Fortum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Fortum Oyj er en finsk energiselskap med virksomhet i Norden og Østersjø-regionen. Hovedproduktene er strøm, varme og damp. Den finske stat er majoritetseier i Fortum Oyj med en aksjepost på vel 50 %. Selskapet er ett av de 25 som inngår i Helsingforsbørsens OMX-indeks.

Fortum ble dannet i 1998 ved fusjon mellom elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det finske statsoljeselskapet Neste Oy. I 2005 ble oljevirksomheten igjen tatt ut av Fortum, og Neste Oil Oy ble (re)etablert.

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

Virksomheten i Norge er i første rekke konsentrert i Østfold-området og flere av Fortum-selskapene har forretningskontor på Grålum ved Sarpsborg. Virksomheten drives i hovedsak gjennom selskapene:

  • Fortum Distribution AS er et nettselskap i Østfold.
  • Fortum Markets AS markedsfører og selger kraft til private og bedrifter.
  • Fortum Fjernvarme AS holder til i Sandvika og bygger og driver varme og kjøleanlegg samt nær- og fjernvarmenett.

Fortum Distribution AS har omtrent 100 000 kunder i nettområdet som dekker 13 av kommunene i Østfold. Fortom overtok nettområdet fra Østfold Energi i april 2003.

Fortum eier 34,1 % av aksjene i Hafslund ASA og er nest største eier i selskapet etter Oslo kommune, .

Fortum eier 49 % av aksjene i Fredrikstad Energi AS. Gjennom dette selskapet har Fortum eierandeler i bl.a. Røyken enegiverk, Askøy energi og også Fredrikstad Fortballklubb Sport ASA.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]