Shadow of the Vampire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shadow of the Vampire
orig. Ahdow of the Vampire
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm, drama
Utgivelsesår15. mai 2000 Cannes
Prod.landUSA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiE. Elias Merhige
ProdusentJeff Levinen
Nicolas Cage
ManusforfatterSteven Katz
MusikkDan Jones
SjeffotografLou Bogue
Foran kamera
MedvirkendeJohn Malkovich
Willem Dafoe
Udo Kier
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapLions Gate Films
Eksterne lenker

Shadow of the Vampire er en amerikansk film fra 2000 der handlingen er lagt til innspillingen av den klassiske vampyrfilmen Nosferatu - Eine Symhonie des Grauens fra 1922. Shadow of the Vampire spiller på myten om at grunnen til at skuespiller Max Schreck, som spilte Grev Orlock, tolket rollen så overbevisende, var at han selv var vampyr. Filmen er samtidig en hyllest til den tyske regissøren Friedrich Wilhelm Murnaus berømte skrekkfilm.

Handling[rediger | rediger kilde]

Regissør F.W. Murnau tar med seg sitt filmteam og sine skuespillere til et avsidesliggende sted i Øst-Europa for å spille inn sin vampyrfilm. Max Schreck, en obskur teaterskuespiller, vil vente på dem i slottet de skal bruke til størstedelen av scenene. Schreck opptrer veldig profesjonelt, og insisterer på å alltid være i karakter, med full sminke. Dette uroer filmteamet, og en av kameramennene føler seg terrorisert og dårlig, og må byttes ut.

Ved en anledning deler to av crewet en flaske vin ute om natten, og Schreck slår seg ned hos dem. Han svarer på spørsmålene deres som om han var en flere århundrer gammel vampyr, og da en flaggermus flyr forbi, griper han den lynraskt og suger den tom for blod. Hans tilhører blir tydelig preget av dette.

Det viser seg at Murnau har gjort en avtale med en virkelig vampyr for å gjøre filmen realistisk. Som belønning for jobben, skal vampyren få den kvinnelige hovedrolleinnehaveren Greta Schröder som belønning. Vampyren er utålmodig, og dreper en av crewet. Murnau må true ham til å oppføre seg, samtidig som han må berolige sine investorer.

Filmen ender med at Schreck dreper Schröder og resten av crewet før han blir utsatt for sollys og dør selv, alt mens Murnau fortsetter å filme.

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]