Olafur Eliasson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Olafur Eliasson
Olafur Eliasson 2015.jpg
Født1967
København
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Beskjeftigelse Kunstner, billedhugger
Nasjonalitetislandsk-dansk
Medlem avAkademie der Künste Berlin, Royal Academy
Utmerkelser
9 oppføringer
Prins Eugen-medaljen, Goslarer Kaiserring, Grenseløs kommunikasjon, Thorvaldsenmedaljen, Æreshåndværker, offiser av Ordre des Arts et des Lettres, Ordre des Arts et des Lettres, LennonOno Grant for Peace, Eckersbergmedaljen
FeltInstallasjon, billedkunst

Relieffvegger rundt toalettene i Operahuset i Oslo bestående av et logisk og dynamisk geometrisk mønster laget av Olafur Eliasson.

Olafur Eliasson (født 1967 i København, Danmark) er en islandsk-dansk billedkunstner. Fra 1989 til 1995 studerte han ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hans arbeid er representert i mange private og offentlige samlinger, inkludert i Guggenheim Museum i New York og Los Angeles Museum of Contemporary Art. Han har laget relieffvegger ved toalettene i Operahuset i Oslo, av Lars Elton vurdert til 5 på VGs terning.[1] Han har også tegna den karakteristiske fasaden til konsert- og operahuset Harpa i Reykjavík som åpna i 2011.

Med sin utstilling The Weather Project i Tate Modern, London, i 2003 markerte han nordisk kunst på De britiske øyer. Det samme året representerte han Danmark på Veneziabiennalen (italiensk Biennale di Venezia). For øyeblikket jobber og bor han i den tyske hovedstaden Berlin. I 2008 fikk installasjonen «New York City Waterfalls» bred omtale, blant annet i tidsskriftet Newsweek.[2] Installasjonen bestod av fire fosser i New York City og varte fra 26. juni til 13. oktober 2008.

Eliasson har tegnet den nye Cirkelbroen i København over Christianshavns kanal.

Hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars Elton: VG-dom over operakunsten Artikkel i VG onsdag 9. april 2008, side 40-41
  2. ^ Artikkel i tidsskriftet Newsweek om Urban Waterfalls
  3. ^ Nykredits Arkitekturpris Arkivert 22. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ Samtliga mottagare av Prins Eugen-medaljen Det svenske kongehuset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]