Hopp til innhold

Helge Sunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den norske pressefotografen født 1951, se Helge Sunde
Helge Sunde
Født9. juni 1965[1][2]Rediger på Wikidata (59 år)
Stryn
BeskjeftigelseKomponist, jazzmusiker, orkesterleder Rediger på Wikidata
Utdannet vedToneheim Folkehøgskole
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSpellemannprisen

Helge Sunde (født 9. juni 1965) er en norsk komponist og musiker oppvokst i Stryn.[3][4][5] Sunde er kjent for sine komposisjoner innen samtidsmusikk og jazz for store ensembler.

Bakgrunn og virke

[rediger | rediger kilde]

Han har diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole (1995), der han studerte med Olav Anton Thommessen, Bjørn Kruse, Lasse Thoresen og Alfred Janson. Hans studieverk Festina lente er å høre på utgivelsen Absolute Pling-Plong: Eight ways of making music, fremført av BIT20,.[6] I studietiden vant han forøvrig NOPA-prisen Årets verk med Bel Canto-medlemmene Anneli Drecker og Nils Johansen for «Tierre Obletz» (1993).[7]

Sunde vant Spellemannprisen 1990 med Oslo Groove Company, og var nominert med Sharp 9 (2004), samt med Ensemble Denada Norske Store Orkester (2006) som Sunde var musikalsk leder for (2004-2016). I 2011 fikk han Spellemannsprisen i klassen Fokemusikk for albumet "Never on a Sunday" med Ragnhild Furebotn, der han var produsent, arrangør og musiker (Trombonium). Han fikk Echo Jazz Award (tysk Grammy) i 2010 for Denada-albumet Finding Nymo og Edvard-prisen i 2013 i åpen klasse for albumet Windfall. Han har også vært gjestedirigent og solist med flere norske orkeste. Hos Kristiansand symfoniorkester var han senest høsten 2019 med Trygve Skaug. Han dirigerte også deres prosjekt "Django Symphonique" med solister som Birelli Lagrenne og Florin Niculescu bla. på turné til Paris og samme prosjekt ble også gjort i Genève der han dirigerte Orchestre de la Suisse Romande.

Han er også flittig gjest hos Det Norske Blåseensemble i Halden, både som musiker (senest november 2019 med Dweezil Zappa og Dnbe), og også som leder av Jazzkomposisjonsutdanningen ved Nmh, arrangør og ensembleleder. I militærkorpsene har han avtjent verneplikt og jobbet som trombonist, arrangør, komponist (Caissa 2003, Ultimafestivalen) og dirigent i Forsvarets stabsmusikk, han har også vært mye brukt som dirigent, solist, arrangør og komponist i Hærens musikkorps i Harstad, har skrevet bestillingsverk til Sjøforsvarets musikkorps i Bergen (Absolute Ping Pong, 2009), vært dirigent, solist og arrangør i Luftforsvarets musikkorps i Trondheim, (senest høsten 2019 med Jovan Pavlovic trio) og han har vært musiker og arrangør også i Horten ved flere anlednnger.

I Danmark og Tyskland har han gjort prosjekter med SWR Big Band i Stuttgart, bl.a. CD-utgivelsen "Folk Songs 2.0" hvor han rekomponete tysk folkemusikk for Stuttgart Vokalensemble og SWR Big Band, og også med Stuttgart Radiosymfoniorkester ved en konsert i juli 2012. Han har også gjort store produksjoner med HR BigBand i Frankfurt, bl.a. en hel konsert med rekomponerte Kraftwerk-låter og en produksjon med Nils Petter Molvær og Eivind Aarset. Han har også jobbet som arrangør/komponist for NDR Big Band i Hamburg. Høsten 2018 gjorde Danmarks Radio Big Band en helaften med Marilyn Mazur, en av Sundes favorittmusikere, og i denne anledning ble musikk fra hele hennes karriere arrangert av ham. Våren 2019 gjorde de en konsert med Marius Neset hvor også Sunde arrangerte hans musikk for DR Big Band. Han har også besøkt Aarhus Jazzorkester, der han bl.a. har arrangert og dirigert et prosjekt med Jim Black og Skuli Sverrison.

I Sverige har Norbotten Big Band spilt hans egen musikk med Gary Husband som gjest på trommer. I 2015 var han dirigent på den store hyllestkonserten i anledning Eberhard Webers 75-årsdag, hvor han bl.a. urfremførte Pat Metheny sitt 35 minutter lange verk "Hommage" med SWR BigBand, Pat Metheny, Gary Burton, Ralph Towner, Paul McCandles, Danny Gottlieb, Scott Colley, og i tillegg var Jan Garbarek, Manfred Schoof og Michael Gibbs med på prosjektet. Hans komposisjoner har vært skrevet og fremført for ensembler som Kringkastingsorkestret, Stavanger Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Oslo Sinfonietta Ensemble Ernst, Arktisk Sinfonietta, Bodø Sinfonietta, Oslo Filharmoniske orkester m.m.

Han har også bidratt til Barnas SupershowNRK. Han spiller også i Ophelia Orchestra og har medvirket på utgivelser med Ole Paus (Biggle's testamente, 1992), Motorpsycho (Let'em eat cake, 2000) og Trygve Seim (Sangam, 2004).[8]Han har også bidratt til Barnas SupershowNRK, har skrevet musikk til TV seien Tyven tyven (Nrk 1997) og medvirket også som skuespiller i serien "Jenny og Ramiz" året etter. Han har også vært musikalsk leder for Bærum Musikk og danseteater (BærMuDa) siden nittitallet og skrev i 2012 musikalen "Isdronningen" sammen med Cecile Due. Isdonningen omhandlet Sonja Henies liv og det var over 100 aktører på scenen inkludert Bærum Symfoniorkester og Prime Time Orchestra. Han har også skrevet operaen "Sildagapet" for Opera Nordfjord sammen med Jostein Avdem Fretland (2016).

Helge Sunde har siden 2013 vært ansatt som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole, der han har ansvar for masterstudiet i jazzkomposisjon, den internasjonale masteren Nocom og skolens store jazzensemble som i sin største utgave talte 36 musikere.

Utgivelser

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ MAK, PLWABN-ID 9810560734505606[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 535645, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Helge Sunde hjemmeside.
 4. ^ kulturnett.no om Sunde Arkivert 9. januar 2006 hos Wayback Machine.
 5. ^ Helge Havsgård Sunde Arkivert 12. august 2014 hos Wayback Machine. fra Norsk Musikkinformasjon
 6. ^ Absolute Pling-plong platedetaljer.
 7. ^ nopa.no om prisutdelinger av Edvardprisen Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine.
 8. ^ Helge Sunde diskografi fra groove.no
 9. ^ REDLIGHTmusic: Båndet går Arkivert 14. mars 2007 hos Wayback Machine. fra Norsk Musikkinformasjon (30.4.04)
 10. ^ «ACT». Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 30. april 2007. 
 11. ^ «ACT». Arkivert fra originalen 16. juni 2012. Besøkt 5. februar 2010. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]