Love Actually

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Love Actually
orig. Love Actually
Generell informasjon
Utgivelsesår6. november 2003 (USA)
Lengde135 min.
SpråkEngelsk, portugisisk
Bak kamera
RegiRichard Curtis
ProdusentTim Bevan
Liza Chasin
Eric Fellner
Debra Hayward
Duncan Kenworthy
ManusforfatterRichard Curtis
Foran kamera
MedvirkendeBill Nighy
Gregor Fisher
Colin Firth
Sienna Guillory
Liam Neeson
Emma Thompson
Kris Marshall
Heike Makatsch
Martin Freeman
Joanna Page
Alan Rickman
Chiwetel Ejiofor
Andrew Lincoln
Keira Knightley
Hugh Grant
Thomas Sangster
Lúcia Moniz
Martine McCutcheon
Laura Linney
Rowan Atkinson
Eksterne lenker

Love Actually er en romantisk filmkomedie som ble lansert på kino i oktober og november 2003. Filmen var regissørdebuten til den suksessrike engelske manusforfatteren Richard Curtis, og det er flere kjente skuespillere med i den, blant andre Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Alan Rickman, Bill Nighy, Keira Knightley, Martin Freeman, Emma Thompson, Andrew Lincoln, Laura Linney, Rowan Atkinson, Thomas Sangster og Olivia Olson.

I juli 2005 hadde filmen spilt inn tilsammen $ 245 millioner verden over

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen vever en mengde kjærlighetshistorier sammen, og en rekke figurer lenker historiene til hverandre. Vi møter blant andre Billy Mack (Bill Nighy), som har spilt inn en julesingel basert på The Troggs' klassiske hit «Love Is All Around» (senere spilt inn og gjort mer berømt av Wet Wet Wet), som han kaller «Christmas is All Around». Da hiten hans blir nummer en, velger han å forlate de glamorøse festene (blant annet en bevertet av Elton John) for å feire julen sammen med manageren sin. De to drikker seg fulle og ser porno.

Juliet (Keira Knightley) og Peter (Chiwetel Ejiofor) har et vidunderlig bryllup, og Peters bestevenn Mark (Andrew Lincoln) tar opp bryllupet på film. Da den offisielle bryllupsfilmen viser seg å være ødelagt, tar Juliet kontakt med Mark for å få en kopi av filmen hans. Videoen viser seg å være laget fullstendig av nærbilder av henne, og han innrømmer at han har vært forelsket i henne siden hun møtte Peter.

Jamie (Colin Firth) er en forfatter som trekker seg tilbake til en fransk hytte for å skrive en bok etter at han finner ut at kona hans står i med broren hans. I Frankrike møter han husholdersken Aurélia (Lúcia Moniz), som bare snakker portugisisk. Til tross for språkbarrieren greier de å kommunisere, og de blir mer og mer forelsket i hverandre. Han reiser til England for å feire jul, men bestemmer seg raskt for å forlate familien og heller reise til Frankrike og fri til Aurélia.

Harry (Alan Rickman) er daglig leder i et designfirma, og Mia (Heike Makatsch) er sekretæren hans. Mia har helt tydelig følelser for Harry, som på sin side er i en midtlivskrise. Hans kone, Karen (Emma Thompson), mistenker at noe er i gang, og når julen kommer, og Karen tror hun skal få et smykke Harry har kjøpt til Mia, innser hun at han er involvert med en annen. Hun konfronterer Harry, som innrømmer at han har vært en idiot.

Statsminister David (Hugh Grant) er singel. Natalie (Martine McCutcheon) er medlem av personalet i statsministerboligen, og de to flørter litt med hverandre. Da presidenten i USA (Billy Bob Thornton) kommer på besøk og er frekk mot Natalie, bestemmer David seg for at nok kan være nok, og beskytter Storbritannia på en pressekonferanse, samtidig som han ydmyker presidenten. Han får et julekort fra Natalie der det står «actually yours, Natalie», og drar til gata der hun bor og leter etter henne. Til slutt finner han henne, og blir med henne til skolen der familiemedlemmene hennes skal opptre. De to kysser til slutt, men det skjer foran hele skolen i det en gardin trekkes fra i oppvisningens sluttsekvens.

Daniel (Liam Neeson) har akkurat mistet kona Joanna i sykdom, og han og stesønnen Sam (Thomas Brodie-Sangster) må klare seg på egen hånd. Daniel innser at konas død er slutten på hans kjærlighetsliv, bortsett fra hvis Claudia Schiffer ringer. Sam på sin side er også ulykkelig forelsket i skolens peneste jente, som også heter Joanna. Hun skal reise tilbake til USA etter juleoppvisningen på skolen, og han og Daniel må skyndte seg til flyplassen for at Sam skal kunne si at han elsker henne. På flyplassen møter en annen mor, Carol (selvfølgelig spilt av Claudia Schiffer), og de to blir sammen i løpet av julen.

