13 Reasons Why (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
13 Reasons Why
orig. TH1RTEEN R3ASONS WHY
Generell informasjon
SjangerDrama / Ungdom
Prod.landUSA
Sendeår2017
Sesonger4
Episoder49
SpråkEngelsk
Basert på13 gode grunner
Foran kamera
Medvirkende
12 oppføringer
Dylan Minnette (rollefigur: Clay Jensen)
Katherine Langford (rollefigur: Hannah Baker)
Christian Lee Navarro
Alisha Boe
Brandon Flynn
Justin Prentice (rollefigur: Bryce Walker)
Miles Heizer
Ross Butler
Devin Druid
Amy Hargreaves
Derek Luke
Kate Walsh
Bak kamera
Skaper(e)Brian Yorkey
MusikkBrendan Angelides
Prod.selskapAnonymous Content
Sending
Periode31. mar. 20175. jun. 2020
TV-kanalNetflix (31. mars 2017; 5. juni 2020)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

13 Reasons Why er en amerikansk dramaserie for ungdommer som har gått på Netflix siden 2017.

Handlingen foregår på skolen Liberty High i staten California. Første sesong handler om hva som skjedde med Hanna Baker som døde. Hun har tatt opp 13 kassetter som forteller hvordan og hvorfor hun døde. Andre sesong omhandler hemmelighetene til Hanna Baker og de andre elevene på Liberty High. Serien var inspirert av boken 13 gode grunner av Jay Asher.

Hovedrollene spilles av Katherine Langford som Hanna Baker, og Dylan Minnette som Clay Jensen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Serien er lagt til slutten av 2010-tallet i det fiktive byen Evergreen i California. De fleste av hovedpersonene var studenter eller ansatte ved Liberty High School. Den første sesongen følger Liberty High-studenten Clay Jensen, som mottar et sett med kassettbånd på verandaen sin. Disse båndene ble spilt inn av Hannah Baker, en tidligere Liberty High-student som tidligere hadde begått selvmord. Men før Hannah døde spilte hun inn tretten grunner til at hun gjorde dette valget på kassettbåndene. Hvert bånd inneholder en av hennes grunner. Sesongen inneholder en rekke tilbakeblikk sett fra Hannahs perspektiv som gir økende klarhet om traumet hun møtte i løpet av sin tid som student, og hva som til slutt førte til hennes eget dødsfall.

I den andre sesongen forsøker Hannahs foreldre å saksøke skolen etter at Hannahs kassettbånd ble publisert på internett. Hendelsene fra den første sesongen, og alle belastningene dette har tatt på livene til de gjenværende Liberty High-studentene, kommer ytterligere frem. Mot slutten av sesongen forsøker en student, Tyler Down, å gjennomføre en skoleskyting etter at han har blitt alvorlig traumatisert av mobberen Monty. Men disse planene blir til slutt forhindret av studentene Clay og Tony.

Den tredje sesongen introduserer en ny hovedperson, Ani Achola, og finner sted åtte måneder etter hendelsene fra den forrige sesongen. Clay og vennene hans sliter med å hjelpe Tyler etter hans forsøk på skole-massakre, og hjelpe ham med å komme seg videre. I tillegg blir Bryce drept, med Clay som en potensiell mistenkt. I kjølvannet av hans dødsfall undersøkes Bryces tidligere handlinger, og personen han har blitt i kjølvannet av utgivelsen av Hannahs kassettbånd.

I den fjerde, og siste, sesongen begynner Clay å utvikle psykiske problemer, etter dødsfallene til Bryce og Monty. I mellomtiden planlegger alle studentene ved Liberty High School å begynne ved college, og de nærmer seg avsluttende eksamen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Dylan Minnette.
  • Dylan Minnette som Clay Jensen. En tenåringsgutt som var forelsket i Hannah når hun levde, og blir besatt av å finne ut hva som fikk Hannah til å ta sitt eget liv. På slutten av den andre sesongen, lykkes han med å snakke Tyler fra å begå en skoleskyting, og hjelper ham å rømme politiet. Han blir også politiets viktigste mistenkte etter drapet på Bryce Walker i den tredje sesongen. Hans forverrede mentale helse, og påfølgende bedring, var en sentral historie i den fjerde sesongen.
  • Katherine Langford som Hannah Baker (sesong 1 og 2), en tenåring ved Liberty High som tar livet av seg, og etterlater seg en rekke kassetter som beskriver tretten grunner til hvorfor hun tok sitt eget liv.
  • Christian Navarro som Tony Padilla. Clays beste venn ved Liberty High, som forsøker å hjelpe Clay med å takle Hannahs dødsfall. Før hennes død gir Hannah kassettene sine til Tony, og holder ham ansvarlig for å sørge for at alle på kassettene hører det som blir sagt. Familien hans blir deportert i løpet av den tredje sesongen, etter at faren til Bryce rapporterte dem til U.S. Immigration and Customs Enforcement
  • Alisha Boe som Jessica Davis. En student som begynner ved Liberty High, samtidig som Hannah. Hun blir voldtatt av Bryce i den første sesongen.
  • Brandon Flynn som Justin Foley. En student ved Liberty High, som kommer fra en voldelig familie og er i et forhold med Jessica.
  • Justin Prentice som Bryce Walker. En student fra en rik familie, og kaptein for fotballaget og på baseball-laget ved Liberty High. Han var venn med Justin, Zach og Monty. Han er også en beryktet serie-voldtektsmann som er kjent for å voldta bevisstløse unge kvinner.
  • Miles Heizer som Alex Standall. En student ved Liberty High. Den tidlgere kjæresten til Jessica, og en tidligere venn av Hannah.
  • Ross Butler som Zach Dempsey. En godhjertet venn av Justin og Bryce, ved Liberty High.
  • Devin Druid som Tyler Down. En sjenert, alvorlig mobbet student ved Liberty High. Han er en ivrig fotograf. Han blir seksuelt overfalt av Monty mot slutten av den andre sesongen, noe som fører til at han forsøker å gjennomføre en skole-skyting ved skolen - før han blir snakket ut av det av Clay.
  • Amy Hargreaves som Lainie Jensen. Clays mor, og advokat.
  • Derek Luke som Kevin Porter (sesong 1 og 2), en studie-veileder ved Liberty High. Han får sparken etter å ha avgitt vitnesbyrd under rettssaken til Hannah i den andre sesongen.
  • Kate Walsh som Olivia Baker (sesong 1 og 2) Hannahs mor og Andys tidligere kone. Hun er fast bestemt på å avdekke sannheten om hendelsene som førte til datterens selvmord. Hun skiller seg fra Andy, og flytter til New York mellom den andre og tredje sesongen.
  • Brian d'Arcy James som Andy Baker (sesong 2) Hannahs far og Olivias tidligere ektemann.
  • Grace Saif som Ani Achola (sesong 3 og 4), en ny student ved Liberty High.
  • Brenda Strong som Nora Walker (sesong 3) moren til Bryce.
  • Timothy Granaderos som Monty De La Cruz (sesong 3 og 4) en ond bølle fra en voldelig familie, som er student ved Liberty High.
  • Mark Pellegrino som Bill Standall (sesong 4) faren til Alex.
  • Tyler Barnhardt som Charlie St. George (sesong 4) student ved Liberty High.
  • Gary Sinise som Dr. Robert Ellman (sesong 4), en medfølende og skarpsindig terapeut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]