Richard von Weizsäcker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Current event marker.svgNylig avdød: Denne artikkelen handler om en person som nylig er avgått ved døden. Biografier om nylig avdøde blir ofte utvidet som følge av ny informasjon i nekrologer, og det kan hende at teksten ikke er fullt ut oppdatert ennå. Vær oppmerksom på at artikkelen kan bli endret, og vis ellers vanlig kritisk sans til det du leser i Wikipedia.
Richard von Weizsäcker
Richard von Weizsäcker
Født 15. april 1920
Død 31. januar 2015 (94 år)
Yrke jurist
Parti CDU
Tysklands president
19841994
Forgjenger Karl Carstens
Etterfølger Roman Herzog

Richard Freiherr (baron) von Weizsäcker (født 15. april 1920 i Stuttgart, død 31. januar 2015 i Berlin[1]) var en tysk politiker (CDU). Han var regjerende borgermester i Berlin fra 1981 til 1984 og fra 1984 til 1994 Tysklands sjette forbundspresident.

Liv[rediger | rediger kilde]

Weizsäcker ble født i Stuttgart som sønn av diplomaten baron Ernst von Weizsäcker. Han var bror av fysikeren og filosofen Carl Friedrich von Weizsäcker. Hans oldefar ble adlet, og hans farfar, som var statsminister i kongeriket Württemberg, ble opphøyet i friherrestanden. Han levet flere år i Storbritannia og Danmark mens faren var stasjonert ved ambassadene der, og familien flyttet deretter til Berlin. Da han var 17 år gammel tok han artium ved Bismarck-Gymnasium i Berlin-Wilmersdorf og flyttet til Oxford for å studere filosofi og historie; senere studerte han i Grenoble i Frankrike. Etter utbruddet av annen verdenskrig tjenestegjorde han i hæren, til slutt som kaptein av reserven. Han ble såret da han deltok i forsvaret av Øst-Preussen i 1945 og ble transportert hjem til Stuttgart. Deretter fortsatte han sitt historiestudium i Göttingen, og studerte senere jus. Han tok den første juridiske statseksamen i 1950 og den andre i 1953. I 1955 ble han dr. juris.

Mellom 1950 og 1953 arbeidet han i forlagshuset Mannesmann, senere i bankhuset Waldthausen. Fra 1962 til 1966 var han ansatt i kjemi- og farmasiselskapet Boehringer.

Weizsäcker sluttet seg til det konservative partiet CDU i 1954 og ble medlem av det tyske parlamentet i 1969. I 1981 ble han regjerende borgermester (regjeringssjef) i delstaten Berlin.

Han ble valgt til Tysklands president av Forbundsforsamlingen i 1984, og etterfulgte da Karl Carstens. Weizsäcker var kjent som en stor taler og retoriker. Han er stadig involvert i politikk og veldedighet. Han ble utnevnt av den rødgrønne regjeringen til formann for en kommisjon som skal modernisere den tyske hæren.

Han ble i 1953 gift med Marianne, født von Kretschmann. Mariannes mor Asta var en adoptivdatter av bankieren Fritz von Waldthausen, av den berømte bankier- og industrifamilien. Richard og Marianne fikk fire barn: Robert Karl von Weizsäcker (f. 1954), professor i sosialøkonomi, Andreas von Weizsäcker (f. 1956), kunstprofessor, Beatrice von Weizsäcker (f. 1958), jurist, og Fritz von Weizsäcker (f. 1960), lege og medisinprofessor.

Richard von Weizsäcker ble i 1986 tildelt storkors av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Richard von Weizsäcker ist tot», Frankfurter Allgemeine Zeitung, 31. januar 2015. Lest 31. januar 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Richard von Weizsäcker – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Hans-Jochen Vogel 
Berlins regjerende borgermester
Etterfølger:
 Eberhard Diepgen