Renault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Renault
RENAULT LOGO.png
Org.formSociété par actions simplifiée og société anonyme
Etablert24. desember 1898
MorselskapRenault–Nissan Alliance
Datterselskap(er) Dacia
HovedkontorBoulogne-Billancourt
Bransjebilindustri
Grunnlegger(e)Louis Renault, Marcel Renault og Fernand Renault
StyrelederCarlos Ghosn
Adm. dir.Carlos Ghosn
Antall ansatte181 344
Nettsidehttp://group.renault.com/

Renault er en fransk bilmerke. Firmaet ble grunnlagt i 1898 av Louis Renault og hans brødre Fernand og Marcel. De hadde tidlig suksess i motorsport, men den første kommersielle suksessen var leveranse av drosjer til Paris.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig produserte de våpen, ammunisjon, motorer og fremfor alt den lette stridsvognen FT17. Etter krigen lanserte Renault en rekke forskjellige modeller, i motsetning til konkurrenten Citroën som konsentrerte seg om en bestemt modell.

I mellomkrigstiden startet fabrikken også med produksjon av blant annet lastebiler og jernbanemateriell. Louis Renault satt fremdeles ved roret, og styrte bedriften egenhendig.

Under andre verdenskrig ble Renault overtatt av tyskerne, og bombet av det britiske RAF. Etter frigjøringen ble Louis Renault arrestert, siktet for overløperi, men døde av sykdom før han rakk å bli stilt for retten. Selskapet ble nasjonalisert sammen med annen fransk industri i januar 1945, men ble privatisert igjen i 1996.

Etter krigen startet Renault produksjon av en liten, billig bil kalt 4CV. Dette ble en stor suksess for selskapet.

Gjennom Renault F1 har Renault de siste årene igjen hatt suksess innen formel 1, og vant både fører- og konstruktørmesterskapet i 2005 og 2006.

Bedriften har fått medienes søkelys på seg etter fem selvmord blant selskapets 130 000 ansatte over fire år, angivelig som følge av overbelastning.[1] Selvmordsraten i Frankrike var i 2005 17,6 pr. 100.000 innbygger,[2] langt høyere enn i Renault.

Den første Renault kom til Norge i 1908, importert av M.A. Braastad i Ålesund.

Renault-modeller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]