Bexhill-on-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bexhill-on-Sea
Bexhill town limit sign, Bexhill Road.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktRother
Admin. grevskapEast Sussex
StatusBy (town)
Grunnlagt15. august 772 (Julian)
PostnummerTN39
Retningsnummer01424
Areal32,31 km²
Befolkning41 173 (2007)
Bef.tetthet1 274,3 innb./km²

Bexhill
50°50′33″N 0°28′03″Ø

Bexhills sjøside.
Sjøpromenaden på en mer forblåst dag i august.

Bexhill-on-Sea, som oftest kun kalt for Bexhill, er en by og et badested i fylket East Sussex sør i England innenfor distriktet Rother. Byen har en befolkning på rundt 40 000 mennesker. Rother Swim Academy ligger her. Byens opprinnelige angelsaksiske navn var Bexelei, fra leah, en skog/skogsåpning hvor det vokste buksbomtrær (Buxus).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

De tidligste bevis på bosetning fra stedet kommer fra oppdagelsen av primitive båter ved Egerton Park. Byen kom inn i offisiell eksistens med et charter fra 772 hvor kong Offa av Mercia ga land til biskop Oswald for å bygge en kirke. Tre hundre år senere, rundt 1066, ga Vilhelm Erobreren Hastings’ rape (landinndeling), inkludert den erobrede byen Bexhill (også referert til som «Badman Town»), til Robert, greve av Eu, som krigsbytte.

Landgodset Gotham i Bexhill var eid av familien de Lyvet (Levett) fra tidlig av.[2] Thomas de Lyvet, sønn av Richard, Gotham til James Fiennes, 1. baron Saye og Sele (død 1450). Thomas’ datter Elizabeth, som giftet seg med William Gildredge av Withyham, bestred eierskapet til Gotham, uten hell, i 1445.[3] Familien Gildredge levde senere i nærheten av Eastbourne hvor de ved 1554 eide det meste av landet. Dagens Gildredge Park i Eastbourne er navngitt etter familien. Det meste av landene ble gitt videre ved ekteskap til familien Gilbert (i dag Davies-Gilbert) av Eastbourne som gjorde landgodset Gildredge til sitt eget.

Kirken var eid av landgodset Bexhill inntil dronning Elisabeth I av England overtok det i 1590 og ga det til Thomas Sackville, den gang baron Buckhurst. Thomas ble den første jarl av Dorset i 1603. I 1813 da den mannlige slektslinjen døde ut giftet Elizabeth Sackville seg med den femte jarl av De La Warr, og hun og hennes ektemann arvet Bexhill. Den tidlige historie kan fortsatt ble sett i gatenavnene, som Sackville Road, Buckhurst Road, De La Warr Parade, og King Offa Way.

Den 20. mai 1729 da en skypumpe kom mot stranden, ble en tornado og dro rundt 20 km innover land mot Battle og Linkhill, og ni gårder og eiendommer ble betydelig ødelagt.[4]

Smugling var omfattende i dette området tidlig på 1800-tallet. I 1828 ble den lokale forbrytere, «Little Common Gang», involvert i hva som er blitt kjent «slaget ved Sidley Green»,[5], et område nord for Bexhill.

Lokalstyre[rediger | rediger kilde]

I løpet av den lokale styringsreformen i 1974 ble Bexhill en del av Rothers distriksråd (Rother District Council) og derigjennom tapte sitt byråd. I dets sted ble Bexhill en by i henhold til Charter Trustees, tillitsmannsstyre, og representert med byrådsmedlem i Rothers distriksråd.[6] Et kvartalsholdt forum bli holdt for å gi samfunnet en stemme på lokalt nivå.[7] Rothers distriksråd blir holdt i Bexhill og valg blir gjennomført hvert fjerde år. 83 byrådsmedlemmene blir valgt, 18 av disse kommer fra de 9 administrative enhetene som utgjør Bexhill. For valget i mai 2007 utgjorde valgresultatet 14 konservative, 3 liberaldemokrater og 1 uavhengig.[8] Valg til parlamentet blir holdt i nabobyen Battle. På europeisk nivå er Bexhill representert av den sørøstlige region som holder 10 seter i Europaparlamentet. Valget for juni 2004 ga 4 konservative, 2 liberaldemokrater, 2 fra partiet United Kingdom Independence Party, 1 fra Arbeiderpartiet og fra grønne, ingen av dem levde i East Sussex.[9]

Landemerker[rediger | rediger kilde]

Steder av særlig vitenskapelig interesse ligger innenfor distriktet Bexhill; High Woods. Det har biologisk betydning ettersom det er det eneste kjente skogslandet for vintereik (Quercus petraea) i East Sussex.[10]

