Sjahpur II av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjahpur II av Persia
Født309[1][2]Rediger på Wikidata
Firuzabad
Død379Rediger på Wikidata
Bishapur
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of the Sasanian Empire (309–379) Rediger på Wikidata
FarHormizd II av Persia
MorIfra Hormizd
SøskenHormizdoukt
Hormizd
BarnHormizdoukt
Sjahpur III av Persia
Zruanduxt
Saint Govdelaas
NasjonalitetSasanide-dynastiet

Sjahpur II den store (født 309, død 379) var konge av Persia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Da kong Hormizd II døde, drepte de persiske stormennene hans eldste sønn, blindet den andre og fengslet den tredje (Hormizd, som senere flyktet til Romerriket). Tronen ble reservert for det ufødte barnet til en av konene til Hormizd, Det er sagt Sjahpur kan ha vært den eneste kongen i historien som ble kronet in utero. Kronen ble plassert på hans mors mave. Dette barnet, som fikk navnet Sjahpur, var derfor født konge. Styret ble utført av hans mor og stormennene. Men da Sjahpur ble gammel nok, viste han seg å bli en av de største monarkene i dynastiet.

Under hans styre ble samlingen av Avesta fullført, heresi og apostasi straffet og de kristne forfulgt. Dette var en reaksjon mot kristningen av det romerske imperiet av Konstantin den store.

I 337, rett før Konstantin døde, brøt Sjahpur freden som ble inngått i 297 mellom Nerseh og Diokletian, som hadde holdt i førti år, og en krig på tjueseks år (337-363) begynte i to serier av kriger. Den første krigen var mellom 337 og 350. Sjahpur forsøkte med varierende suksess å erobre de store festningene i romernes Mesopotamia: Singara, Nisibis (som han stod utenfor tre ganger forgjeves) og Amida (Diyarbakır).

Den romerske keiseren Konstantin II ble alltid beseiret på slagmarken. Likevel gjorde Sjahpur knapt noe fremgang, den militære styrken til hans kongedømme var ikke stor nok for varende okkupasjon av de erobrede distriktene. Samtidig ble han angrepet i øst av nomadestammer, blant disse nevnes chionitene. Etter en forlenget kamp (353-358) ble de tvunget til å inngå fred, og deres konge, Grumbates, slo følge med Sjahpur i krigen mot romerne.

I 358 var han klar for den andre serien med kriger mot romerne, denne gang med mye mer suksess. I 359 erobret Sjahpur Amida etter en beleiring som varte i 27 dager, og han tok Singara og noen andre festninger året etter. Keiser Julian rykket mot Ctesiphon i 359 med en sterk armé, men han ble drept i et slag. Hans etterfølger Jovian ble beseiret og måtte godta en ydmykende fred, der distriktene ved Tigris og Nisibis (totalt 5 romerske provinser) ble avstått til perserne, og romerne lovet å ikke blande seg mer inn i Armenia. I steinskulpturene nær byen Bishapor vises den store suksessen. Under hovene til kongens hest ligger liket av en fiende, antagelig Julian, og en kuet romer, keiseren Jovian, ber om fred.

Sjahpur invaderte nå Armenia hvor han tok kong Arsakes III, romernes trofaste allierte, til fange gjennom svik og tvang ham til å begå selvmord. Han forsøkte så å innføre zoroastrisk ortodoksi i Armenia. Men adelsmennene i Armenia, støttet i hemmelighet av romerne, motstod ham. Romerne sendte kong Pap, sønn av Arsakes III, inn i Armenia. Krig med Roma truet med å bryte ut igjen, men Valens offret Pap ved å få ham myrdet i Tarsus hvor han søkte tilflukt (374). Sjahpur hadde ført mengder av fanger fra det romerske territoriet inn i hans rike, de fleste slo seg ned i Susiana. Her gjenoppbygde han Susa, etter å ha drept byens opprørske innbyggere og grunnla noen andre byer. Han var suksessrik i øst, og den store byen Nishapur i Khorasan (øst i Partia) ble grunnlagt av ham.

Ved hans død var det persiske imperiet sterkere enn noen gang før og betydelig større enn da han besteg tronen, de østlige fiendene var pasifiserte og Persia hadde tatt kontroll over Armenia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ opac.vatlib.it, oppført som Shapur, VcBA-ID 495/326395[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som King of Iran Shāpūr II, FAST-ID 298798, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Hormizd II 
Konge av Persia
(309379)
Etterfølger:
 Ardashir II