Alien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alien – den 8. passasjeren
orig. Alien
Nasjonalitet USA - Storbritannia
USA - Storbritannia
Språk Engelsk
Sjanger Science fiction/Grøsser/Thriller
Regissør Ridley Scott
Produsent Gordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Manus Dan O'Bannon/Ronald Shusett
Medvirkende Tom Skerritt
Sigourney Weaver
Veronica Cartwright
Harry Dean Stanton
John Hurt
Ian Holm
Yaphet Kotto
Bolaji Badejo
Helen Horton
Musikk Jerry Goldsmith
Sjeffotograf Derek Vanlint
Klipp Terry Rawlings
Peter Weatherley
Utgitt 1979
Lengde 117 min
Aldersgrense 15 år
Budsjett $11 millioner
Oppfølger Aliens

Alien – den 8. passasjeren er en britisk-amerikansk film i sjangeren science fiction-grøsser som ble regissert av Ridley Scott i 1979. I hovedrollene finner vi Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm og Yaphet Kotto.

Filmen ble en kassasuksess, og mottok blant annet en Oscar for beste visuelle effekter, en Saturn Award for best regisserte film og en rekke nominasjoner. Siden filmen ble sluppet i 1979 har den vært ansett som et monumentalt arbeid innen scince fiction og innen film generelt. I 2002 ble filmen indusert i Library of Concress' National Film Registry for å være en "kulturelt, historisk og estetisk betydningsfull" film. I 2008 fikk filmen syvendeplass på American Film Institutes liste over tidenes beste science fiction-filmer.[1]

VGs anmelder gav den kun terningkast to. Anmelderen beskrev den både som som kjedelig, spennende og ufyselig».[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det meste av filmen finner sted om bord på lasteromskipet Nostromo, som frakter malm til jorda fra en fjern planet. Når filmen begynner ligger besetningen på syv personer i "stasis" i spesielle senger som kan holde mennesker i live veldig lenge uten nødvendige ressurser. Skipets hovedkomputer vekker dem for å meddele at det er blitt mottatt en ukjent type signal fra en planet nære planetoid. Under landingen får skipet en del skader. Kaptein Dallas (Tom Skerritt), nestkommanderende Kane (John Hurt) og navigatøren Lambert (Veronica Cartwright) går ut for å finne kilden til signalet mens underoffiser Ripley (Sigourney Weaver), forskningsoffiser Ash (Ian Holm) og ingeniørene Brett (Harry Dean Stanton) og Parker (Yaphet Kotto) blir igjen for å følge med på monitorene og reparere skipet. Dallas, Kane, og Lambert går ut og finner ut at signalet kommer fra et styrtet fremmed romskip. Innenfor romskipet finner de en annen romskapning, hvor det ser ut til at noe har brukket seg ut av kroppen dets. Ripley finner imens ut at anropet er en slags advarsel, men forstår ikke mot hva. Kane blir senket ned i den nedre delen av skipet og oppdager et rom som inneholder hundrevis på hundrevis av egg. Kane går bort til ett av eggene og det blir klekket. Ut kommer en skapning som angriper Kane og setter seg fast i fjeset hans. Dallas og Ridley frakter Kane bevisstløs tilbake til Nostromo.

Ash setter skipet i karantene for å finne ut hva som har hendt med Kane. Det prøves å få vesendet av Kane sitt ansikt, men forsøkene mislykkes. Senere finner de endelig ut at skapningen har sluppet av seg selv og finner den død. Skipet blir reparert og begynner på reisen hjem til jorden igjen.

Kane virket helt uskadet, men i et måltid rett før de skal gå i "stasis" igjen begynner Kane å skjelve ukonsentrert og få brekninger inntil et romvesen brekker seg ut igjennom brystet på ham. Romvesenet rømmer og de rasker de våpen de kan finne for å fange skapningen igjen. Videre jakter besetningen på vesenet, som i tur tar livet av menneskene, én etter én. Til slutt ser ikke de tre gjenlevende noen annen utvei enn å sprenge Nostromo i lufta med skapningen om bord, for selv å unnslippe i en liten nødfarkost. Planen iverksettes, men underveis dreper romvesenet to av de tre, så Ripley er den eneste som med nød og neppe klarer å unnslippe eksplosjonen i live. Når hun så endelig tror at hun er trygg, oppdager hun til sin skrekk at vesenet har kommet seg ombord i nødfarkosten og fortsatt lever. Ripley klarer likevel å kvitte seg med udyret ved å åpne en luftsluse, slik at det suges ut i rommet. Ripley gjør opp en logg som forteller hva som hendte før hun legger seg i stasis mens farkosten setter kursen tilbake til jorden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Presentert til diverse filmstudio som «Jaws in space», fikk manusforfatterene Dan O'Bannon og Ronald Shusett et budsjett på 4.2 millioner dollar fra 20th Century Fox. Dette ble doblet til 8.4 millioner etter at den nyengasjerte regissøren Ridley Scott lagde noen imponerende storyboards.

Den sveitsiske kunstneren H. R. Giger ble hyret til å være designer. Han skapte mange av settene i tillegg til utseende på skapningen, som var basert på hans tidligere maleri Necronom IV.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Alien ble ganske snart en suksess, men den første oppfølgeren ble ikke laget før i 1986. Det er hittil laget i alt seks filmer med monstre fra Alien:

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Da filmen hadde premiere, lød undertittelen slik: «I verdensrommet kan ingen høre deg skrike».
  • Egentlig skulle filmen regisseres av Walter Hill, men han trakk seg fra prosjektet.
  • Det var meningen at Veronica Cartwright skulle spille rollen som Ripley, men produsentene ombestemte seg.
  • I alle scenene som ble gjort med håndholdt kamera, var det regissøren selv som filmet.
  • Arbeidstittelen var Star Beast.
  • Regissør Scott var i all hovedsak inspirert av tre forskjellige filmer under arbeidet med Alien. Det var Star Wars, 2001: En romodyssé og Motorsagmassakren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AFI - AFI Top Ten 2008, Sci-fi
  2. ^ VG - (14.11.1979, s.40)