Det er også funnet mange fossiler i Bexhill. I 2009 ble verdens eldste edderkoppnett funnet innkapslet i rav i byen. Det var 140 millioner år gammelt.[11]

Områder[rediger | rediger kilde]

 • Old Town: den opprinnelige byen på åsen, dokumentert ved charter av kong Offa i 772.
 • Cooden: et overklasseområde av byen og ligger sørvest-vest med en rekke hoteller, golfbane og strand.
 • Little Common: en forstad vest for byen i nærheten av Cooden.
 • Pebsham: et område øst for byen som ligger nær Sidley.
 • Sidley: et annet område som ligger i nord.
 • Collington: et boligområde i nærheten av Cooden.
 • Bexhill New Town: den nye byen som i dag er hovedområdet i Bexhill. Det er flere gater med en rekke butikker, jernbanestasjon, bibliotek og De La Warr Pavilion ved strandpromenaden.
 • Ninfield: et jordbruksområde i nord.
 • Barnhorn: et område vest for Bexhill; dets navn er bevart i Barnhorne Manor og Barnhorn Road (en seksjon av A259). Navnet er nedtegnet for året 772 i et angelsaksisk charter som Berna horna.[12]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Reginald Sackville, 7. jarl De La Warr, besluttet å omdanne det som var en landsby på en ås rundt en kirke til et eksklusiv badested ved kysten og som han navnga Bexhill-on-Sea. Han var virksom i å bygge en beskyttende sjømur sør for landsbyen, og vegen overfor ble derfor kalt for De La Warr Parade. Store hus ble bygget innover landet derfra og den nye byen fikk sin begynnelse. I 1890 ble det luksuriøse hotellet Sackville Hotel bygget.

Bexhill var stedet for det første billøp på bane i Storbritannia som skjedde i mai 1902.[13] Skilt i utkanten av byen har teksten «Birthplace of British Motor Racing» (Fødested for britisk motorløp) under byens navn. Bexhill 100 Festival of Motoring, holdt ved Bexhills strandpromenade, feiret dette minnet i for motorsporten i Storbritannia fra 1990 til 2002. Dens finalefestival ble feiret hundreårsdagen for de opprinnelige løpene. I løpet av festivalen i 1999 opprette organisatorene The Bexhill 100 Motoring Club slik at selv om festivalen ikke lenger eksisterer fortsetter aktivitetene i en egen klubb og dens komite organiserer hvert år et veteranbilshow, The Bexhill 100 Motoring Club Classic Car Show, som blir holdt i august i The Polegrove, Bexhill.

De La Warr Pavilion, en utstillingsbygning som var den store tanken til den niende jarl De La Warr, ble åpnet i 1935 og er det første eksempelet på moderne arkitektur i en britisk offentlig bygning.

Under andre verdenskrig var Bexhill nevnt som et sted for å invadere England som en del av «Operasjon Sjøløve» av det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Byen, som mange andre engelske badesteder, er nå mer et fast bebodd samfunn. Selv det er en mindre underholdning- og forlystelsesområde ved sjøsiden har byen i dag en større fastboende befolkning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Whynne-Hammond, Charles (2007): English Place-Names Explained. Countryside Books. Side. 228. ISBN 9781853069116.
 2. ^ Familien Levett holdt land i Firle, Catsfield, Ninfield, South Heighton og West Dean og andre steder, noe som gikk tapt på grunn av arvingens konkurs.
 3. ^ Page, William; Louis Francis Salzman (1937): The Victoria History of the County of Sussex. T. P. Hudson, A. Constable.
 4. ^ Gallery of Natural Phenomena Arkivert 16. april 2009 hos Wayback Machine.
 5. ^ The Sidley Green Home Page
 6. ^ «Ask the leader 2006, Question 331» Arkivert 14. juni 2011 hos Wayback Machine.. Rother District Council
 7. ^ «Bexhill Town Forum» Arkivert 17. mai 2007 hos Wayback Machine.. Rother District Council.
 8. ^ «Election Results - May 3rd 2007» Arkivert 14. juni 2011 hos Wayback Machine.. Rother District Council.
 9. ^ «UK MEP's» Arkivert 21. februar 2008 hos Wayback Machine.. UK Office of the European Parliament.
 10. ^ «Natural England - SSSI». English Nature.
 11. ^ BBC: Spider web confirmed as 'oldest'
 12. ^ "Anglo-Saxons.net : S 108"
 13. ^ The Royal Automobile Club Archives and Collections: The Bexhill Trials Arkivert 5. juli 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]