Mstislav Rostropovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rostropovitsj i 1978

Mstislav Leopoldovitsj Rostropovitsj (Мстисла́в Леопо́льдович Ростропо́вич) (født i Baku 27. mars 1927, død i Moskva, 27. april 2007) var en russiskfødt cellist. Han var også kjent blant de hengivne som Slava, som på russisk betyr «ære» eller herlighet. Han regnes som en av de største cellister noensinne. Hans tolkninger av Dvořáks cellokonsert i H-moll og Haydns cellokonserter er velkjent. Dessuten har han bidratt til å øke repertoaret for cello gjennom bestillingsverk av Sjostakovitsj, Prokofjev, Britten, Lutoslawski, Penderecki og Dutilleux.

Oppvekst og studier[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Baku i Aserbajdsjan (da en del av Sovjetunionen). Som barn lærte han å spille piano av sin mor, som var en dyktig pianist. Hans far var cellist og hadde studert med Pablo Casals. Fra Mstislav var omkring 10 år gammel fikk han lære å spille cello av sin far.

Han startet sine studier ved musikkonservatoriet i Moskva i 1943, 16 år gammel. Her studerte han i tillegg til piano og cello også komposisjon. Blant lærerne hans var Dmitrij Sjostakovitsj og Sergej Prokofjev. I 1956 ble han utnevnt til professor ved samme sted.

På grunn av uenighet med det sovjetiske regimet (han støttet Aleksandr Solzjenitsyn) ble han utvist og bodde fra 1974 i USA. Utvisningen varte til 1990. Rostropovitsj ble behørig feiret til sin 80-årsdag, en måned før han døde, da president Vladimir Putin var blant dem som møtte fram for å gratulere jubilanten.

Rostropovitsj mottok Ernst von Siemens' musikkpris i 1976.

Rostropovitsj ga konserter verden over, blant annet i Grieghallen under Festspillene i Bergen (1979 og 1984). Han var gift med sopranen Galina Visjnevskaja.