Hopp til innhold

Esben Selvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Esben Selvig
Selvig som vokalist for Yoga Fire
FødtEsben Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig
17. juni 1978[1]Rediger på Wikidata (46 år)
København
BeskjeftigelseMusiker, TV-personlighet Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
PseudonymThe Dane, Dansken
SjangerRapping
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Klovner i kamp

Esben Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig, kjent under artistnavnene The Dane og Dansken, (født 17. juni 1978 i København) er en dansk[2] artist, programleder og produsent. Han er frontfigur i den norske hiphopgruppa Klovner i Kamp og var tidligere frontfigur og vokalist i rockebandet Yoga Fire.

Selvig er opprinnelig dansk, men flyttet til Norge tidlig på 1980-tallet. Han vokste opp på Tåsen i Oslo med dansk mor og norsk stefar.[2]

I perioden 1994-2006 var han frontfigur i rapgruppa Klovner i Kamp før bandet ble oppløst og Selvig flyttet til Los Angeles hvor han bodde i to år. Her skrev han filmmanus og artikler for norske medier.[trenger referanse]

I perioden 2001-2012 var Selvig vokalist og frontfigur i rockebandet Yoga Fire.[3]

I 2008 debuterte han som forfatter med boken IKON Tupac som ble gitt ut på Gyldendal.

Sammen med Thomas Gullestad ledet han tre sesonger av TV-serien Dansken & Fingern og i 2013 og 2014 var han dommer i Idol på TV 2.

I 2016 var han aktuell med en serie portrettintervjuer på TV 2 og som deltager i årets sesong av Hver Gang Vi Møtes (TV 2).

I 2005 oversatte han det danske manuset til filmen Terkel i knipe til norsk. Det er en dansk animasjonsfilm som har fått kultstatus både i Danmark og Norge.[trenger referanse] Aksel Hennie hadde alle stemmene i den norske versjonen.

Selvig og Aslak Hartberg fikk i 2002 Edvard-prisen i klassen tekst til musikk for Klovner i Kamp-sangen «Nattens sønner». Gruppas tekster er å finne i et halvt dusin norskbøker, samt diktsamlinger og antologier.[trenger referanse]

Han har også fått Spellemannprisen med Klovner i Kamp og Yoga Fire, samt Gullruten for Dansken & Fingern.

Selvig er utdannet kaospilot fra Kaospilotene i Århus i Danmark.

Klovner i Kamp ble gjenforent i 2013.

Esben er medeier og kreativ leder i produksjonsselskapet Klynge AS som utvikler og produserer radio, podcast, TV-underholdning og dramaserier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, besøkt 21. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Johnsen, Vibeke. «Klovner i Kamp-«Dansken» erkjenner: - Jeg holdt på å ødelegge meg selv». www.klikk.no (norsk). Besøkt 14. oktober 2023. 
  3. ^ Her kapper «Dansken» VGTVs mikrofon-kabel! VG

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]