TONO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TONO
Offisielt navnTONO SA
Org.formSamvirkeforetak
Org.nummer971 435 038
Etablert1928
HovedkontorOslo
LandNorge
Styreleder Ingrid Kindem
Adm. dir. Cato Bjørn Strøm
Antall ansatte64
Nettstedhttp://www.tono.no/

TONO forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

Ved opprettelse av en forvaltningskontrakt med TONO, overlater man til TONO eksklusivt å forvalte de økonomiske rettigheter i forbindelse med fremføring og lydfesting av musikkverk man har rettigheter i. Forvaltningsavtalen innebærer at alle avtaler med brukere (kringkastere, konsertarrangører etc.) skal gjøres gjennom TONO på vegne av rettighetshaverne. Medlemstallet var ved utløpet av 2016 ca. 29 272 rettighetshavere. Gjennom gjensidighetsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land, organisert under paraplyorganisasjonen CISAC[1], forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret i det norske territoriet. Organisasjonen ble stiftet i 1928 under navnet "Norsk Komponistforenings Internasjonale Musikkbyrå - TONO". Forvaltningen av innspillingsrettigheter overdrar TONO videre til NCB (Nordisk Copyright Bureau).

Juridisk[rediger | rediger kilde]

Norge er tilsluttet Bernkonvensjonen til beskyttelse av litterære og kunstneriske verk. Konvensjonens bestemmelser er i praksis gjennomført i Lov om opphavsrett til åndsverk 12. mai Nr.2 1961 (åndsverkloven). Loven gir opphavsmannen enerett til å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, og dermed også enerett til å gi samtykke til slik anvendelse. Verket gjøres tilgjengelig for allmennheten når det fremføres offentlig (åndsverkloven §2). Et prinsipp i Bern-konvensjonen er at utenlandske opphavsmenn, hvis land er tilsluttet konvensjonen, skal ha den samme beskyttelsen som de nasjonale opphavsmenn (det såkalte nasjonalitetsprinsippet).

Virksomheten[rediger | rediger kilde]

TONO gir, på rettighetshavernes vegne, tillatelse til bruk av musikk ved kringkasting, musikktjenester på Internett og annen offentlig fremføring. For dette innkreves et vederlag. Det er ansvarlig arrangør for fremføringen som betaler vederlag. På grunnlag av rapportering fra arrangørene, distributørene og kringkastingsselskapene, avregnes vederlaget individuelt til rettighetshaverne i de fremførte verkene. I 2016 ble NOK 447 339 687 overført til rettighetshaverne, noe som tilsvarer ca. 85 % av organisasjonens omsetning. TONO er en non-profit organisasjon, og er eid og styrt av sine medlemmer.

EDVARD-prisen[rediger | rediger kilde]

TONO har siden 1998 delt ut Edvard-prisen[2], oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO tildeler opphavere som har skapt musikkverk og tekst til musikk av høy kvalitet.

NORCODE[rediger | rediger kilde]

TONO driver et internasjonalt bistandsarbeid i samarbeid med de øvrige norske opphavsrettsorganisasjonene BONO[3] , Gramo, Kopinor og Norwaco for å styrke komponister og andre kreative yrkesgruppers levekår og opphavsrett gjennom organisasjonen NORCODE [4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]