Vagina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anatomie der Vagina.JPG

Vagina (fra latin, betydende «skjede» eller «slire») er et rør fra livmoren til det ytre av kroppen hos pattedyr av hunnkjønn.

Vagina utgjør forbindelsen mellom livmoren og omverdenen, og har dermed stor betydning for forplantningen. Ved samleie føres penis inn i skjeden og kan lede til ejakulasjon. Mange av spermiene forflytter seg derifra og inn i livmoren, hvilket noen dager senere kan lede til at et egg blir befruktet og at en graviditet påbegynnes. Normalt avsluttes graviditeten med at barnet passerer ut gjennom skjeden. Ved menstruasjoner mellom graviditet, passerer restene av nedbrutte livmorslimhinner ut gjennom skjeden.

I dagligtale brukes ordet «vagina» ofte galt for å referere til de kvinnelige kjønnsorganene, da det riktige ordet er «vulva». Imidlertid brukes også «fitte» i ungdommelig slang, noe som også refererer til «vulva».

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Vagina – bilder, video eller lyd
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Vagina – ordboksoppføring


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

anatomiDenne anatomi- og seksualitetrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.