TONO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TONO SA
Offisielt navnTONO SA
Org.formSamvirke
Org.nummer971 435 038
Etablert1928
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Jørgen Karlstrøm
Adm. dir. Karl Vestli
Antall ansatte64
Omsetning843 967 603
Nettsted Offisielt nettsted

TONO forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

Ved opprettelse av en forvaltningskontrakt med TONO, overlater man til TONO eksklusivt å forvalte de økonomiske rettigheter i forbindelse med fremføring og lydfesting av musikkverk man har rettigheter i. Forvaltningsavtalen innebærer at alle avtaler med brukere (kringkastere, konsertarrangører etc.) skal gjøres gjennom TONO på vegne av rettighetshaverne. TONO hadde ved utløpet av 2021 37 439 medlemmer[1]. Gjennom gjensidighetsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land, organisert under paraplyorganisasjonen CISAC[2], forvalter TONO et verdensrepertoar av musikk i det norske territoriet. Organisasjonen ble stiftet i 1928 under navnet "Norsk Komponistforenings Internasjonale Musikkbyrå - TONO". TONO overdrar forvaltning av mekaniske rettigheter videre til NCB (Nordisk Copyright Bureau).

Juridisk[rediger | rediger kilde]

Norge er tilsluttet Bernkonvensjonen til beskyttelse av litterære og kunstneriske verk. Konvensjonens bestemmelser er i praksis gjennomført i Lov om opphavsrett til åndsverk 12. mai Nr.2 1961 (åndsverkloven). Loven gir opphavsmannen enerett til å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, og dermed også enerett til å gi samtykke til slik anvendelse. Verket gjøres tilgjengelig for allmennheten når det fremføres offentlig (åndsverkloven §2). Et prinsipp i Bern-konvensjonen er at utenlandske opphavsmenn, hvis land er tilsluttet konvensjonen, skal ha den samme beskyttelsen som de nasjonale opphavsmenn (det såkalte nasjonalitetsprinsippet).

Virksomheten[rediger | rediger kilde]

TONO gir, på rettighetshavernes vegne, tillatelse til bruk av musikk ved kringkasting, musikktjenester på Internett og annen offentlig fremføring. For dette innkreves et vederlag. Det er ansvarlig arrangør for fremføringen som betaler vederlag. På grunnlag av rapportering fra arrangørene, distributørene og kringkastingsselskapene m.m., avregnes vederlaget individuelt til rettighetshaverne i de fremførte verkene. I 2021 ble NOK 737 508 715 overført til rettighetshaverne, noe som tilsvarer ca. 89,4 % av organisasjonens omsetning. TONO er en non-profit organisasjon, og er eid og styrt av sine medlemmer.

EDVARD-prisen[rediger | rediger kilde]

TONO har siden 1998 delt ut Edvard-prisen[3], oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO tildeler opphavere som har skapt musikkverk og tekst til musikk av høy kvalitet.

NORCODE[rediger | rediger kilde]

TONO driver et internasjonalt bistandsarbeid for å styrke komponister og andre kreative yrkesgruppers levekår og opphavsrett gjennom organisasjonen NORCODE [4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årsrapporter». TONO. Besøkt 19. februar 2021. 
  2. ^ CISAC Arkivert 2. desember 2006 hos Wayback Machine. CISAC
  3. ^ TONOs omtaleside om Edvard-prisen Arkivert 11. februar 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ NORCODEs hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]