Rik Mayall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rik Mayall
76933124 mayall.jpg
Født7. mars 1958[1][2][3]
Harlow
Død9. juni 2014[1][2][3][4] (56 år)
Barnes
Utdannet ved University of Manchester
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, komiker, selvbiograf, skribent, regissør, manusforfatter, teaterskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Primetime Emmy Award for Outstanding Voice-Over Performance (1997)
Aktive år1978
Nettstedhttp://www.orangeneko.com/Rik/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Richard Michael «Rik» Mayall (født 7. mars 1958 i Harlow i Essex i England, død 9. juni 2014[5][6]) var en engelsk komiker og skuespiller. Han var kjent for sitt samarbeid med komikeren Adrian Edmondson, og var en av pionérene innen den alternative komedien tidlig på 1980-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Da han var tre år gammel flyttet Rik Mayall sammen med foreldrene til Redditch i Worcestershire, der han tilbrakte resten av barndommen. Begge foreldrene underviste i drama, og Rik var ofte med i foreldrenes skuespill. Han studerte selv drama ved Universitetet i Manchester.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Han ble kjent gjennom opptredener i The Comedy Store sammen med Edmondson fra 1980. De opptrådte som «The Dangerous Brothers» («De farlige brødrene»), et par naive og lovløse våghalser, de utførte komiske stunts på scenen og satte ofte fyr på hverandre.

Mayall opptrådte for første gang på TV med figuren «Kevin Turvey» i serien A Kick Up the Eighties. Han fikk publikums oppmerksomhet med rollen som sosiologistudenten og Cliff Richard-tilhengeren Rick i The Young Ones i 1982. Serien ble skrevet av Mayall sammen med kompisen Ben Elton og Lise Mayer. Tilleggsmateriell ble skaffet til veie av komiker og skuespiller Alexei Sayle.

Mayall opptrådte også i Filthy, Rich and Catflap sammen med Edmondson og Nigel Planer, og Bottom, igjen med Adrian Edmondson. Hans første arbeid alene var som Alan Beresford B'Stard i situasjonskomedien The New Statesman for Yorkshire Television.

I 1986 oppnådde Mayall en førsteplass på de engelske singellistene da han og hans medspillere fra The Young Ones slo seg sammen med Cliff Richard og spilte inn en ny (og noe utradisjonell) versjon av Living Doll for åpningen til Comic Relief-kampanjen. Mayall spilte Rick en siste gang i det etterfølgende sceneshowet, og han har støttet Comic Relief-saken helt siden den gangen.

Rk Mayall har også opptrådt i filmer, spesielt kan kanskje nevnes Drop Dead Fred, og seks individuelle komediedrama under samlingstittelen Rik Mayall Presents i 1993. Han opptrådte også i sesong 1 av Sorte Orm som «Mad Gerald», i sesong 2 og 4 som «Lord Flashheart», og i spesialepisoden til millenniet Blackadder: Back & Forth som «Robin Hood».

Mayall ble også tildelt rollen som «Gnav» i Harry Potter og De vises stein, og selv om scenene ble spilt inn, ble de klippet bort fra den endelige versjonen av filmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]