Yehudi Menuhin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yehudi Menuhin i filmen Stage Door Canteen fra 1943
Yehudi Menuhin fotografert i 1980 av Erling Mandelmann

Yehudi Menuhin, baron Menuhin av Stoke d'Abernon (født 22. april 1916 i New York, død 12. mars 1999 i Berlin) var en av de største fiolinvirtuoser i det tyvende århundre.

Menuhin ble født i New York av foreldre som stammet fra Gomel i Hviterussland, og vokste opp i San Francisco. Han gav sin første solokonsert i 1925, og flere fulgte i 1926 i New York. I 1927 dro han til Paris og opptrådte på flere europeiske scener. Menuhin fikk sitt gjennombrudd som 13-åring om aftenen den 12. april 1929 med Konzert der Drei B (Bachs fiolinkonsert i E-dur, Brahms fiolinkonsert, Beethovens fiolinkonsert) med Berliner Philharmoniker i Berlin-filharmonien. Etter stående applaus, var salen i flere minutter stum av beundring. Albert Einstein, som satt i salen, sa at jetzt weiß ich, dass es einen Gott im Himmel gibt (nå vet jeg at det finnes en Gud i himmelen). Sin karrière som konsertfiolinist førte Menuhin over hele verden. I 1963 grunnla han en egen fiolinskole i London, siden han var misfornøyd med fiolinundervisningen i Storbritannia. Han var dessuten virksom som dirigent (fra 1982 som sjefdirigent for Royal Philharmonic Orchestra)

Han hadde også et stort sosialt engasjement, og tok i 1977 initiativ til konsertrekken Live Music Now i England, for å gi konserter for mennesker som ikke hadde mulighet til å komme på konserter (sykehus, aldershjem, invalidehjem, fengsler)

I 1999 grunnla Yehudi Menuhin Yehudi-Menuhin-Stiftung i Tyskhland, til fremme av barns kreativitet. Stiftelsens arbeide er særlig rettet mot økonomisk svake grupper. Et av dens viktigste programmer er MUS-E, et kunstnerisk program for skoler.

Menuhin var også husket for sitt engasjement for forsoning mellom folkene.

I 1985 ble han britisk statsborger, og ble opphøyet i adelstanden samme år.

Han var gift i annet ekteskap med primaballerinaen Diana Gould.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Han har også fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]