Sarah (Laura Linney) og Karl (Rodrigo Santoro) arbeider i Harrys designfirma. Sarah har vært ganske åpenlyst forelsket i Karl lenge, men tør ikke si noe til ham. Harry gir henne beskjed om å si noe til Karl siden det er jul, og siden han sannsynligvis allerede er klar over følelsene hennes. Uheldigvis for alle involverte har Sarah en mentalt syk bror som kontakter henne på mobiltelefonen hennes konstant. Hun får Karl til sengs, men må reise fra ham da broren ringer.

Colin (Kris Marshall), som etter å ha gjort mange blundere overfor engelske kvinner, informerer kompisen Tony (Abdul Salis) om at han skal reise til USA for å finne kjærligheten i Wisconsin. Han sier at han mener USA er fylt til randen med pene kvinner som vil bli stormende forelsket i ham på grunn av hans skjønne britiske aksent. Tilfeldigvis møter han fire attraktive kvinner som inviterer ham hjem til seg på grunn av hans skjønne britiske aksent.

John (Martin Freeman) og Judy (Joanna Page) arbeider som stand-ins til soveromsscenene i en film. De simulerer sex med hverandre mens de samtaler mellom tagningene, og utvikler etterhvert et forhold. Denne underhandlingen er fjernet fra den asiatiske lanseringen av filmen, unntatt i Japan og Filippinene.[1]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Colin Firth har rollen som Jamie Bennett
Keira Knightley har rollen som Juliet
Shannon Elizabeth har rollen som Harriet
Hovedfigurer
Skuespiller Rolle
Hugh Grant David (statsministeren)
Martine McCutcheon Natalie
Colin Firth Jamie Bennett
Lúcia Moniz Aurelia
Alan Rickman Harry
Emma Thompson Karen
Liam Neeson Daniel
Keira Knightley Juliet
Chiwetel Ejiofor Peter
Andrew Lincoln Mark
Laura Linney Sarah
Rodrigo Santoro Karl
Bill Nighy Billy Mack
Gregor Fisher Joe
Kris Marshall Colin Frissell
Heike Makatsch Mia
Martin Freeman John
Joanna Page Judy
Olivia Olson Joanna Anderson
Thomas Sangster Sam
Spesielle figurer
Skuespiller Rolle
Rowan Atkinson Rufus (gullsmed)
Billy Bob Thornton Amerikansk president
Claudia Schiffer Carol
Ant and Dec Som seg selv
Jo Whiley Som seg selv på statsministerens radio
Michael Parkinson Som seg selv
Amerikanere
Skuespiller Rolle
Ivana Milicevic Stacey (Amerikansk drømmejente)
January Jones Jeannie (Amerikansk engel)
Elisha Cuthbert Carol-Anne (Amerikansk gudinne)
Shannon Elizabeth Harriet (den sexy)
Denise Richards Carla (den virkelig vennlige), Harriets søster

Priser[rediger | rediger kilde]

Bill Nighy vant en BAFTA pris for beste mannlige birolle i 2004, og prisen fikk en del andre nominasjoner også. Filmen ble også nominert til en Alexander Korda-pris for beste britiske film, og Emma Thompson ble nominert til beste kvinnelige birolle.

Love Actually ble nominert til beste film under Golden Globe-utdelingen i 2004.

Lydspor[rediger | rediger kilde]

Lydsporet til Love Actually har hatt en del suksess på egen hånd, da den nådde top 40 på den amerikanske Billboard-lista i 2004. Den har også solgt til gullplate i Australia.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «The Trouble With Love Is» – Kelly Clarkson
 2. «Here With Me» – Dido
 3. «Sweetest Goodbye/Sunday Morning» – Maroon 5
 4. «Turn Me On» – Norah Jones
 5. «Take Me As I Am» – Wyclef Jean & Sharissa
 6. «Songbird» – Eva Cassidy
 7. «Wherever You Will Go» – The Calling
 8. «Jump (For My Love)» – Girls Aloud (cover av Pointer Sisters)
 9. «Both Sides Now» – Joni Mitchell
 10. «All You Need Is Love» – Lynden David Hall
 11. «God Only Knows» – The Beach Boys
 12. «I'll See It Through» – Texas
 13. «Too Lost In You» – Sugababes
 14. «Glasgow Love Theme» – Craig Armstrong
 15. «White Christmas»* – Otis Redding
 16. «Christmas Is All Around»* – Bill Nighy
 17. «All I Want for Christmas Is You»* – Olivia Olson

* Bonusspor.

Annet[rediger | rediger kilde]

 • Simon Pegg og Kate Ashfield, begge kjent fra Shaun of the Dead, var på audition til filmen, men fikk ikke rollene
 • Ordet «actually» blir sagt 22 ganger i filmen av forskjellige personer
 • Skuespillerinne Anne Reid var med i filmen til scenene hennes ble fjernet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Love Actually – sitater