Liste over israelske byer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk


Følgende liste over israelske byer er basert på nåværende registre hos Israels statistiske sentralbyrå (CBS). Innen Israels lokalstyresystem kan et urbant område bli gitt bystatus når innbyggertallet er over 20 000. Uttrykket «by» refererer generelt ikke til lokalstyrer eller byområder, selv om en definert by ofte inkluderer innbyggerne i et urbant område eller en forstad. 75 israelske kommuner har status «by».

På grunn av dette forteller listen ingenting om en bys sosiale eller økonomiske status. Jerusalem har høyere innbyggertall enn Tel Aviv, selv om forstadene til Tel Aviv (Gush Dan) er mange ganger større på grunn av de mange drabantbyene og forstadene. Fordi de identifiseres med den mest sentrale byen i området, som er økonomisk, kulturelt og ofte politisk senter i området, inkluderer definisjonen på byene ofte hele regionen. For eksempel blir Ben Gurion International Airport referert til som «Tel Aviv Airport» selv om den egentlig ligger nærmere Lod og Yehud-Monosson.

Liste over byer[rediger | rediger kilde]

Bnei Brak (foran i bildet)

Israel har 14 byer med over 100 000 innbyggere, inkludert Jerusalem med over 500 000 og Tel Aviv, som nærmer seg statusen «verdensby».[1] Totalt er 74 israelske byområder fått bystatus av CBS, der den siste byen som fikk bystatus er den israelsk-arabiske bosetningen i Kafr Qasim.[2] Følgende liste er sorterbar, og inneholder alle israelske byer etter navn, distrikt, areal og innbyggertall etter informasjon fra Israels statistiske sentralbyrå i 2006[3]:

Navn Distrikt Areal (km²)[4] Hebraisk Arabisk Innbyggertall
(2006)[3]
Afula Norddistriktet 3&501&26.909&26,909 עפולה العفولة 3&504&39300&39 300
Akko Norddistriktet 3&501&13.533&13,533 עכו عكا 3&504&46000&46 000
Arad Sørdistriktet 3&501&93.140&93,140 ערד عراد 3&504&23400&23 400
Ariel[m 1] Judea & Samaria[m 2] 3&501&14.677&14,677 אריאל أريأل 3&504&16500&16 500
Ashdod Sørdistriktet 3&501&47.242&47,242 אשדוד أشدود/إسدود 3&505&204400&204 400
Ashkelon[m 3] Sørdistriktet 3&501&47.788&47,788 אשקלון أسكلون/

عسقلان/المجدل

3&505&107900&107 900
Baqa-Jatt Haifa-distriktet 3&501&16.392&16,392 באקה-ג'ת باقة جت 3&504&31600&31 600
Bat Yam Tel Aviv-distriktet 3&500&8.167&8,167 בת ים بات يام 3&505&129900&129 900
Beersheba[m 4] Sørdistriktet 3&501&52.903&52,903 באר שבע بئر السبع 3&505&185800&185 800
Beit She'an[m 5] Norddistriktet 3&500&7.330&7,330 בית שאן بيسان 3&504&16400&16 400
Beit Shemesh[m 6] Jerusalem-distriktet 3&501&34.259&34,259 בית שמש بيت شيمش 3&504&69300&69 300
Betar Illit Judea & Samaria[m 2] 3&500&6.801&6,801 ביתר עילית بيتار عيليت 3&504&29000&29 000
Bnei Brak[m 7] Tel Aviv-distriktet 3&500&7.088&7,088 בני ברק بني براك 3&505&147800&147 800
Dimona Sørdistriktet 3&501&29.877&29,877 דימונה ديمونة 3&504&33400&33 400
Eilat[m 8] Sørdistriktet 3&501&84.789&84,789 אילת إيلات/

أم الرشراش

3&504&46500&46 500
El'ad Sentraldistriktet 3&500&2.756&2,756 אלעד 3&504&28600&28 600
Giv'atayim Tel Aviv-distriktet 3&500&3.246&3,246 גבעתיים جبعاتايم/

