TONO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
TONO SA
Org.form Samvirke
Org.nummer 971 435 038
Etablert 27. november 1928
Hovedkontor Tøyenbekken
Styreleder Ragnar Bjerkreim
Adm. dir. Cato Bjørn Strøm
Antall ansatte 70
Nettside www.tono.no

TONO forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

Ved opprettelse av en forvaltningskontrakt med TONO, overlater man til TONO eksklusivt å forvalte de økonomiske rettigheter i forbindelse med fremføring og lydfesting av musikkverk man har rettigheter i. Forvaltningsavtalen innebærer at alle avtaler med brukere (type film- og fonogramprodusenter/konsertarrangører/media) skal gjøres gjennom TONO på vegne av rettighetshaverene. Medlemstallet var ved utløpet av 2015 ca. 27 756 norske rettighetshavere. Gjennom gjensidighetsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land, organisert under paraplyorganisasjonen CISAC[1], forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret i det norske territoriet. Organisasjonen ble stiftet i 1928 under navnet "Norsk Komponistforenings Internasjonale Musikkbyrå - TONO". Forvaltningen av innspillingsrettigheter overdrar TONO videre til NCB (Nordisk Copyright Bureau).

Juridisk[rediger | rediger kilde]

Norge er tilsluttet Bernkonvensjonen til beskyttelse av litterære og kunstneriske verk. Konvensjonens bestemmelser er i praksis gjennomført i Lov om opphavsrett til åndsverk 12. mai Nr.2 1961 (åndsverkloven). Loven gir opphavsmannen enerett til å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, og dermed også enerett til å gi samtykke til slik anvendelse. Verket gjøres tilgjengelig for allmennheten når det fremføres offentlig (åndsverkloven §2). Et prinsipp i Bern-konvensjonen er at utenlandske opphavsmenn, hvis land er tilsluttet konvensjonen, skal ha den samme beskyttelsen som de nasjonale opphavsmenn (det såkalte nasjonalitetsprinsippet).

Virksomheten[rediger | rediger kilde]

TONO gir, på rettighetshavernes vegne, tillatelse til bruk av musikk ved kringkasting, musikktjenester på Internett og annen offentlig fremføring. For dette innkreves et vederlag. Det er ansvarlig arrangør for fremføringen som betaler vederlag. På grunnlag av rapportering fra arrangørene, distributørene og kringkastingsselskapene, avregnes vederlaget individuelt til rettighetshaverne i de fremførte verkene. I 2015 ble NOK 492 717 613 overført til rettighetshaverne, noe som tilsvarer ca. 85 % av organisasjonens omsetning. TONO er en non-profit organisasjon, og er eid og styrt av sine medlemmer.

TONO har som mål å bidra til at eksisterende og nye bruksområder for musikk skal være levedyktige. TONO har derfor utarbeidet et system som har til hensikt å gjøre det enkelt å få tillatelse til fremføring. Med musikkens spredning på Internett har det tradisjonelle bruksområdet utvidet seg. I 2015 var online-området et av TONOs største markedsområder.

EDVARD-prisen[rediger | rediger kilde]

TONO har siden 1998 utgitt Edvard-prisen[2] til musikere og komponister som har bidratt til eksponering av norsk tekst og musikk, samt TONOs organisasjon.

NORCODE[rediger | rediger kilde]

TONO driver et internasjonalt bistandsarbeid i samarbeid med de øvrige norske opphavsrettsorganisasjonene BONO[3] , Gramo, Kopinor og Norwaco for å styrke komponister og andre kreative yrkesgruppers levekår og opphavsrett gjennom organisasjonen NORCODE [4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]