Lana Del Rey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lana Del Rey 2012

Elizabeth Woolridge Grant (født 21. juni 1985 i New York City), bedre kjent under artistnavnet Lana Del Rey, er en amerikansk sanger, låtskriver og modell.

Hun begynte å synge på klubber som 18-åring og fikk platekontrakt da hun var 21 år gammel med 5 Points Records. I januar 2010 ga hun ut sitt første album Lana Del Rey a.k.a. Lizzy Grant. Hun kjøpte seg ut av 5 Points Records i april 2010 og signerte en ny kontrakt med Stranger Records for å gi ut sin første singel «Video Games» i juni 2011. Del Rey lagde en musikkvideo til «Video Games» satt sammen av videoklipp hun hadde samlet fra hun var 17 år gammel og delte den på YouTube. Videoen fikk over 20 millioner visninger på YouTube i løpet av de fem første månedene den lå ute. Hun fikk sitt gjennombrudd etter at hun la ut sitt andre album Born to Die i januar 2012. Albumet solgte over 2.8 millioner kopier over hele verden, og ble et av de bestselgende albumene i 2012.

Etter at hun ga ut debut singelen «Video Games» i juni 2011, ble en musikkvideo laget av Del Rey for sangen lagt ut på YouTube i august 2011. Etter at sangen ble lagt ut ble det en «viral video» som ble sett over over 20 millioner ganger. Hennes andre album, Born to Die, ble utgitt i januar 2012. Albumet solgte over 3,6 millioner eksemplarer på verdensbasis i 2012, og ble det femte mest solgte album i 2012.

Med utgivelsen av hennes tredje EP, Paradise, kom Del Rey på tredjeplass på topp ti-albumlisten i USA og debuterte som nummer ti på Billboard 200 med 67 000 solgte eksemplarer i sin første uke. Hittil er hennes diskografi to full-lengde studioalbum, tre EP-er, syv singler, og åtte musikkvideoer. Hun har vunnet Q Award for «Best New Thing», en GQ Award for «Woman of the Year», en BRIT Award for «International Breakthrough Act» og en annen for «International Pop Female Solo Artist», og en EMA for «Best alternative Act».

Del Reys musikk har blitt kjent for sitt særpreg og sine referanser til ulike aspekter av pop-kultur, særlig av 1950-tallet og 60-tallets USA. Sangeren har beskrevet seg selv som en «selvutnevnt gangsta-Nancy Sinatra».

Tidlig Liv[rediger | rediger kilde]

Lana Del Rey ble født Elizabeth Woolridge Grant i New York City på 21 juni 1985. Hun har en yngre søster, Caroline Grant (født 1988/1989), og en bror, Charlie (født 1993/1994). Hennes farfar, Robert England Grant, Sr. var en Kidder, Peabody & Co. bankmann, en visepresident for Plough, Inc og Textron. Hun er av skotsk avstamning.

Del Rey vokste opp på landsbygda i Lake Placid, New York, og deltok på en katolsk barneskole, og for ett år, en videregående skole der hennes mor underviste. Hun begynte å synge i hennes kirke kor da hun var barn, hvor hun var kantor. I en alder av femten ble sendt til Kent School av foreldrene for å overkomme hennes alkoholmisbruk. Hennes onkel, en innleggelser offiser ved skolen, sikret henne økonomisk støtte til å gå på skolen.

Før hun ble en sanger, ville Del Rey være en poet når hun var et barn. Hennes far skrev countrylåter for personlig bruk, mens hennes mor var interessert i å synge.

Etter eksamen, ble Del Rey akseptert til State University of New York i Geneseo, men hun bestemte seg for ikke å delta, og i stedet brukt et år og bor på Long Island med sin tante og onkel mens han jobbet som servitør løpet av denne tiden lærte del Rey sin onkel henne å spille gitar, og da skjønte hun at sikker kunne skrive en million sanger med disse seks akkordene [som hun lærte]. Kort tid etter begynte hun å skrive låter og opptre i nattklubber rundt i byen under forskjellige navn som for eksempel "Sparkle Jump Rope Queen" og "Lizzy Grant og Phenomena".

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]