جفعاتايم

3&504&49400&49 400
Hadera Haifa-distriktet 3&501&49.359&49,359 חדרה الخضيرة 3&504&76400&76 400
Haifa Haifa-distriktet 3&501&63.666&63,666 חיפה حيفا 3&505&267000&267 000
Herzliya[m 9] Tel Aviv-distriktet 3&501&21.585&21,585 הרצליה هرتسليا 3&504&84200&84 200
Hod HaSharon Sentraldistriktet 3&501&19.239&19,239 הוד השרון هود هشارون 3&504&44500&44 500
Holon Tel Aviv-distriktet 3&501&18.927&18,927 חולון حولون 3&505&167300&167 300
Jerusalem Jerusalem-distriktet 3&502&125.156&125,156 ירושלים أورشليم القدس 3&505&732100&732 100
Jokneam[m 10] Norddistriktet 3&500&7.390&7,390 יקנעם يوقنعم 3&504&18500&18 500
Karmel[m 11] Haifa-distriktet 3&501&15.561&15,561 עיר הכרמל مدينة الكرمل 3&504&24400&24 400
Karmiel[m 12] Norddistriktet 3&501&19.188&19,188 כרמיאל كرميئيل 3&504&44200&44 200
Kafr Qasim[m 13] Sentraldistriktet 3&500&9.154&9,154 כפר קאסם كفر قاسم 3&504&17200&17 200[m 14]
Kfar Saba[m 15] Sentraldistriktet 3&501&14.169&14,169 כפר סבא كفار سابا 3&504&81400&81 400
Kiryat Ata[m 16] Haifa-distriktet 3&501&16.706&16,706 קריית אתא كريات آتا 3&504&49500&49 500
Kiryat Bialik[m 17] Haifa-distriktet 3&500&8.178&8,178 קריית ביאליק كريات بياليك 3&504&36600&36 600
Kiryat Gat[m 18] Sørdistriktet 3&501&16.302&16,302 קריית גת كريات جات/

كريات غات

3&504&47800&47 800
Kiryat Malakhi[m 19] Sørdistriktet 3&500&4.632&4,632 קריית מלאכי كريات ملاخي 3&504&19500&19 500
Kiryat Motzkin[m 20] Haifa-distriktet 3&500&3.778&3,778 קריית מוצקין كريات موتسكين 3&504&39800&39 800
Kiryat Ono[m 21] Tel Aviv-distriktet 3&500&4.112&4,112 קריית אונו كريات أونو 3&504&26200&26 200
Qiryat Shemona Norddistriktet 3&501&14.228&14,228 קריית שמונה كريات شمونة 3&504&22100&22 100
Kiryat Yam[m 22] Haifa-distriktet 3&500&4.339&4,339 קריית ים كريات يام 3&504&37300&37 300
Lod Sentraldistriktet 3&501&12.226&12,226 לוד اللد 3&504&66900&66 900
Ma'ale Adumim Judea & Samaria[m 2] 3&501&49.177&49,177 מעלה אדומים معلا أدوميم 3&504&31700&31 700
Ma'alot-Tarshiha Norddistriktet 3&500&6.832&6,832 מעלות-תרשיחא معالوت ترشيحا 3&504&21200&21 200
Migdal HaEmek[m 23] Norddistriktet 3&500&7.637&7,637 מגדל העמק مجدال هعيمق/

مغدال هعيمق

3&504&24700&24 700
Modi'in-Maccabim

-Re'ut[m 24]

Sentraldistriktet 3&501&50.176&50,176 מודיעין-מכבים

-רעות

موديعين مكابيم

-ريعوت

3&504&62200&62 200
Nahariya[m 25] Norddistriktet 3&501&10.233&10,233 נהריה نهاريا 3&504&50500&50 500
Nasaret[m 26] Norddistriktet 3&501&14.123&14,123 נצרת الناصرة 3&504&64800&64 800
Nasaret Illit[m 27] Norddistriktet 3&501&32.521&32,521 נצרת עילית الناصرة العليا 3&504&43700&43 700
Nesher Haifa-distriktet 3&501&12.790&12,790 נשר نيشر 3&504&21300&21 300
Ness Ziona[m 28] Sentraldistriktet 3&501&15.579&15,579 נס ציונה نيس تسيونا 3&504&30900&30 900
Netanya Sentraldistriktet 3&501&28.954&28,954 נתניה نتانيا 3&505&174000&174 000
Netivot Sørdistriktet 3&500&5.626&5,626 נתיבות نتيبوت/

