Yehudi Menuhin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yehudi Menuhin
YehudiMenuhinStageDoorCanteen.jpg
Menuhin i filmen Stage Door Canteen (1943)
Født 22. april 1916
New York
Død 12. mars 1999
Berlin
Ektefelle Diana Gould
Nasjonalitet USA, Storbritannia, Sveits
Utmerkelser storoffiser av Æreslegionen, ridder av Den nasjonale fortjenstorden, Order of Merit, kommandørridder av Order of the British Empire, Jawaharlal Nehrus pris, Ernst-Reuter-Plakette, Musikpreis der Stadt Duisburg, De tyske bokhandlernes fredspris, Fyrsten av Asturias' pris for enighet, Léonie Sonnings musikkpris, Glenn Gould-prisen, Gramophone Award for Lifetime Achievement, Otto Hahns fredsmedalje
Signatur
s signatur

Yehudi Menuhin fotografert i 1980 av Erling Mandelmann

Yehudi Menuhin, baron Menuhin av Stoke d'Abernon (født 22. april 1916 i New York, død 12. mars 1999 i Berlin) var en av de største fiolinvirtuoser i det tyvende århundre.

Menuhin ble født i New York av foreldre som stammet fra Gomel i Hviterussland, og vokste opp i San Francisco. Han gav sin første solokonsert i 1925, og flere fulgte i 1926 i New York. I 1927 dro han til Paris og opptrådte på flere europeiske scener. Menuhin fikk sitt gjennombrudd som 13-åring om aftenen den 12. april 1929 med Konzert der Drei B (Bachs fiolinkonsert i E-dur, Brahms fiolinkonsert, Beethovens fiolinkonsert) med Berliner Philharmoniker i Berlin-filharmonien. Etter stående applaus, var salen i flere minutter stum av beundring. Albert Einstein, som satt i salen, sa at jetzt weiß ich, dass es einen Gott im Himmel gibt (nå vet jeg at det finnes en Gud i himmelen).[trenger referanse]

Karrièren som konsertfiolinist førte Menuhin over hele verden. I 1963 grunnla han en egen fiolinskole i London, siden han var misfornøyd med fiolinundervisningen i Storbritannia. Han var dessuten virksom som dirigent (fra 1982 som sjefdirigent for Royal Philharmonic Orchestra).

Menuhin hadde også et stort sosialt engasjement, og tok i 1977 initiativ til konsertrekken Live Music Now i England, for å gi konserter for mennesker som ikke hadde mulighet til å komme på konserter (sykehus, aldershjem, invalidehjem, fengsler)

I 1999 grunnla han Yehudi Menuhin-stiftelsen i Tyskland, til fremme av barns kreativitet. Stiftelsens arbeide er særlig rettet mot økonomisk svake grupper. Et av dens viktigste programmer er MUS-E, et kunstnerisk program for skoler.

Menuhin huskes også for sitt engasjement for forsoning mellom folkene.

I 1985 ble han britisk statsborger, og ble opphøyet i adelstanden samme år.

Han var gift i annet ekteskap med primaballerinaen Diana Gould.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Han har også fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]