Julian den frafalne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Julian
Ivlianvs
Julian
Født 331/332
Konstantinopel
Død 26. juni 363
Ctesiphon
Falt i slag
Navn før tiltredelse Flavius Claudius Julianus
Navn som keiser: Imperator Caesar Flavius Claudius Julianus Augustus
Regjerte 3 november 361 - 26. juni 363
Dynasti Konstantinske
Forgjenger Konstantius II
Etterfølger Jovian

Julian (latin: Flavius Claudius Julianus Augustus;[A] gresk: Φλάβιος Κλαύδιος Ἰουλιανός Αὔγουστος), født 331/332, død 26. juni 363), også kjent som Julian den frafalne og som Julian filosofen, var romersk keiser fra 361 til 363, og var også filosof og forfatter av gresk litteratur. Han ble kalt Apostata eller «den frafalne» av kristne propagandister ettersom han frasa seg den kristne tro, og i stedet sverget til den gamle greske hedendommen. Han var den siste romerske keiser som gjorde dette.

Julian viste seg som en dyktig hærfører ved forsvaret av Rhinen mot germanske stammer. I 361 ble han gitt keisernavn av sine soldater i protest mot Konstantius IIs ordre om å sende hjelp til østen. Konstantius døde av sykdom før han rakk å svare på dette opprøret, men på sitt dødsleie aksepterte han Julian som sin arvtager, og unngikk dermed borgerkrig.

Julian falt i kamp mot perserne i slaget ved Ktesifon.

Religiøst sett var han innviet i Mithras-kulten, som han i sin keisertid forsøkte å revitalisere. Han var også elev av nyplatonikeren Jamblikos og generelt interessert i mysteriereligioner. I hans «Hymne til kong Helios» er solguden Helios identisk med Mithras, og også nyplatonismen kommer tydelig til uttrykk i hymnen. Utdrag fra hymnen er oversatt til norsk i antologien Nyplatonismen, 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ klassisk latin ville navnet vært skrevet «FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tougher, Shaun (2007): Julian the Apostate, Edinburgh: Edinburgh University Press. ISBN 9780748618873.


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Konstantinske dynasti
Forgjenger:
Konstantius II
361363 Etterfølger:
Jovian
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.