Fortum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fortum
Fortum logo.svg
Offisielt navnFortum Oyj, Fortum Abp, Fortum Corporation
Org.formfinsk aksjeselskap
Bransje Energy supply
Etablert1998
Forgjenger(e)Imatran Voima
HovedkontorFortum head office
Antall ansatte8 108 (2016)
Nettsidehttp://www.fortum.com

Fortum Oyj er et finsk energiselskap med virksomhet i Norden, Baltikum, Polen, Russland og India. Fortum produserer og selger elektrisitet og varme, samt drifter og vedlikeholder kraftverk. Hovedproduktene er strøm, varme og damp. I tillegg omfatter virksomheten tjenester innen gjenvinning, avfallshåndtering samt løsninger for elbiler.

Den finske stat er majoritetseier i Fortum Oyj med en aksjepost på vel 50 prosent. Selskapet er ett av de 25 som inngår i Helsingforsbørsens OMX-indeks.

Fortum ble dannet i 1998 ved fusjon mellom elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det finske statsoljeselskapet Neste Oy. I 2005 ble oljevirksomheten igjen tatt ut av Fortum, og Neste Oil Oy ble (re)etablert. Fortums ambisjon er at all strøm skal komme fra fornybare kilder.

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

Fortums virksomhet i Norge er organisert i Fortum Oslo Varme, Fortum Markets AS og Fortum Charge & Drive. Selskapet holder til på Skøyen i Oslo og på Grålum i Sarpsborg.

Hafslund[rediger | rediger kilde]

Fortum eide inntil 2017 34,1 prosent av aksjene i Hafslund ASA og var nest største eier i selskapet etter Oslo kommune. Våren 2017 inngikk de to største aksjonærene – Oslo kommune og Fortum – en avtale om oppkjøp av Hafslund, med en påfølgende restrukturering av konsernet:

  • Oslo kommune eier 100 prosent av det nye selskapet Hafslund AS. 
  • Hafslund Nett er 100 prosent eid av Hafslund AS.
  • Hafslund Marked, herunder Hafslund Strøm, er 100 prosent eid av Fortum.
  • Hafslund Produksjon er eid 90 prosent av Oslo kommunes kraftselskap E-CO Energi og 10 prosent av Fortum.
  • Hafslund Varme og Klemetsrudanlegget er slått sammen til det nye selskapet Fortum Oslo Varme, som eies av Oslo kommune (50 prosent) og Fortum (50 prosent).

Fortum Oslo Varme[rediger | rediger kilde]

Fortum Oslo Varme driver med utbygging og drift av fjernvarme i Oslo og omegn. Selskapet er landets største fjernvarmeaktør og representerer omlag 36 prosent av all produsert fjernvarme i landet.[1] Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud brenner mer enn 400 000 tonn rest- og næringsavfall fra inn- og utland i året. Spillvarmen fra forbrenningen gjenvinnes til elektrisitet, fjernvarme og kjøling til bygninger i Oslo.

Røyken etter forbrenningen inneholder vanndamp og en del CO2. I dag renses røykgassen for dioksiner, tungmetaller, NOx og SoX. Gjennom CO2-fangstprosjektet jobber selskapet med å fange CO2-en som utgjør ca. 400 000 tonn CO2, tilsvarende utslippet fra 200 000 biler.[2]

Fortum Markets AS[rediger | rediger kilde]

Virksomheten til Fortum Markets AS omfatter innkjøp av strøm og salg av strøm til husholdninger, kommuner, offentlige- og private bedrifter. Fortum er Norges 7. største strømselskap, med over 100 000 kunder.

Fortum Charge & Drive[rediger | rediger kilde]

Fortum Charge & Drive drifter over 1350[3] ladestasjoner rundt om i landet, hvorav over 500 av disse er hurtigladere. De er Norges største operatør av ladeinfrastruktur for elbil.[trenger referanse] Fortum Charge & Drive har også ladenettverk i Sverige og Finland.

Blant selskaper som Fortum drifter ladere for er blant annet IKEA, McDonald's, Kiwi, Coop Øst, Møller-gruppen, Nissan og Timepark. Våren 2015 vant Fortum anbudet om å levere 400 ladestasjoner i 20 kommuner i Østfold og Follo for Østfold fylkeskommune.

Salg av nettselskapet Fortum Distribution AS[rediger | rediger kilde]

I 2003 overtok Fortum Distribution AS nettområdet til Østfold Energi, som bestod av omtrent 100 000 kunder i 13 av kommunene i Østfold. I 2014 vedtok Fortum å selge denne virksomheten til Hafslund Nett og avvikle Fortum Distribution AS.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fjernvarmenettet i Oslo | Fortum.no». www.fortum.no. Besøkt 24. juni 2019. 
  2. ^ «Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud | Fortum.no». www.fortum.no. Besøkt 24. juni 2019. 
  3. ^ «Om Fortum Charge & Drive | Fortum.no». www.fortum.no. Besøkt 31. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]