Gerhard Richter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gerhard Richter
Gerhard Richter by Lothar Wolleh.jpg
Født9. februar 1932 (86 år)
Dresden
Utdannet ved Kunstakademie Düsseldorf
Beskjeftigelse Maler, universitetslærer, billedkunstner
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Kungliga Akademien för de fria konsterna, American Academy of Arts and Sciences, American Academy of Arts and Letters
Utmerkelser Goslarer Kaiserring, Kunst- und Kulturpreis der deutschen Katholiken, Staatspreis des Landes Nordrhein-Westfalen, Praemium Imperiale, Wolf-prisen (kunst)

Gerhard Richter

Gerhard Richter (født 9. februar 1932 i Dresden i den tyske delstaten Sachsen) er en tysk maler, skulptør og fotograf.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Gerhard Richter studerte ved Kunstakademiet i Dresden og Kunstakademiet i Düsseldorf. Han har undervist ved flere kunstskoler, og var fra 1971 til 1993 professor ved akademiet i Düsseldorf. Richter flyttet fra Düsseldorf til Köln på begynnelsen av 80-tallet. Gerhard Richter har hatt flere store utstillinger både i Europa og USA.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Richter er kjent for sine "foto-malerier", særlig landskapsbilder, og sine abstrakte malerier. Hans arbeider har en spenning mellom den avbildede virkeligheten og aktualiteten i malerier; prosessen og materialet.

I sine foto-malerier begynner han med et fotografi - enten et han selv har tatt eller et han har funnet - som han projiserer på et lerret, og tegner etter det. Han benytter så de samme fargene som i fotografiet, og maler over det. Et av hans kjennetegn er en slørete overflate, som gir bildet et fotografisk uttrykk og samtidig fungerer som et bevis på malerens handlinger.

Sjanger[rediger | rediger kilde]

Sammen med Sigmar Polke og Konrad Lueg arbeidet han innenfor sjangeren den kapitalistiske realisme som i begynnelsen av 1960-årene vokste frem i Düsseldorf.

Gerhard Richter ble tildelt Wolfprisen i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]