Mstislav Rostropovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mstislav Rostropovitsj
RIAN archive 438589 Mstislav Rostropovich.jpg
Født27. mars 1927[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Baku[5][6]Rediger på Wikidata
Død27. april 2007[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (80 år)
Moskva[7]Rediger på Wikidata
Gravlagt NovodevitsjijkirkegårdenRediger på Wikidata
Ektefelle Galina VisjnevskajaRediger på Wikidata
Far Leopold RostropovitsjRediger på Wikidata
Barn Jelena RostropovitsjRediger på Wikidata
Utdannet ved Konservatoriet i Moskva, Gnessin russisk musikkakademiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, dirigent, musikkpedagog, cellist, pianistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, Bayerische Akademie der Schönen KünsteRediger på Wikidata
Utmerkelser
48 oppføringer
Stalinprisen, storoffiser av Æreslegionen, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, fortjenstkors av 1. klasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, kommandørridder av Order of the British Empire, kommandør av Isabella den katolskes orden, Folkets kunstner i Sovjetunionen, Presidentens frihetsmedalje, Francisco de Mirandas orden, kommandør av Dannebrogordenen, 1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, Fyrsten av Asturias' pris for enighet (1997), Four Freedoms Award - Freedom of Speech, Praemium Imperiale (1993), Léonie Sonnings musikkpris (1981), Gramophone Award for Lifetime Achievement (1997), Medaljen for tappert arbeid under Den store fedrelandskrigen 1914–1945, Medaljen for utvikling av jomfruelig land, Jubileumsmedaljen i anledning av 60-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Medaljen forsvarer av et fritt Russland, storoffiser av Sedertreordenen, storkors av Ungarns fortjenstorden, kommandør av Adolf av Nassaus sivile og militære fortjenstorden, storoffiser av Republikken Italias fortjenstorden, kommandør av den luxemburgske Fortjenstordenen, kommandør av Den hellige Carls orden, storkors av Santiago av sverdets orden[8], kommandør av Den nederlandske løves orden, Royal Philharmonic Societys gullmedalje (1970), Litteris et Artibus (1984), Folkekunstner av Den russiske sovjetrepublikk, Æreskunstner i Den russiske sovjetrepublikk, Leninprisen, Kennedy Center Honors, Catalonias internasjonale pris (1992)[9], Wolf-prisen (kunst) (2004), æresdoktor ved université Laval (1983)[10], æresdoktor ved Haifa-universitetet, æresdoktor ved universitetet i Tel Aviv, æresdoktor ved Harvard University, Frigjøreren San Martins orden, Ernst von Siemens' musikkpris (1976)[11], storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, kommandørstorkors av Storfyrst Gediminas av Litauens orden, kommandørkors av Republikken Polens fortjenstorden, æresdoktor ved Frédéric Chopin-Universitetet for musikkRediger på Wikidata

Mstislav Leopoldovitsj Rostropovitsj (Мстисла́в Леопо́льдович Ростропо́вич) (født 27. mars 1927 i Baku, død 27. april 2007 i Moskva) var en sovjetfødt cellist. Han var også kjent blant de hengivne som Slava, som på russisk betyr «ære» eller herlighet. Han regnes som en av de største cellister noensinne. Hans tolkninger av Dvořáks cellokonsert i H-moll og Haydns cellokonserter er velkjent. Dessuten har han bidratt til å øke repertoaret for cello gjennom bestillingsverk av Sjostakovitsj, Prokofjev, Britten, Lutoslawski, Penderecki og Dutilleux.

Oppvekst og studier[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Baku i Aserbajdsjan (da en del av Sovjetunionen). Som barn lærte han å spille piano av sin mor, som var en dyktig pianist. Hans far var cellist og hadde studert med Pablo Casals. Fra Mstislav var omkring 10 år gammel fikk han lære å spille cello av sin far.

Han startet sine studier ved musikkonservatoriet i Moskva i 1943, 16 år gammel. Her studerte han i tillegg til piano og cello også komposisjon. Blant lærerne hans var Dmitrij Sjostakovitsj og Sergej Prokofjev. I 1956 ble han utnevnt til professor ved samme sted.

På grunn av uenighet med det sovjetiske regimet (han støttet Aleksandr Solzjenitsyn) ble han utvist og bodde fra 1974 i USA. Utvisningen varte til 1990. Rostropovitsj ble behørig feiret til sin 80-årsdag, en måned før han døde, da president Vladimir Putin var blant dem som møtte fram for å gratulere jubilanten.

Rostropovitsj mottok Ernst von Siemens' musikkpris i 1976.

Rostropovitsj ga konserter verden over, blant annet i Grieghallen under Festspillene i Bergen (1979 og 1984). Han var gift med sopranen Galina Visjnevskaja.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]