Pike med perleøredobb (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pike med perleøredobb
orig. Girl with a Pearl Earring
Generell informasjon
SjangerDrama / Romantisk
UtgivelsesårUSAs flagg 12. desember 2003
Storbritannias flagg 16. januar 2004
Prod.landBritisk / Luxembourgsk
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiPeter Webber
ProdusentAndy Paterson
Anand Tucker
ManusforfatterOlivia Hetreed (manus)
Tracy Chevalier (bok)
MusikkAlexandre Desplat
KlippKate Evans
Foran kamera
MedvirkendeColin Firth
Scarlett Johansson
Tom Wilkinson
Essie Davis
Cillian Murphy
Judy Parfitt
Annen informasjon
FilmformatEduardo Serra
Budsjett$12,000,000[1]
Prod.selskapCanadas flagg Lions Gate Films
Storbritannias flagg Pathé
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Pike med perleøredobb er en britisk-Luxembourgsk dramafilm fra 2003, regissert av Peter Webber. Manuset ble skrevet av Olivia Hetreed, basert på boken Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier, som igjen ble inspirert av maleriet Pike med perleøredobb av maleren Johannes Vermeer. Hovedrollene i filmen spilles av Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson og Cillian Murphy. Filmen ble innspilt i Amsterdam, Damme, Delft og Luxembourg.

Den romantiske filmmusikken, som ikke forsøker å spille opp til samtiden, ble komponert av Alexandre Desplat, og ble utgitt i 2004. Filmen ble nominert til tre Oscar, og har vunnet flere andre priser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vermeers originale maleri, Pike med perleøredobb, fra 1665

Griet (Scarlett Johansson) er en ung kvinne som bor i Nederland i 1660-årene. Hennes far malte keramikkfliser, men hadde nettopp blitt blind, slik at han ikke lenger kunne jobbe. Griet er derfor sendt for å arbeide som tjener i hjemmet til maleren Johannes Vermeer (Colin Firth).

Selv om de har forskjellige roller som herre og tjener, blir Vermeer og Griet kjent med hverandre, og han lærer av hennes interesse for maling og hennes kunnskap innen farge og artistisk komposisjon. Vermeer begynner å lære henne å blande farger og andre oppgaver, og passer på å holde deres møter skjult for sin kone Catharina (Essie Davis). Utenfor huset blir Griet venner med en ung mann kalt Pieter (Cillian Murphy), sønn av Vermeerernes slakter, som raskt blir interessert i Griet, selv om Griet ikke besvarer følelsene hans med en gang. Vermeers økonomiske beskytter, van Ruijven (Tom Wilkinson), ser Griet ved et besøk til Vermeer-husholdet og spør maleren om han vil gi henne til ham for å jobbe i hans hus. Da Vermeer avslår, bestiller Van Ruijven et maleri av Griet i stedet. Vermeer aksepterer dette, både for å ta vare på beskyttelsen gjennom Van Ruijven og på grunn av hans egen fascinasjon for Griet.

Mens Vermeer i hemmelighet jobber på maleriet, kommer han og Griet nærmere hverandre, mens forholdet mellom han og hans kone blir dårligere. Griet lider under følelsene for Vermeer, og avverger Van Riujvens forsøk på å voldta henne (hvilket er avbrutt av at Catharina roper på henne). Etter en scene der Vermeer ugjengjeldt viser seksuelle tendenser idet Vermeer tar hull i Griets ører slik at hun kan ha på Catharinas øredobber til portrettet, løper Griet til Pieter for å elske med ham. Etterpå frir Pieter, men hun svarer ikke.

Vermeers datter oppdager Griet som modell for maleriet, og forteller det til moren, som forlanger å se maleriet. Vermeer svarer at hun ikke forstår kunst slik Griet gjør. Såret over å bli sett på som dummere enn en vanlig tjener, prøver hun å ødelegge maleriet, men blir hindret av Vermeer. Hun gir Griet ordre om å forlate huset. På slutten av filmen blir perleøredobbene på mystisk vis, via Vermeerernes husholderske Tanneke, levert til Griet, som har flyttet tilbake til hjemmet sitt. Filmen slutter, ulikt boka, uten å fortelle hvorvidt hun giftet seg med Pieter.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Colin Firth Johannes Vermeer
Scarlett Johansson Griet
Tom Wilkinson Piet Van Ruijven
Judy Parfitt Maria Thins
Cillian Murphy Pieter
Essie Davis Catharina Vermeer
Joanna Scanlan Tanneke (familiens husholderske)
Alakina Mann Cornelia Vermeer
Chris McHallem Griets far
Rollo Weeks Frans
Anna Popplewell Maertge
Anaïs Nepper Lisbeth
Melanie Meyfroid Aleydis
Nathan Nepper Johannes

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Vunnet[rediger | rediger kilde]

  • 2003Camerimage Bronze Frog – Eduardo Serra
  • 2003 – Dinard British Film Festival Audience AwardPeter Webber
  • 2003 – Dinard British Film Festival Golden Hitchcock – Peter Webber
  • 2003 – San Diego Film Critics Society Award for beste kinematografi – Eduardo Serra
  • 2003 – San Sebastián International Film Festival for beste kinematografi – Eduardo Serra
  • 2003 – C.I.C.A.E. Award – Peter Webber
  • 2004Los Angeles Film Critics Association Award for beste kinematografi – Eduardo Serra

Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Forskjeller mellom bok og film[rediger | rediger kilde]

  • I boka, da Griet blir angrepet av van Ruijven, er det Vermeers datter Cornelia som stopper ham, ved å spørre hva de gjør. I filmen er den som stopper voldtekten Catharina, ved å rope på Griet.
  • Griets yngre bror og søster er ikke med i filmen.
  • Griets vennskap med Maertge, Vermeers' eldste datter, er ikke med i filmen.
  • De fleste av hendelsene i epilogen, slik som Griets giftemål med Pieter, er ikke med i filmen.
  • I boka er det van Leeuwenhoek som advarer Griet om å ikke komme for nær Vermeer, men han er ikke med i filmen, og det er Pieter som advarer henne.
  • I boka tar Griet selv hull i øreflippene, mens i filmen er det Vermeer som gjør det for henne.
  • I boka blir Griet gitt perleøredobbene ti år senere, etter Vermeers død, mens i filmen er det ikke klart hvor lang tid det har gått.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olivier Delesse (3.–6. oktober 2002). «Dinard Awards Two Top Prizes to 'Girl' (Pathé film budget)». Dinard British Film Festival (engelsk). FilmFestivals.com. Arkivert fra originalen 12. desember 2008. Besøkt 12. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]