Liste over kriger Israel har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger det moderne Israel har vært delaktig i.

Anerkjente kriger [1][rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat Israelske ledere Israelske tap
Statsminister Forsvarsminister (militære og sivile)
Den første arabisk-israelske krig
(1948–1949)
Israel Israel Egypt Egypt
Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak
Jordan Transjordan
Syria Syria
Palestina Irregulære
Libanon Libanon
Seier
  • Den arabiske invasjonen av Israel ble slått tilbake.
  • Israelsk territorium ble utvidet.
David Ben-Gurion David Ben-Gurion 6 373
Suezkrisen
(1956)
Israel Israel
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Flag of Egypt (1952-1958).svg Egypt Seier
  • Israelsk okkupasjon av Sinai (til 1957).
  • FN-styrker ble utplassert på Sinai til 1967.
177
Seksdagerskrigen
(1967)
Israel Israel Egypt Egypt
Jordan Jordan
Syria Syria
Irak Irak
Seier
  • Israelsk okkupasjon av Sinai, Vestbredden, Gaza og Golanhøydene.
Levi Eshkol Moshe Dayan 776
Utmattelseskrigen
(1969–1970)
Israel Israel Egypt Egypt
Sovjetunionen Sovjetunionen
Begge parter hevdet seier
  • Israel beholdt kontrollen over Sinai.
Golda Meir 594
Jom kippur-krigen
(1973)
Israel Israel Egypt Egypt
Syria Syria
Irak Irak

Seier

  • Den arabiske invasjonen av Israel ble slått tilbake.
2 521
Første Libanon-krig
(1982–1985)
Israel Israel
Libanon LF
Flag of the Government of Free Lebanon.png SLA
Palestina PLO
Libanon LNM
Syria Syria
Seier (militær)
  • PLO trakk seg ut av Libanon.
  • Israelsk sikkerhetssone i Sør-Libanon (til 2000).
Menachem Begin Ariel Sharon 657
Andre Libanon-krig
(2006)
Israel Israel 25px Hizbollah Begge parter hevdet seier
  • Hizbollah trakk seg ut av Sør-Libanon.
Ehud Olmert Amir Peretz 165

Andre kriger/mindre konflikter[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Konflikten mot palestinsk fidā'īyun
(1948-1987)
Israel Israel Palestina Fedayeen
Jordan Jordan
Egypt Egypt
Syria
Bidro til at Israel startet krigene i 1956, 1967, 1978 og 1982.
Første intifada
(1987–1992)
Israel Israel Palestina UNLU
Hamas' flagg Hamas
Bidrog til signeringen av Oslo-avtalen
Andre intifada
(2000–ca. 2005)
Israel Israel Palestina PLO
Hamas' flagg Hamas
Konstruksjon av sikkerhetsbarriere
Opprøret har stilnet siden 2005
Gaza-krigen
(2008–2009)
Israel Israel Hamas' flagg Hamas Antall rakettangrep fra Gazastripen sank drastisk

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Israel anerkjenner syv av konfliktene landet har vært involvert i som kriger; israelidecorations.net

Litteratur

  • Benny Morris. (1999). Righteous Victims: A History of the Zionist-Arab Conflict, 1881–1999. Knopf. ISBN 0-679-42120-3. 
  • Herzog, Chaim: The Arab-Israeli Wars, Random House Inc, New York 1982, ISBN 0-394-71746-5
  • Bar-Simon Tov, Yaacov. The Israeli-Egyptian War of Attrition, 1969–70. New York: Columbia University Press, 1980.
  • Chaim Herzog and Shlomo Gazit. The Arab-Israeli Wars: War and Peace in the Middle East. New York: Vintage Books, 2004.
  • Whetten, Lawrence L. (1974). The Canal War: Four-Power Conflict in the Middle East. Cambridge, Mass: MIT Press. ISBN 0-262-23069-0.