The Last Legion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Last Legion
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] eventyrfilm, dramafilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår2007
NasjonalitetFrankrike, Storbritannia, Italia, USA
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDoug Lefler[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusJez Butterworth Rediger dette på Wikidata
Basert på
L'ultima legione (Valerio Massimo Manfredi) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Dino De Laurentiis, Raffaella De Laurentiis
MusikkPatrick Doyle Rediger dette på Wikidata
FotoMarco Pontecorvo Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeColin Firth,[4] Thomas Brodie-Sangster,[5] Ben Kingsley,[4] Aishwarya Rai,[4] Peter Mullan,[2] Kevin McKidd,[5] John Hannah,[5] Rupert Friend,[5] Robert Pugh,[5] Iain Glen,[5] Alexander Siddig,[5] James Cosmo,[5] Nonso Anozie,[5] Owen Teale,[5] Lee Ingleby,[6] Ferdinand Kingsley,[6] Harry Van Gorkum, Murray McArthur Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
Distributør(er)The Weinstein Company
Premiere(r)6. april 2007
30. august 2007 (Tyskland)[7]
2007
Eksterne lenker

The Last Legion er en historisk actionfilm fra 2007.

Den ble regissert av Doug Lefler, og produsent var Dino De Laurentiis. Filmen er basert på en historie fra 2002, skrevet av Valerio Massimo Manfredi. Hovedrollene ble spilt av Colin Firth, Ben Kingsley, Thomas Brodie-Sangster, Kevin McKidd og Iain Glen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Kort tid før kroningen av Romulus Augustulus som ny romersk keiser i år 475 etter Kristus, har Ambrosinus, en druide og medlem av et hemmelig brorskap som beskytter sverdet til Julius Caesar, blitt lærer for den unge Romulus Augustulus. Han gir enkelte ganger inntrykk av at han er en slags tryllekunstner, men «magien» hans blir vanligvis avslørt for å bare være enkelt lureri. Faren til Romulus heter Flavius Orestes og kontrollerer hele Roma, men er ikke keiser selv.

Dagen før kroningen av Romulus krever Odoacer, kommandør for de barbariske goterne (en alliert med Roma) en tredjedel av Italia fra Orestes. Men dette kravet blir avvist. Samme dag møter Romulus generalen for Nova Invicta-legionen, Ambrosius Aurelianus. Natten etter kroningen blir Roma angrepet av de gotiske styrkene. De fleste av Aurelius' menn blir drept, og Aurelius selv blir slått bevisstløs og etterlatt som død. Orestes og hans kone blir også drept av Odoacers løytnant Wulfila, som tar Romulus til fange. Dagen etter planlegger Odoacer, nå herskeren over hele Vestromerriket, å få Romulus myrdet. Imidlertid overbeviser Ambrosinus Odoacer om å skåne ham, og Romulus blir sendt i eksil til Capri sammen med Ambrosinus. De blir bevoktet av Wulfila og hans håndlangere. Fengselet hans er en villa som ble bygget mer enn fire århundrer tidligere av keiseren Tiberius.

Med hjelp fra Ambrosinus oppdager Romulus et skjult kammer i villaen. Der kommer han over en statue av Cæsar som holder sverdet sitt, smidd av en chalybisk smed etter romernes militære kampanjer i Storbritannia. I nærheten av statuens føtter står det skrevet at sverdet ble produsert for «ham som er bestemt til å herske», og dette tolkes som en profeti, og Romulus beholder våpenet. Ambrosinus og Romulus blir reddet fra Capri av Aurelius, og de tre legionærene Vatrenus, Batiatus og Demetrius, akkompagnert av Mira, en kvinnelig indisk agent fra Østromerriket.

Legionærene tar med seg Romulus til en havneby, hvor det østromerske riket har lovet trygg passasje for dem til Konstantinopel. Imidlertid slipper de bare så vidt unna, etter at de får vite at Det østromerske senatet og hele det østlige imperiet har forrådt dem og valgt å stå på samme side som Odoacer. Ambrosinus overtaler Romulus til å søke tilflukt i Storbritannia, hvor Legio IX Hispana muligens fremdeles kan være lojal. Men de blir fremdeles forfulgt av Wulfila og goterne, som krever å få Cæsars sverd etter å ha fått vite om profetien.

Ved å krysse Alpene og Den engelske kanal reiser gruppen mot Hadrians mur. I begynnelsen klarer den ikke å finne noen bevis for at legionen befinner seg der, før en bonde avslører at han faktisk var legionens kommanderende general. Etter at legionærene i Storbritannia ikke fikk noe mer romersk støtte, bestemte legionen seg for å oppløse seg selv for deretter å begynne som bønder i området. De fleste mennene i legionen har nå giftet seg, og stiftet sine egne familier. Men legionærene ønsker ikke å støtte regionens mektige krigsherre, Vortigern.

Under oppholdet i den lille keltiske landsbyen møter Romulus Igraine, en ung jente som ikke er klar over hans egentlige identitet. De blir snart gode venner. Men Vortgyn, en gammel fiende av Ambrosinus, ønsker også å få tak i Cæsars sverd. Han streber også etter å kontrollere hele Storbritannia og allierer seg med goterne. Aurelius og soldatene hans bestemmer seg for å lede en hær til Hadrians mur for å møte Vortgyn og hans tropper til en siste kamp.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Thomas Brodie-Sangster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0462396/; besøksdato: 21. mai 2016.
  2. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=124375.html; besøksdato: 21. mai 2016.
  3. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film743764.html; besøksdato: 21. mai 2016.
  4. ^ a b c http://www.metacritic.com/movie/the-last-legion; besøksdato: 21. mai 2016.
  5. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt0462396/fullcredits; besøksdato: 21. mai 2016.
  6. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  7. ^ www.kinokalender.com, besøkt 14. desember 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]