Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bruk av Wii

Videospill eller dataspill er spill der deltakeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. Slike spill innebærer interaksjon med et brukergrensesnitt for å generere en visuell tilbakemelding på en grafisk elektronisk enhet.

«Video» i ordet «videospill» refererer vanligvis til en rasterskjerm.[1] De elektroniske systemene som brukes for å spille kalles plattformer. Dette kan være personlige datamaskiner eller rene spillkonsoller. De rangerer fra store datamaskiner til håndholdte enheter, slik som mobiltelefoner og PDAer. Spesialiserte videospill, slik som arkadespill var tidligere vanlige, men har med tiden blitt mindre populære.

Styremekanismen er kalt en spillkontroller og den varierer etter plattform. En konsollkontroller kan for eksempel bare bestå av en knapp og en joystick eller et dusin knapper og flere joysticker. Mange tidlige dataspill brukte maskinens tastatur som brukergrensesnitt og noen behøvde også en joystick med minst en knapp. De fleste moderne dataspill lar spilleren bruke tastatur og mus samtidig.

Bortsett fra visuell tilbakemelding bruker videospill også andre systemer for å tilby interaksjon og informasjon til spilleren. Et par eksempler er lyd og vibrering i spillkontrolleren.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

The Spacewar!

Videospillenes opprinnelse kan spores tilbake til slutten av 1940-årene da ideen om et videospill ble unnfanget og patentert av Thomas T. Goldsmith jr. og Estle Ray Mann.[2] I 1958 ble William Higinbothams Tennis for Two utviklet og i 1962 ble Spacewar! utviklet. Sistnevnte er sett på som det første dataspillet. I 1972 ble Magnavox Odyssey, den første spillkonsollen, utgitt. Ralph Baer blir kreditert som skaperen av den første spillkonsollen, «the brown box», som var prototypen for Magnavox Odyssey.

Plattformer[rediger | rediger kilde]

I dagligtale er et dataspill et spill som spilles på en datamaskin som er koblet til en høyoppløselig monitor. Et konsollspill blir spilt på en elektronisk innretning som kobles til en vanlig TV eller videomonitor. En håndholdt spillkonsoll er et selvfungerende elektrisk apparat som kan holdes i brukerens hender. Arkadespill refererer vanligvis til et spesialisert type elektrisk apparat som er laget for å spillet bare et spill og det er installert i et kabinett med en monitor. Disse forskjellene er ikke alltid klare og det kan være noen spill som krysser plattformer. Det finnes også apparater med skjermer som kan spille spill, men som ikke er utviklet spesielt for det. Disse kan være mobiltelefoner, PDA-er, grafiske kalkulatorer, GPS-mottakere, MP3-spillere, digitalkameraer og klokker.

Sjangre[rediger | rediger kilde]

Et videospill, likt mange andre former for media, kan deles inn i forskjellige sjangre basert på blant annet hvilken oppbygning spillet har og målene i spillet.

Spill har ofte vært enklere å klassifisere innen visse sjangre på grunn av begrensningene på forskjellige plattformer og kommersielt press. I senere tid har man imidlertid sett en økende sjangerblanding som visker ut de tradisjonelle grensene. Særlig har elementer som tradisjonelt forbindes med rollespillsjangeren lekket over i andre sjangre, som for eksempel nivåprogresjon, muligheten til å låse opp nye ferdigheter og tilpasse spillfigurer med nytt og bedre utstyr. Grunnen til dette er trolig den motiverende effekten dette skaper for spilleren.

De vanligste sjangrene i dag er følgende:

  • Actionspill er spill hvor man blir kastet inn i hauger av spennende oppdrag, spennende omgivelser og store stup. De fleste actionspillene er også tredjepersons skytespill, for å skape mer spenning. Populære spill og serier innen sjangeren er er Uncharted, Enslaved, Tomb Raider, Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, Assassins Creed, Mirrors Edge og mange flere. Sammen med Skytespill og Rollespill er denne sjangeren en av de mest populære spillsjangrene.
  • Simulatorspill setter spilleren i førersetet på et framkomstmiddel, for eksempel en bil, et fly eller et tog. Særlig bilspill er svært populære, hvor serier som Gran Turismo og Forza Motorsport setter realismen i høysetet, mens Burnout spillene er mindre realistisk. Flysimulator som Flight Simulator fra Microsoft prøver å være så nøyaktig som mulig i sin etterlikning av virkelig flyving.
  • Puzzle er mindre omfattende spill som i svært liten grad forteller historier, men heller består av enkel spillmekanikk som repeteres med for eksempel økende tempo. For eksempel: Tetris, Frogger osv.
  • Rytmespill er spill der gameplayet går etter musikken og du må gjøre bestemte bevegelser i takt med rytmen, for eksempel trykke på knapper når markører vises på skjermen. Eksempler på rytmespill er Parappa the Rapper, Dance Dance Revolution, Guitar Hero, Rhythm Paradise, Elite Beat Agents, Space Channel 5.
  • MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) er spill der du kan velge mellom mange forskjellige karakterer som gjør forskjellige ting. I disse typer spill skall du ødelegge tårnene så du kommer deg inn til siste tårn eller boss. Eksempler på MOBA er LoL (League of Legends), Dota2 (Defense of the Ancients 2) og Smite. MOBA er en under sjanger av RTS: Real Time Strategy

Spillbransjen[rediger | rediger kilde]

Det finnes få store spillutviklingsselskaper i Norge. Funcom, som står bak blant annet Drømmefall og Den lengste reisen, i tillegg til Anarchy Online og Age of Conan: Hyborian Adventures som er MMORPG. Funcom holder nå på med et enormt rollespill ved navn The Secret World. Electronic Arts vil gjerne samarbeide med dem. I tillegg finnes selskaper som Innerloop, Fifth Season, Ravn Studio og Caprino Video Games.

Videospillindustrien er internasjonalt svært stor. De viktigste landene for spillutvikling er Japan, USA og Storbritannia. Noen av de største videospilldistributørene, som Electronic Arts, er etablert med eget kontor i Norge, men de fleste blir representert av norske distributører. Viktige spilldistributører i Norge er (i tillegg til Electronic Arts) Nordisk Film Interactive, KE Media, Bergsala og Vivendi Universal Games. Distributørene er gjerne organisert gjennom Norges Spill- og Multimedia-leverandørforening (NSM).

Spillbransjen er i dag like stor som filmbransjen og ventes å bli større enn musikkbransjen i løpet av de neste årene.


Gullstikka[rediger | rediger kilde]

Hvert år arrangerer Norsk spill- og multimediaforening en prisutdeling i Norge for videospill kalt Gullstikka. Dette arrangementet har funnet sted siden 2003.

Kjente videospillprodusenter[rediger | rediger kilde]

Norske videospillprodusenter[rediger | rediger kilde]

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.pong-story.com/intro.htm
  2. ^ Thomas T. Goldsmith jr. og Estle Ray Mann søkte om et patent i USA 25. januar 1947 og patent 2455992 ble innvilget 14. desember 1948