Fortum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fortum Oyj
Fortum Oyj
Org.formAksjeselskap
Etablert1998
Forgjenger(e)Imatran Voima
HovedkontorEsbo
BransjeKraftproduksjon
Antall ansatte8 108 (2016)
Nettsidefortum.com

Fortum Oyj er et finsk energiselskap med virksomhet i Norden og Østersjø-regionen. Fortum produserer og selger elektrisitet og varme, samt drifter og vedlikeholder kraftverk. Hovedproduktene er strøm, varme og damp. Selskapet har virksomhet i Norden, Baltikum, Polen, Russland og India.

Den finske stat er majoritetseier i Fortum Oyj med en aksjepost på vel 50 prosent. Selskapet er ett av de 25 som inngår i Helsingforsbørsens OMX-indeks.

Fortum ble dannet i 1998 ved fusjon mellom elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det finske statsoljeselskapet Neste Oy. I 2005 ble oljevirksomheten igjen tatt ut av Fortum, og Neste Oil Oy ble (re)etablert. Fortums ambisjon er at all strøm skal komme fra fornybare kilder.

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

Fortums virksomhet i Norge er organisert i Fortum Markets AS og Fortum Charge & Drive, og begge selskap holder til på Grålum i Sarpsborg.

Hafslund[rediger | rediger kilde]

Fortum eide inntil 2017 34,1 prosent av aksjene i Hafslund ASA og var nest største eier i selskapet etter Oslo kommune. Våren 2017 inngikk de to største aksjonærene – Oslo kommune og Fortum – en avtale om oppkjøp av Hafslund, med en påfølgende restrukturering av konsernet:

  • Oslo kommune eier 100 prosent av det nye selskapet Hafslund AS. 
  • Hafslund Nett er 100 prosent eid av Hafslund AS.
  • Hafslund Marked, herunder Hafslund Strøm, er 100 prosent eid av Fortum.
  • Hafslund Produksjon er eid 90 prosent av Oslo kommunes kraftselskap E-CO Energi og 10 prosent av Fortum.
  • Hafslund Varme og Klemetsrudanlegget er slått sammen til det nye selskapet Fortum Oslo Varme, som eies av Oslo kommune (50 prosent) og Fortum (50 prosent).

Fortum Markets AS[rediger | rediger kilde]

Virksomheten til Fortum Markets AS omfatter innkjøp av strøm og salg av strøm til husholdninger, kommuner, offentlige- og private bedrifter. Fortum er Norges 7. største strømselskap, med over 100 000 kunder.

Fortum Charge & Drive[rediger | rediger kilde]

Fortum Charge & Drive drifter over 100 hurtigladere og 200 fleksiladere rundt om i landet, og er Norges største operatør av ladeinfrastruktur for elbil.[trenger referanse] Fortum Charge & Drive har også ladenettverk i Sverige og Finland.

Blant selskaper som Fortum drifter ladere for er blant annet McDonald's, Kiwi, Coop Øst, Møller-gruppen, Nissan og Timepark. Våren 2015 vant Fortum anbudet om å levere 400 ladestasjoner i 20 kommuner i Østfold og Follo for Østfold fylkeskommune.

Salg av nettselskapet Fortum Distribution AS[rediger | rediger kilde]

I 2003 overtok Fortum Distribution AS nettområdet til Østfold Energi, som bestod av omtrent 100 000 kunder i 13 av kommunene i Østfold. I 2014 vedtok Fortum å selge denne virksomheten til Hafslund Nett og avvikle Fortum Distribution AS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]