نتيفوت

3&504&24900&24 900
Ofakim[m 29] Sørdistriktet 3&501&10.273&10,273 אופקים أوفاكيم 3&504&24500&24 500
Or Akiva[m 30] Haifa-distriktet 3&500&3.539&3,539 אור עקיבא أور عكيفا 3&504&15800&15 800
Or Yehuda Tel Aviv-distriktet 3&500&5.141&5,141 אור יהודה أور يهودا 3&504&31200&31 200
Petah Tiqwa Sentraldistriktet 3&501&35.868&35,868 פתח תקווה بيتح تكفا 3&505&184200&184 200
Qalansawe Sentraldistriktet 3&500&8.417&8,417 קלנסווה قلنسوة 3&504&17300&17 300
Ra'anana Sentraldistriktet 3&501&14.878&14,878 רעננה رعنانا 3&504&72800&72 800
Rahat Sentraldistriktet 3&501&19.586&19,586 רהט رهط 3&504&40400&40 400
Ramat Gan Tel Aviv-distriktet 3&501&13.229&13,229 רמת גן رمات جان/

رمات غان

3&505&129800&129 800
Ramat HaSharon Tel Aviv-distriktet 3&501&16.792&16,792 רמת השרון رمات هشارون 3&504&36800&36 800
Ramla Sentraldistriktet 3&501&11.854&11,854 רמלה الرملة 3&504&64200&64 200
Rehovot Sentraldistriktet 3&501&23.041&23,041 רחובות رحوبوت/

رحوفوت

3&505&104600&104 600
Rishon LeZion[m 31] Sentraldistriktet 3&501&58.704&58,704 ראשון לציון ريشون لتسيون 3&505&222300&222 300
Rosh HaAyin Sentraldistriktet 3&501&24.390&24,390 ראש העין رأس العين 3&504&37400&37 400
Safed[m 32] Norddistriktet 3&501&29.248&29,248 צפת صفد 3&504&28100&28 100
Sakhnin Norddistriktet 3&500&9.816&9,816 סח'נין سخنين 3&504&25000&25 000
Sderot[m 33] Sørdistriktet 3&500&4.472&4,472 שדרות سديروت 3&504&19900&19 900
Shaghur (Shagor) Norddistriktet 3&501&17.737&17,737 שגור الشاغور 3&504&29200&29 200
Shefa-'Amr (Shfar'am)[m 34] Norddistriktet 3&501&19.766&19,766 שפרעם شفا عمرو 3&504&33500&33 500
Tamra Norddistriktet 3&501&29.259&29,259 טמרה طمرة 3&504&26500&26 500
Tayibe Sentraldistriktet 3&501&18.662&18,662 טייבה الطيبة 3&504&33800&33 800
Tel Aviv-Jaffa[m 35] Tel Aviv-distriktet 3&501&51.788&51,788 תל-אביב-יפו تل أبيب يافا 3&505&384600&384 600
Tiberias Norddistriktet 3&501&10.872&10,872 טבריה طبريا 3&504&40100&40 100
Tira Sentraldistriktet 3&501&11.894&11,894 טירה الطيرة 3&504&21100&21 100
Tirat Karmel Haifa-distriktet 3&500&5.601&5,601 טירת כרמל طيرة الكرمل 3&504&18800&18 800
Umm al-Fahm Haifa-distriktet 3&501&22.253&22,253 אום אל-פחם أم الفحم 3&504&42100&42 100
Yavne Sentraldistriktet 3&501&10.700&10,700 יבנה يبنة 3&504&31900&31 900
Yehud-Monosson Sentraldistriktet 3&500&5.014&5,014 יהוד-מונוסון يهود مونوسون 3&504&25500&25 500

