og selger elektrisitet og varme, samt drifter og vedlikeholder kraftverk. Hovedproduktene er strøm, varme og damp. Selskapet har virksomhet i Norden, Baltikum, Polen, Russland og India.

Den finske stat er majoritetseier i Fortum Oyj med en aksjepost på vel 50 prosent. Selskapet er ett av de 25 som inngår i Helsingforsbørsens OMX-indeks.

Fortum ble dannet i 1998 ved fusjon mellom elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det finske statsoljeselskapet Neste Oy. I 2005 ble oljevirksomheten igjen tatt ut av Fortum, og Neste Oil Oy ble (re)etablert. Fortums ambisjon er at all strøm skal komme fra fornybare kilder.

Fortum eier 34,1 prosent av aksjene i Hafslund ASA og er nest største eier i selskapet etter Oslo kommune.

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

Fortums virksomhet i Norge er organisert i Fortum Markets AS og Fortum Charge & Drive, og begge selskap holder til på Grålum i Sarpsborg.

Fortum Markets AS[rediger | rediger kilde]

Virksomheten til Fortum Markets AS omfatter innkjøp av strøm og salg av strøm til husholdninger, kommuner, offentlige- og private bedrifter. Fortum er Norges 7. største strømselskap, med over 100 000 kunder.

Fortum Markets AS selger også solcellepaneler for hjemmebruk.

Fortum Charge & Drive[rediger | rediger kilde]

Fortum Charge & Drive drifter over 100 hurtigladere og 200 fleksiladere rundt om i landet, og er Norges største operatør av ladeinfrastruktur for elbil.[trenger referanse] Fortum Charge & Drive har også ladenettverk i Sverige og Finland.

Blant selskaper som Fortum drifter ladere for er blant annet McDonald's, Kiwi, Coop Øst, Møller-gruppen, Nissan og Timepark. Våren 2015 vant Fortum anbudet om å levere 400 ladestasjoner i 20 kommuner i Østfold og Follo for Østfold fylkeskommune.

Salg av nettselskapet Fortum Distribution AS[rediger | rediger kilde]

I 2003 overtok Fortum Distribution AS nettområdet til Østfold Energi, som bestod av omtrent 100 000 kunder i 13 av kommunene i Østfold. I 2014 vedtok Fortum å selge denne virksomheten til Hafslund Nett og avvikle Fortum Distribution AS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]