Alien: Oppstandelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alien: Oppstandelsen
orig. Alien: Resurrection
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 26. november 1997 (1997-11-26)
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJean-Pierre Jeunet
Produsent
ManusforfatterJoss Whedon
MusikkJohn Frizzell
SjeffotografDarius Khondji
KlippHervé Schneid
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett60–75 millioner dollar[1][2]
Totalomsetning160, 7–161, 4 millioner dollar[1][2]
Prod.selskapBrandywine Productions
20th Century Fox
Eksterne lenker

Alien: Oppstandelsen (originaltittel: Alien: Resurrection) er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1997, regissert av Jean-Pierre Jeunet. Manuset ble skrevet av Joss Whedon.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I år 2379, 200 år etter hendelsene til Alien 3, opprettet forskere på romfartøyet USM Auriga en klone av Ellen Ripley, som kallenavnet Ripley 8, ved hjelp av DNA fra blod-prøver tatt før hennes død. Xenomorph-dronningens DNA blir blandet inn med Ripleys blod, så klonen vokser opp med et embryo inni seg. Forskerne trekker ut embryoet, og samler eggene mens de holder Ripley 8 i live for videre studier. Som et resultat av Xenomorph-DNA inne i henne, har klonen forbedret styrke og reflekser, og en psykisk kobling med Xenomorphs. I tillegg tillater Xenomorphs genetiske minne at klonen beholder noen av Ripleys tidligere minner.

En gruppe leiesoldater bestående av Elgyn, Johner, Christie, Vriess, Hillard og Call ankommer Auriga med romfartøyet Betty. De leverer flere kidnappede mennesker som forskerne bruker som vert for romvesenene, og de oppdrar flere voksne Xenomorphs for videre studier. Xenomorphene, etter å ha modnet, unnslipper fangenskap, og dreper Dr. Jonathan Gediman og en annen forsker. Forsker Dr. Wren avslører at skipets standardkommando i en nødsituasjon er å returnere til jorden. Men dette risikerer å slippe Xenomorphs løs på jorden. Underveis oppdager Ripley 8 et laboratorium som inneholder groteske resultater fra de forrige syv mislykkede forsøkene på å klone Ellen Ripley.

Gruppen tar seg gjennom det nå ødelagte skipet, svømmer gjennom et oversvømmet kjøkken, og blir jagd av to Xenomorphs. Den ene blir drept, mens den andre dreper flere ansatte. En annen ansatt, Christie, ofrer seg selv for å drepe en Xenomorph slik at de andre kan unnslippe. Call blir avslørt som en auton, en forbedret versjon av et menneske produsert av syntetiske stoffer. Ved å bruke sin evne til å samarbeide med Aurigas datasystemer, setter Call skipet på kollisjonskurs med jorden, i håp om å ødelegge Xenomorphs i et voldsomt krasj. Alien Queen, som har utviklet en livmor som et resultat av hennes genetiske blanding med Ripley 8, føder en Xenomorph med åpenbart menneskelige egenskaper. En hybrid av Xenomorph anerkjenner Ripley 8 som sin mor.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]