Lana Del Rey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lana Del Rey i mars 2013

Elizabeth Woolridge Grant (født 21. juni 1985 i New York City), bedre kjent under artistnavnet Lana Del Rey, er en amerikansk sanger og låtskriver.

Hun begynte å synge på klubber som 18-åring og fikk platekontrakt da hun var 21 år gammel med 5 Points Records. I januar 2010 ga hun ut sitt første album Lana Del Rey a.k.a. Lizzy Grant. Hun kjøpte seg ut av 5 Points Records i april 2010 og signerte en ny kontrakt med Stranger Records for å gi ut sin første singel «Video Games» i juni 2011. Del Rey lagde en musikkvideo til «Video Games» satt sammen av videoklipp hun hadde samlet fra hun var 17 år gammel og delte den på YouTube. Videoen fikk over 20 millioner visninger på YouTube i løpet av de fem første månedene den lå ute. Hun ga ut sitt andre album «Born To Die» i januar 2012. Albumet solgte over 2.8 millioner kopier over hele verden, og ble et av de bestselgende albumene i 2012.

Etter at hun ga ut debut singelen «Video Games» i juni 2011, ble en musikkvideo laget av Del Rey for sangen lagt ut på YouTube i august 2011. Etter at sangen ble lagt ut ble det en «viral video» som ble sett over over 20 millioner ganger, og hennes andre album, Born to Die, ble utgitt i januar 2012. Albumet solgte over 3,6 millioner eksemplarer på verdensbasis i 2012, og ble det femte mest solgte album i 2012.

Med utgivelsen av hennes tredje EP, Paradise, kom Del Rey på tredjeplass av topp ti-albumlisten i USA, debuterte som nummer ti på Billboard 200 med 67 000 solgte eksemplarer i sin første uke. Hittil har hennes diskografi to full-lengde studioalbum, tre EP-er, syv singler, og åtte musikkvideoer. Hun har vunnet Q Award for «Best New Thing», en GQ Award for «Woman of the Year», en BRIT Award for «International Breakthrough Act» og en annen for «International Pop Female Solo Artist», og en EMA for «Best alternative Act».

Del Reys musikk har blitt kjent for sitt særpreg og sine referanser til ulike aspekter av pop-kultur, særlig av 1950-tallet og 60-tallets USA. Sangeren har beskrevet seg selv som en «selvutnevnt gangsta-Nancy Sinatra».

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]