Byer med synkende innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Seks byer hadde lavere innbyggertall i 2005 enn i 2000.[3][5] De er sortert omtrentlig etter hvor mye innbyggertallet har sunket prosentvis:

Navn Innbyggertall i 2000 Innbyggertall i 2005 Forskjell %
Bat Yam 3&505&137000&137 000 3&505&129700&129 700 3&503&7300&7 300 3&500&5.3&5,3
Kiryat Yam 3&504&39300&39 300 3&504&37600&37 600 3&503&1700&1 700 3&500&4.3&4,3
Arad 3&504&24000&24 000 3&504&23300&23 300 3&502&700&700 3&500&2.9&2,9
Nazareth Illit 3&504&44400&44 400 3&504&43700&43 700 3&502&700&700 3&500&1.5&1,5
Haifa 3&505&270500&270 500 3&505&267000&267 000 3&503&3500&3 500 3&500&1.2&1,2
Dimona 3&504&33900&33 900 3&504&33500&33 500 3&502&400&400 3&500&1.1&1,1

Byer med stigende innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Åtte byer økte befolkningen med mer enn 12 % mellom 2000 og 2005.[5][3] De er sortert etter hvor mye befolkningen har steget prosentvis:

Navn Innbyggertall i 2000 Innbyggertall i 2005 Stigning %
Betar Illit 3&504&15800&15 800 3&504&27000&27 000 3&504&11200&11 200 3&501&70.9&70,9
Modi'in-Maccabim-Re'ut (formelt separate byer) 3&504&37900&37 900 3&504&58000&58 000 3&504&20100&20 100 3&501&53.0&53,0
Beit Shemesh 3&504&44200&44 200 3&504&65900&65 900 3&504&21700&21 700 3&501&49.1&49,1
Ma'ale Adumim 3&504&24900&24 900 3&504&30200&30 200 3&503&5100&5 100 3&501&21.3&21,3
Hod HaSharon 3&504&36000&36 000 3&504&43100&43 100 3&503&7100&7 100 3&501&19.7&19,7
Ashdod 3&505&174200&174 200 3&505&200600&200 600 3&504&26400&26 400 3&501&15.2&15,2
Tamra 3&504&22600&22 600 3&504&26000&26 000 3&503&3400&3 400 3&501&15&15
Nahariya 3&504&44100&44 100 3&504&49800&49 800 3&503&5700&5 700 3&501&12.9&12,9
  • Merknad: Befolkningen i byen El'ad økte fra 5 800 innbyggere i 2000 til 25 500 i 2005, en økning på 339,7 %. På samme måte økte befolkningen i Modi'in Illit fra 16 400 innbyggere til 30 500, en økning på 86 %. Disse var imidlertid lokalstyrer i 2005, og er derfor ekskludert fra lista.

Byer med høy innvandringsbefolkning[rediger | rediger kilde]

Følgende er en liste over byer med høy innvandringsbefolkning. Med begrepet innvandrer mener man de som kom til Israel etter 1990. De fleste kom fra den tidligere Sovjetunionen, selv om det også kom mange fra Etiopia og Argentina.

