Kamerat Napoleon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kamerat Napoleon
orig. Animal Farm
Animal Farm - 1st edition.jpg
Forfatter(e)George Orwell
SpråkEngelsk
Tilblivelse1945
SjangerNøkkelroman, romansatire, Fabel, dystopisk fiksjon
Utgitt17. august 1945
ForlagHarvill Secker
Sider86

Kamerat Napoleon (originaltittel Animal Farm – «dyregården») er en satirisk, allegorisk roman av den engelske forfatteren George Orwell, først utgitt 1945. Boken er en av Orwells hovedverk, i tillegg til romanen Nittenåttifire. Handlingen er lagt til gården «Manor Farm» der dyrene tar makten fra menneskene og begynner å drive gården på sine egne premisser. Boken er en kritikk av stalinismen i Sovjetunionen.

Handlingen i boken foregår i England på gården Manor Farm. Boken åpner med at dyrene har rådsmøte. En av grisene, Old Major, holder tale om hvordan alle dyrene på gården som alle er like mye verdt må stå sammen mot menneskene. Grisene, som av de andre dyrene er holdt for å være svært intelligente og derfor respekterte, leder møtet. Dyrene har flere slike møter i løpet av de neste månedene. Old Majors tale egger til revolusjon blant dyrene på gården. De kaller ideologien sin for dyrismen (animalism), som kan sammenlignes med Marx' og Engels' kommunisme. Revolusjonen kommer og dyrene tar over Manor Farm, som etter dette blir kalt Dyregården (Animal Farm). Utover i boken blir det utviklet et sterkt skille mellom grisene og de andre dyrene. Dette rettferdiggjøres av grisene ved å hevde at «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Etter hvert opptrer grisene som menneskeliknende ledere, og ideologien de begynte med blir glemt.

Boken kom først i norsk utgave under navnet «Diktatoren» i 1946, oversatt av Sigrid Munthe Mossige. I 1964 utgav Pax Forlag den under tittelen «Kamerat Napoleon»[1], nyere utgaver har senere tilkommet.[2] Det er også blitt utgitt en tegneserieversjon av Jean Giraud og Marc Bati, og boken har blitt filmatisert flere ganger.

Pink Floyd-albumet Animals er delvis inspirert av romanen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pax forlags beskrivelse
  2. ^ ISBN: 9788253030692

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]