HBO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
HBO
HBO logo.svg
HBO Headquarters.jpg
Lansert8. november 1972
LandUSA
HovedkvarterNew York
Tidligere navn:Home Box Office
Eid avWarner Bros. Discovery
StrømmetjenesteHBO Max, HBO Nordic
Nettsidehbo.com
HBOs første logo
HBO Max' logo
Logoen til TV-serien Westworld.

Home Box Office (HBO) er et amerikansk mediehus etablert i 1965 som tilbyder av lineær-TV. I starten het selskapet og kanalen The Green Channel, men endret navn i 1972. Etter hvert har mediehuset også etablert seg som en av verdens største tilbydere av digitalt-TV. I Norden var HBO Nordic plattformen som var tilgjengelig for strømmeinnhold. I 2020 lanserte HBO strømmeplattformen HBO Max, som per november 2021 ble tilgjengelig i Norge og erstatter HBO Nordic.[1]

Lineær-TV[rediger | rediger kilde]

Home Box Office startet opp som en lineær betal-TV-kanal som hadde sine første sendinger i 1972. Formålet var å sende kinofilmer og egenproduserte fjernsynsserier, det vil si TV-produksjoner som HBO selv produserte.

Noen av seriene som har blitt produsert av HBO er Oz, Sex og Singelliv, Sopranos, Ingen grunn til begeistring, Seks fot under, Krigens brorskap, Entourage, Rome, The Wire, Generation Kill, True Blood og Game of Thrones. Bill Maher er en populær programleder på kanalens lineære TV-sendinger.

HBO ble grunnlagt i 1965 av kabel-TV-gründeren Charles Dolan. I begynnelsen het den «The Green Channel», men navnet ble endret til HBO i 1972.

HBO har 29 million abonnenter i USA (per januar 2012)[2]. I tillegg til abonnentene i USA så blir HBO programmer sendt i 150 land over hele verden.[3]

Strømmetjenester[rediger | rediger kilde]

Etter hvert utvidet HBO virksomheten til også å tilby egne videostrømmetjenester. Blant egenprodusert innhold for medieselskapets digitale plattformer på slutten av 2010-tallet var Westworld og Watchmen.

Utdypende artikkel: HBO Nordic

I Norden lanserte selskapet HBO Nordic høsten 2012.[4] Den første norske egenproduksjon var dramaserien Beforeigners, som hadde Fremvandrerne som norsk arbeidstittel. I 2021 blir HBO Nordic lagt ned og erstattet av HBOs nye strømmetjeneste HBO Max.[5]

Utdypende artikkel: HBO Max

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Strømmetjenesten HBO Max kommer ikke til Norge med det første…». streamingguiden.filmweb.no (norsk). 28. mai 2020. Besøkt 2. desember 2020. 
  2. ^ Carter, Bill (29. januar 2012). «With ‘Homeland,’ Showtime Makes Gains on HBO». New York Times. 
  3. ^ Time Warner: HBO: Home Box Office
  4. ^ «Tek.no - Tester, guider, teknologi». Tek.no (norsk). Besøkt 9. januar 2021. 
  5. ^ Lindblad, Martin Kynningsrud Størbu, Knut-Eirik (4. desember 2020). «HBO Max kommer til Norge». dinside.no (norsk). Besøkt 9. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]