PSA Peugeot Citroën

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
PSA Peugeot Citroën
Org.form Aksjeselskap
Etablert 1976
Datterselskap(er) Peugeot, Citroën
Hovedkontor Paris
Bransje Bilproduksjon
Styreleder Thierry Peugeot
Antall ansatte 184 804 (2014)
Nettside psa-peugeot-citroen.com

PSA Peugeot Citroën (PSA) er en fransk bil- og motorsykkelprodusent av kjøretøyer under varemerkene Peugeot og Citroën.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1974 var Citroën i ferd med å gå konkurs, og av frykt for høy arbeidsledighet sørget franske myndigheter for at Peugeot vurderte et oppkjøp av Citroën. Dette førte i første omgang til at Peugeot SA kjøpte 38.2% av aksjene i 1974, før de i 1976 økte eierskapet til 88.95% og dannet PSA (PSA er en forkortelse for Peugeot Société Anonyme) som senere ble endret til PSA Peugeot Citroën. I årene frem til 1979 var dette oppkjøpet en finansiell suksess for Peugeot, takket være Citroën-modellene GS og CX. I 1979 kjøpte PSA opp Chrysler Europe for én milliard amerikanske dollar, noe som sørget for store tap for selskapet i årene mellom 1980 og 1985. I denne perioden mistet PSA sin posisjon i markedet for større sedanmodeller, en posisjon de aldri har klart å gjenoppta.

Selskapet[rediger | rediger kilde]

Ved sammenslåingen beholdt de to merkene separate salgs- og markedsføringsapparater, men de har nytt godt av felles teknologi og utvikling. PSA arbeider aktivt med å ekspandere til nye markeder, spesielt i utviklingsland, noe som har ført til store investeringer og partnerskap i Sør-Amerika, Iran og Kina.

Samarbeider[rediger | rediger kilde]

PSA har en samarbeidsavtale med Fiat, kjent som Sevel (Société Européenne de hicules Légers SpA), som eies 50% av Fiat, 25% av Automobiles Peugeot og 25% av Automobiles Citroën. Som et resultat av dette samarbeidet har to fabrikker blitt bygget, Sevel Nord og Sevel Sur, som står for produksjonen av tre ulike bilmodeller.

PSA har også inngått et samarbeid med Toyota om utvikling og produksjon av en ny serie småbiler i en ny fabrikk i Tsjekkia. Selskapet som ble opprettet for dette samarbeidet heter TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) og produserer i dag modellene Citroën C1, Peugeot 108 og Toyota Aygo.

Dessuten har PSA en samarbeidsavtale med BMW om produksjon av motorserien Prince. For PSAs del vil disse motorene erstatte deres tidligere PSA TU-serie av motorer.

I 2005 gikk PSA inn i en allianse med Mitsubishi Motors. Denne avtalen går ut på at PSA importerer Citroën C4 Aircross og Peugeot 4008 for salg i Europa, to modeller som er basert på Mitsubishi ASX og produseres ved Mitsubishis fabrikk i Okazaki, Japan. Modellene vil være utstyrt med PSA dieselmotorer eller Mitsubishi bensinmotorer.

PSA leverer også en 1.6 liters dieselmotor til Ford, som benyttes i modellene Ford Focus og Volvo S40.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]