Navn Innbyggertall Innvandrere siden 1990 %
Nazareth Illit 3&504&43900&43 900 3&504&20300&20 300 3&501&46.2&46,2
Arad 3&504&23500&23 500 3&504&10100&10 100 3&501&43.0&43,0
Ariel 3&504&16400&16 400 3&503&7000&7 000 3&501&42.7&42,7
Or Akiva 3&504&15800&15 800 3&503&6700&6 700 3&501&42.4&42,4
Karmiel 3&504&43500&43 500 3&504&16900&16 900 3&501&38.9&38,9
Sderot 3&504&20000&20 000 3&503&7400&7 400 3&501&37.0&37,0
Ma'alot-Tarshiha 3&504&21000&21 000 3&503&7700&7 700 3&501&36.7&36,7
Kiryat Yam 3&504&38000&38 000 3&504&13900&13 900 3&501&36.6&36,6
Ashdod 3&505&196900&196 900 3&504&69600&69 600 3&501&35.4&35,4
Ashkelon 3&505&105100&105 100 3&504&36100&36 100 3&501&34.4&34,4
Bat Yam 3&505&130400&130 400 3&504&42800&42 800 3&501&32.8&32,8
Kiryat Gat 3&504&47800&47 800 3&504&15300&15 300 3&501&32.0&32,0
Nesher 3&504&21200&21 200 3&503&6500&6 500 3&501&30.7&30,7
Beersheba 3&505&184500&184 500 3&504&56200&56 200 3&501&30.5&30,5
Hadera 3&504&75300&75 300 3&504&22200&22 200 3&501&29.5&29,5
Netanya 3&505&169400&169 400 3&504&46400&46 400 3&501&27.4&27,4
Haifa 3&505&268300&268 300 3&504&66300&66 300 3&501&24.7&24,7
Petah Tiqwa 3&505&176200&176 200 3&504&37200&37 200 3&501&21.1&21,1
Rehovot 3&505&101900&101 900 3&504&20200&20 200 3&501&19.8&19,8
Rishon LeZion 3&505&217400&217 400 3&504&40200&40 200 3&501&18.5&18,5
Holon 3&505&165800&165 800 3&504&29500&29 500 3&501&17.8&17,8
Tel Aviv 3&505&371400&371 400 3&504&45500&45 500 3&501&12.3&12,3
Jerusalem 3&505&706400&706 400 3&504&58900&58 900 3&500&8.3&8,3

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Inventory of World Cities. Globalization and World Cities Study Group & Network.
  2. ^ Arab village of Kfar Kassem declared a city (engelsk). Israel news, Ynetnews.
  3. ^ a b c d CBS 2006 estimate (hebraisk & engelsk). Israels statistiske sentralbyrå. Besøkt 19. juni 2007.
  4. ^ 2004 local government profile (hebraisk). Israels statistiske sentralbyrå.
  5. ^ a b CBS 2000 Estimate (hebraisk & engelsk). Israels statistiske sentralbyrå. Besøkt 19. juni 2007.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ CBS' skrivemåte: Ari'el
  2. ^ a b c Judea- og Samariadistriktet er ikke en del av staten Israel, men fungerer som en administrativ enhet under Israels styresett for den israelske befolkningen på Vestbredden.
  3. ^ CBS' skrivemåte: Ashqelon
  4. ^ CBS' skrivemåte: Be'er Sheva
  5. ^ CBS' skrivemåte: Bet She'an
  6. ^ CBS' skrivemåte: Bet Shemesh
  7. ^ CBS' stavemåte: Bene Beraq
  8. ^ CBS' skrivemåte: Elat
  9. ^ CBS' skrivemåte: Herzliyya
  10. ^ CBS' skrivemåte: Yokneam
  11. ^ CBS' skrivemåte: Ir Karmel
  12. ^ CBS' skrivemåte: Karmi'el
  13. ^ CBS' skrivemåte:Kfar Kassem
  14. ^ Tall fra 2005
  15. ^ CBS' skrivemåte: Kefar Sava
  16. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Atta
  17. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Bialik
  18. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Gat
  19. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Mal'akhi
  20. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Motzkin
  21. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Ono
  22. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Yam
  23. ^ CBS' skrivemåte: Migdal HaEmeq
  24. ^ CBS skrivemåte: Modi'in-Makkabbim-Re'ut
  25. ^ CBS' skrivemåte: Nahariyya
  26. ^ CBS' skrivemåte: Nazareth
  27. ^ CBS' skrivemåte: Nazerat Illit
  28. ^ CBS' skrivemåte: Nes Ziyyona
  29. ^ CBS' skrivemåte: Ofaqim
  30. ^ CBS' skrivemåte: Or Aqiva
  31. ^ CBS' skrivemåte: Rishon LeZiyyon
  32. ^ CBS' skrivemåte: Zefat
  33. ^ CBS' skrivemåte: Sederot
  34. ^ CBS' skrivemåte: Shefar'am
  35. ^ CBS' skrivemåte: Tel Aviv-Yafo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Byer i Israel – bilder, video eller lyd