Jovian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jovian
Iovinavs
Jovian
Født ca. 332
Død 17. februar 364
Dadastania
Ukjent
Navn før tiltredelse Flavius Jovianus
Navn som keiser: Imperator Caesar Falvius Julianus Augustus
Regjerte 26. juni 363 - 17. februar 364
Dynasti Konstantinske
Forgjenger Julian den frafalne
Etterfølger Valentinian I og Valens

Jovian (ca. 33217. februar 364) var romersk keiser fra 26. juni 363 til sin død. Jovian ble utropt til keiser etter at forgjengeren Julian den frafalne hadde falt i strid under en mislykket invasjon av Persia.

Da Jovian ble hyllet befant hæren seg fortsatt dypt inne i persisk territorium, så Jovians første oppgave var å bringe hæren tilbake i sikkerhet. Det ble snart klart at den persiske hæren sperret retretten slik at Jovian ble tvunget til å innlede forhandlinger med persernes kong Sjahpur II. I forhandlingene som fulgte ble Jovian tvunget til å oppgi fem provinser som utgjorde romersk Mesopotamia og som hadde blitt erobret av keiser Maximian. Med dem fulgte en rekke viktige grensefestninger som hadde vært en sentral del av forsvaret mot Persia.

I motsetning til sin forgjenger Julian var Jovian kristen og tilhenger av den nikenske trosbekjennelsen. En av hans første handlinger som keiser var å gjeninnføre kristendommen som statsreligion. Tilbake på romersk territorium besøkte han først Antiokia som var den største byen i den østlige delen av riket. Her ble han involvert i en krangel omkring valg av ny biskop, og ikke før i oktober var han klar til å fortsette mot Konstantinopel. Men ved Dadastania på grensa mellom Bithynia og Galatia døde han brått. Dødsårsaken er ikke kjent med sikkerhet. Kildene foreslår soppforgiftning eller kullosforgiftning som mulige dødsårsaker. Noen antyder også at Jovian kan ha blitt utsatt for et komplott.


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Konstantinske dynasti
Forgjenger:
Julian den frafalne
363364 Etterfølger:
Valentinian I
Valens
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.