Den europeiske vekslingsmekanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

██ EU-land som tidligere var tilknyttet ERM2. Danmark (i blått) var pr. 2018 det eneste landet med en fastkurspolitikk bygget på ERM.

Den europeiske vekslingskursmekanismen (ERM) er et system som ble innført i mars 1979 i det daværende EF, og er en del av Det europeiske monetære system (EMS). Formålet er å minske vekslingskursvariasjonene og å øke den monetære stabiliteten i Europa, for å forberede land på å gå med i eurosamarbidet og innføre euroen som valuta. Etter at euroen ble innført som valuta 1. januar 1999 kalles samarbeidet for ERM2.

Ettersom de opprinnelige eurolandene (Belgia, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike) gikk over til en felles valuta med felles vekslingskurs, er et vekslingskurssamarbeide over for deres del.

Å delta i ERM2 er derfor bare aktuelt for de EU-land som står utenfor valutaunionen. Da ERM2 ble opprettet var valutaene i Danmark og Hellas tilknyttet vekslingskurssamarbeidet. Hellas gikk med i valutaunionen i 2001 og forlot dermed ERM2.

Den 27. juni 2004 ble valutaene i Estland, Litauen og Slovenia tilknyttet eurosonen. Valutaene i Kypros, Latvia og Malta ble med 2. mai 2005 og den 28. november sluttet Slovakia seg till ERM2. Bulgaria, Polen, Romania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia og Ungarn har ennå ikke sluttet sina valutaer til ERM2. Slovenia , Malta og Kypros forlot ERM2 henholdsvis den 1. januar 2007 og 1. januar 2008, samtidig som landene innførte euroen som sin egen valuta. Slovakia forlot ERM2 1. januar 2009 og innførte euro. I 2015 forlot også Litauen mekanismen til fordel for å innføre euro, slik at Danmark forble det eneste landet som benytter den.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Danmarks fastkurspolitik». www.nationalbanken.dk. Besøkt 25. desember 2018.