Haifa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Haifa
Pic haifa.png
Haifa coa.svg
Hebraisk חֵיפָה
Arabisk حَيْفَا
Styresmakt By
Distrikt Haifa-distriktet
Befolkning 268 200 (byen)
1 048 900 (byområdet) (2010)
Embetsområde 63,7 km²
Borgermester Yona Yahav
Internettside www.haifa.muni.il/cultures/en-US

Haifa, hebr. חיפה (chaifa) er en havneby og ligger i nord-Israel.

Byen ligger ved middelhavskysten. Innbyggertallet er omkring 300 000. Byen har blitt kjent som et godt og viktig eksempel på fungerende sameksistens og toleranse mellom ulike religiøse grupper i regionen.

Utsikt fra Karmelberget over Haifa by

Av industriområder finnes Matamparken, en av de største industrielle høyteknologiområder i Israel. Her finnes forskningsavdelinger til et stort antall israelske og internasjonale selskaper som Intel, Zoran, Microsoft og Amdocs. Haifa er også en universitetsby med Haifa universitet og Technion, Israels institutt for teknologi.

Karmelberget ligger profeten Bábs helligdom og det Universelle Rettferdighetens Hus, bahá'íenes verdenssenter. Det er også en norsk protestantisk sjømannskirke, etablerte av pastor Per Faye-Hansen i 1949, som er gitt ærestildelingen Righteous Among the Nations («Rettferdige blant nasjonene»), for de som har hjulpet forfulgte jøder i krigsårene.

Israels geografi-stubbDenne Israels geografi-relaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.